用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 排緊 E + S,想問一下??
go

排緊 E + S,想問一下?? [複製鏈接]

我排緊E+S,阿仔有間normal kg收左,一班13人,我同老公相量後決定比仔仔入去 nursery,咁好大機會give up s位.

當同時排緊 e+s 係點?係跟個 age 一到 2 yrs 轉去 s位,定係睇下 s 位到先定 e位到先呢?我怕阿仔一到 2 yrs 排唔返 e 位,我應點做?

唔好意思,我個 social work 唔係好熟 special education 既 procedure,所以要請教大家.

thank you
   0    0    0    0

為什麼要放棄? 一路讀住一路排也可, 若到時需要還可回去讀嘛.
原帖由 nokia6300 於 10-1-28 23:02 發表
我排緊E+S,阿仔有間normal kg收左,一班13人,我同老公相量後決定比仔仔入去 nursery,咁好大機會give up s位.

當同時排緊 e+s 係點?係跟個 age 一到 2 yrs 轉去 s位,定係睇下 s 位到先定 e位到先呢?我怕阿仔一到 2 yr ...

回覆 2# total888 的文章

....即係點樣? keep 住讀 nursery先,排方便唔洗理,到時有位再睇下阿仔要 e 定s?

我都係排緊 e+s,我記得個社工同我講,s位要每年9月同2月先有位‥每個入去的小朋友都要每半年一次評估,能力改善及認為可入讀普通幼稚園的就要離開。排緊隊的小朋友才有機會入讀。因為吾係咁易咁快有位(有d小朋友要讀到k3)。所以就比我地排多一條補習班的隊,就係e位啦。通常e位會快d,咁小朋友可以一面返普遍幼稚園,一面上e位補習。到s位有位時,你可以選:
1. 讀S位(全日的),停普遍幼稚園及e位
2. 吾要S位,繼續讀普遍幼稚園及e位

有S位時,如你小朋友已經有進步及可上普遍幼稚園,咁就不用讀S位。但如果有S位時,小朋友都係未跟得上大隊,就需要讀S位了。

我都問咗如果讀S位讀到K3,如何銜接小學。佢話,如果小朋友評估後可以讀普通小學,通常都會讀多一年普通幼稚園的K3先,才上小學的。如果評估後不適合讀普通小學,就要讀特殊小學了。

你話好大機會give up s位,意思係吾係私人S位呀?

原帖由 nokia6300 於 10-1-28 23:02 發表

當同時排緊 e+s 係點?係跟個 age 一到 2 yrs 轉去 s位,定係睇下 s 位到先定 e位到先呢?我怕阿仔一到 2 yr ...

回覆 4# Capricorn2521 的文章

唔系,系我打算比仔仔係 normal kg讀再加 e 位,因我系 full time mum,較多時間 train 仔仔,我系 worry 如果排緊s位而s位有位快過e位,會自動冇位e位既 service,會唔會咁呢?

s位唔會快過e位, e位係未排到s位時給的, 不過唔要s位個e位仲有冇就唔清楚了.

原帖由 nokia6300 於 10-1-29 22:58 發表
唔系,系我打算比仔仔係 normal kg讀再加 e 位,因我系 full time mum,較多時間 train 仔仔,我系 worry 如果排緊s位而s位有位快過e位,會自動冇位e位既 service,會唔會咁呢? ...

醒目開學勳章

如果你小朋友情况唔算太差, 可以考慮讀N1+E位, 不過都要同學校溝通, 因為都要請假出去上堂。
假如一段時間後先覺得進步不大, 再排番S位都未算太遲, 始終你小朋友都仲細。

所謂的e+s位, 當中的e位其實是"過渡性e位", 當未排到s位而"過度性e位"有位時, 就讀住"過度性e位"先, 到有s位就去讀s位。假如有s位先, 就直接讀s位。此"過度性e位"和"長期性e位"係唔同。

你有冇留意社署的網頁, 排位更新, 輪候人數, 有一欄係排"過渡性e位", 同"長期性e位"係兩條隊。請看看﹕

http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waiting_122009.pdf

請也細閱康復服務中央轉介系統程序手冊﹕
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/CRSRehab-manuel_e.pdf

當中也有提"過渡性e位"。一但你要咗s位, 當然自動唔會排"過渡性e位"了。

所以如你決定n1+e位, 你應找社工轉"長期性e位", 否則一但俾咗s位你, 你唔要, 轉排"長期性e位"又要等吓。不如直接排"長期性e位"。(e位其實好多人排, 所以通常"過渡性e位"未有, 就直接有s位俾你。

原帖由 Anpanmama 於 10-1-30 21:17 發表
如果你小朋友情况唔算太差, 可以考慮讀N1+E位, 不過都要同學校溝通, 因為都要請假出去上堂。
假如一段時間後先覺得進步不大, 再排番S位都未算太遲, 始終你小朋友都仲細。 ...

回覆 8# overcomer 的文章

哎....我睇左好耐都唔明咩野叫"過渡性e位",原來如此.........真係 thank you so much!

hum...呢d decision 真係好鬼 difficult,等我好好同c6同埋仔仔d治療c再商量先!

tks all nice mums' replies !

我仔仔都排緊s位,依家佢讀緊N1就升K1,間幼稚園初初唔係太接受仔仔,但後來佢地好有心機指導佢,仲同我講唔會用教導其他小朋友既方法教我仔仔,因為知仔仔唔會接受,我仔仔現在番學好開心,仲可以搭校車。不過如果排到S位我都好難去決擇讀唔讀好,唉....
‹ 上一主題|下一主題