用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 關於HKPS(Ascot)的一些問題
go

關於HKPS(Ascot)的一些問題 [複製鏈接]

之前唔識post左去"談幼稚園", 冇人覆, hehe...希望這裡有小朋友現讀此校的家長可解答. Thanks a lot!!!

1. 我見過好多bk家長都話呢間學校教得活, 可唔可以具體講下點活法? 一d實在/有形的東西(如:電話、書)同一d比較抽象/冇形的詞彙(如:季節, 自己)[可能大家有更好的例子]佢地分別會點教而令小朋友明白呢? 讀(三語)和寫(兩文)又會點教和要求小朋友點做而令他們記得和明白呢? 聽過學校會搞workshop俾父母上, 校長老師們會示範, 有冇上過的父母可以分享一下佢地係點講既呢?

2. 另外parent workshop, 是否一定要父母一起參加? 其中一個去可以嗎? 舉辦得頻密嗎? 真係好想知有冇人帶工人去聽, 學校係咪都唔俾架啦?

3. 如想k1轉英普班, 係咪一定轉到, 只視乎家長意願?

4. 有沒有成績追不上的例子? 又或小朋友的成績不及其他學生, 學校會怎辦?

謝過!!
   0    0    0    0

1. 有示範教學,唔識形容比你知,不過我睇完就明白點解阿仔咁鍾意返學,上堂真係好開心!啲老師教得好投入,好有心機,仲有係分小組,1對10,增加互動嘅機會!

2. 家長工作坊,都攪得幾密,不過唔係一定要參加,自意性質。有啲仲有限額,唔係你想報就報到,要抽籤!平均一個月都有一次,辛苦哂啲老師呢!只限父母參加。

3. 阿仔而家先N1,答唔到你!

4. 聽人講,hkps教得深,考得淺,你學到就學多啲,所以唔駛擔心!

Thanks a lot maths

我囝囝同囡囡都轉到,冇得別去收料,所以唔知有冇人轉唔到呀.佢好多同學仔都轉左,有家長就唔想轉,或者唔想咁早轉既,所以唔知有冇唔成功既例子啦.我覺得學校會盡量安排囉.
原帖由 Step_C 於 10-1-28 17:11 發表
3. 如想k1轉英普班, 係咪一定轉到, 只視乎家長意願?
http://era-central.blogspot.com/

Thank you Era!
咁你地個時係學年咩時候或咩環境提出呢? 家長日?

學校會派通告,問你來年仲想唔想讀,同埋想讀乜野班既.咁學校就會考慮,然後到學期尾就會派另一張,通知可以升到邊一班囉.
原帖由 Step_C 於 10-2-3 13:56 發表
Thank you Era!
咁你地個時係學年咩時候或咩環境提出呢? 家長日?
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 10-2-4 11:32 發表
學校會派通告,問你來年仲想唔想讀,同埋想讀乜野班既.咁學校就會考慮,然後到學期尾就會派另一張,通知可以升到邊一班囉.

好多謝你呀!!!  我明白晒啦!!!  

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 10-2-4 11:32 發表

學期尾, 係咪要等到6月先知呀 ?  我都填左form 了.

係呀,好似真係6月尾啦,因為佢到時封信係話:你個仔/女經過評估,合乎要求升讀xx班呀麻.所以咪要佢做完評估先會出信囉.
原帖由 monkey05 於 10-2-4 14:45 發表

學期尾, 係咪要等到6月先知呀 ?  我都填左form 了.

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 10-2-5 11:30 發表
係呀,好似真係6月尾啦,因為佢到時封信係話:你個仔/女經過評估,合乎要求升讀xx班呀麻.所以咪要佢做完評估先會出信囉.

明了, 仲有評估要做, 我都唔知tim.  去年, 係幾時做評估呢 ?

都要6月既啦,不過唔記得係頭定尾啦.
原帖由 monkey05 於 10-2-6 16:02 發表

明了, 仲有評估要做, 我都唔知tim.  去年, 係幾時做評估呢 ?

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 10-2-8 13:45 發表
都要6月既啦,不過唔記得係頭定尾啦.

ic.  唔該曬.
‹ 上一主題|下一主題