用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網,可以怎選呢?
go

48網,可以怎選呢? [複製鏈接]

請指教!謝謝!

0    0    0    0

基法/基顯/李小強 都唔錯
原帖由 cutiebebe 於 10-1-28 08:59 發表
請指教!謝謝!

原帖由 cutiebebe 於 10-1-28 08:59 發表
請指教!謝謝!

首先問番你自己, 你想點選呢?

有方向嘅 :-

1. 地點 ?
2. 派位好 ?
3. 功課壓力不超大 ?
4. 容易入 ?
5. 宗教 ?
6. 關心學生 ?
7. 新/大校舍 ?
.
.
.
當然以上是沒有兩全其美的.

今年教署話人口問題, 46網的學校也給了部份學位過來, 明年如何就不知道了. 48/46網陸續都有新屋苑入伙, 明年不知會不會不夠學位呢?

如果想派位好呢 ?要男女校....可以怎選呢?

醒目開學勳章

觀塘區傳統好的中學不是男校就是女校,除了觀中是男女(不要插我,當然還有其他好的學校)

男校有觀瑪,聖言
女校有St Paul, St. Cat.

如果目標是觀中,那官小(秀明道)或官小應該唔錯,始終是聯繫的,最近幾年都是25%升觀中

當然秀明道硬件來說好舊小好多

如果是St. Paul/聖言,就選李兆強可能會有好處,但記得一點,聖言在這兩年會搬去彩盈那邊

如果你喜歡福建中學的,可考慮他的附小,但有2個價錢
英文班一年要3萬
中文班一年要接近2萬,如果沒有記錯的話
反而中學就平好多

原帖由 cutiebebe 於 10-2-4 09:12 發表

原帖由 cutiebebe 於 10-2-4 09:12 發表

派位好, 可選聖馬太, 李兆強, 德田李兆強, 循道. 呢4間都積極公佈成積, 有保証.

另外, 油塘基顯亦有人話好, 但因她積極參考教局建議, 所以冇公佈成積. 反而會話比你聽有多少%派頭三志願 (填表選擇=心儀=志願?)

不過, 這些熱門學校, 建議你選一間好了.

原帖由 ziyi 於 10-2-4 15:33 發表
觀塘區傳統好的中學不是男校就是女校,除了觀中是男女(不要插我,當然還有其他好的學校)

男校有觀瑪,聖言
女校有St Paul, St. Cat.

如果目標是觀中,那官小(秀明道)或官小應該唔錯,始終是聯繫的,最近幾年都是25%升觀 ...

咦, EMI 還有順利天主教, 你知道這間好不好嗎? (能做EMI當然不錯, 但和你提到的5間比, 不計男女, 你會怎樣排?)

醒目開學勳章

咁快想埋中學
我會選St. Cat,St. Paul,觀中
因我的是囡囡,而她媽媽在有選擇下希望囡囡讀女校

原帖由 MorriDad 於 10-2-4 15:46 發表

咦, EMI 還有順利天主教, 你知道這間好不好嗎? (能做EMI當然不錯, 但和你提到的5間比, 不計男女, 你會怎樣排?)

原帖由 ziyi 於 10-2-4 16:02 發表
咁快想埋中學
我會選St. Cat,St. Paul,觀中
因我的是囡囡,而她媽媽在有選擇下希望囡囡讀女校

哈, 講開講嘟, 冇咁快. 而且, 都唔知阿仔將來讀成點, 如果只得Band3, 都選唔到呢D學校喇.

唔知點解我覺得(純覺得, 冇搵過資料), 好像觀瑪, 聖言, St Paul, St Cat 都差不多, 觀中和順天就相對差一點. 不過, 還是到時才找些資料, 客觀點去處理.
‹ 上一主題|下一主題