用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 孩子獲心儀幼稚園取錄的媽媽,請進..... ...
go

孩子獲心儀幼稚園取錄的媽媽,請進..... [複製鏈接]

小兒07年1月大仔,報6間幼稚園,只獲1間並非心儀的幼稚園取錄,全部reject。或許在我心目中,自覺兒子表現出色並主動,但得出以上成績.....真的頗失望。

很想請教你們如何培養小朋友獲得佳績,報讀那些課程等。

希望在小學前好好裝備......請錫教。
   0    0    0    0

如你認為孩子在interview已很出色,即做出了你期望的又是他平時可以有的表現,那就沒什度可再做了,而且更該讚佢好叻啦!
我還是認為,學樣考慮是否收該小朋友,除左小朋友表現,還有很多別因素(老師感覺,爸媽對答,一小朋友的細微舉動等等)。再者,今年實在係好多小朋友,如有300個小朋友得分一樣高(最高),但只得240個位,咁肯定都要抽個韱啦卦!咁果60個小朋友得分都係最高果個,但就欠了運氣囉…
老實說,我沒有特別幫小朋友預備去面試,面試的內容全是常識和基本禮貌…
所以我覺得冇乜要特別培養…

雖不是量心儀,但總算是有offer,唔好唔開心啦!你唔開心,小朋友都唔開心架,你唔好以為佢唔知呀!

我仔仔無上咩面試班 (有上n 班)
好多野係自小屋企培養出來
唔係上咩一個半個course可以改變
老師日日對住小朋友
佢地眼中一眼知道邊d小朋友係佢地既目標
不論小朋友考唔考到心儀既幼稚園
我覺得佢同我都盡左力
佢已經係我心目中既100分

仲有再講唔可以把責任推哂係小朋友身上
家長既表現.安排都好重要

醒目開學勳章 貢獻勳章

小兒並無得到心儀學校收 (因為太少位喇) 不過就有兩間最熱門嘅學校收咗
我唔敢講有咩心得, 我地都無去上咩course, 因為得嗰幾分鐘, 叻到識飛都未必俾你表演到! 只係平時中英並重 (兩間分別用中/英文面試), 多帶小朋友接觸唔同事物, 唔怕人.. 兩次都係爸爸帶嘅, 因為孩子比較嗲我, 爸爸面前就正經d..
其實我都好懷疑點解短短幾分鐘就睇到邊個小朋友啱, 不過相信第一印象好緊要, 有時我會諗, 樣子可愛精靈可能都有分加!

your kid should be evaluated by your love, not by interview results.
However, I agree that we should pay attention on what kids lack, maybe confidence (loud enough, eye contact, etc), politness (to both parent and teacher), independence (even proactive)...

We should learn and grow up with our kids together! They know!!!

原帖由 NICOLE123 於 10-1-27 17:10 發表
老師日日對住小朋友
我覺得佢同我都盡左力
佢已 ...

我都覺得係, d老師一眼就睇得出邊d係佢/佢地想要既學生, 所以如果表現唔係太差都應該ok, 因為我聽過有d連問題都冇答都收, 真係唔知點解! 不過因為我個女算細女, 又好鬼怕醜, 所以我有同佢上面試班, commerical面試班我有上過, 但完全冇用, 所以搵左私人面試班, 私人既我就覺得好有用, 可能我個女受教掛 (但係佢唔受我教呢)

講返正題, 樓主囝囝係收到reject定waiting list呢? waitlist既話可能仲有希望, 因為好多家長到6-7月就會選定要邊間, 到時應該好多位會release返出黎, 唔好太灰心, 希望總在人間!

樣子可愛精靈可能都有分加! <-呢點我又有小小同意.唔可愛都一定要整潔.如果你係老師都想見呢d小朋友啦.

有一次我同仔仔去interview (都係多人考果幾間之一) 我見有一個家長幫個小朋友著到係屋企玩果d衫咁 (起哂毛粒既冷衫) 塊面又勁爆"刷"....我真係呆左..... 我係唔係好衰. 以貌取人..唔知老師會唔會好似我咁

醒目開學勳章

樣子可愛精靈可能都有分加! <-- I definitely believe this help!!!

Teachers are normal human being, don't set too high expectation for them and "first impression" is always important in any social interactions!

原帖由 NICOLE123 於 10-1-27 18:01 發表
樣子可愛精靈可能都有分加!  

回覆 1# iantsang 的文章

有時都好難講...自己梗係覺得自己仔女精靈可愛d噃...

原帖由 2muffin2 於 10-1-27 16:34 發表
小兒07年1月大仔,報6間幼稚園,只獲1間並非心儀的幼稚園取錄,全部reject。或許在我心目中,自覺兒子表現出色並主動,但得出以上成績.....真的頗失望。

很想請教你們如何培養小朋友獲得佳績,報讀那些課程等。

希望在小學前好 ...

我的也是0701大仔, 不要覺得失望, 取錄因素之多可能超乎你想像.
看看我這篇分享, 你可能也會想到更多不同的理由
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=8807

簽名被屏蔽

agree. 有上 n 班幫助好大, 起碼唔怕見人, 會主動 d.
不過, 講到底, 我覺得家長身教好重要. 係會好影響個小朋友性格同自信等. 老師會從家長傾談或者問卷度可以了解到. 而 lee 樣, 真係要時間浸出黎.

原帖由 NICOLE123 於 10-1-27 17:10 發表
老師日日對住小朋友
我覺得佢同我都盡左力
佢已 ...

今年報6間 1 waiting 其他 reject .好失望! le兩日惗咗好多, 唔知自己係咪太平常心未有為孩子準備好, 自己太似麻煩家長, 囝囝著得太 causal 、面爆刷…
某某朋友囝囝又收咗, 係未自己全職媽媽反而把他得寵壞, 越惗就越down.
要提醒自己幫囝囝報名幼稚園係為了他, 不是為了自己面子, 無論如何我都會盡力把囝囝教好, 支持佢面對將來挑戰.
朗朗媽, 好同意妳講孩子發展階段的因數, 我囝囝未上N1前唔識同其他小朋友挣玩具, 可能學咗人又或佢知道成班人就要挣, 對剛認識的小朋友呀囝更加唔會讓. 所以小組式interview一定死硬.

小朋友整潔正正代表家教+衛生+禮貌+尊重+自理能力, 不容忽視
原帖由 NICOLE123 於 10-1-27 18:01 發表
樣子可愛精靈可能都有分加!  

原帖由 tutik 於 10-1-28 02:41 發表
今年報6間 1 waiting 其他 reject .好失望! le兩日惗咗好多, 唔知自己係咪太平常心未有為孩子準備好, 自己太似麻煩家長, 囝囝著得太 causal 、面爆刷…
某某朋友囝囝又收咗, 係未自己全職媽媽反而把他得寵壞, 越惗就 ...

"我囝囝未上N1前唔識同其他小朋友挣玩具, 可能學咗人又或佢知道成班人就要挣, 對剛認識的小朋友呀囝更加唔會讓. 所以小組式interview一定死硬." <<--- 咩理論 ?????如果真係咁個n 班真係好有問題 !!
我仔仔之前唔識同其他小朋友玩
而家番左n班學識要等.想玩就要排隊.等人地玩完到自己,自己玩完要比其他人玩
去民生interview佢仲會讓其他小朋友玩
仲可以交換 (雖然佢好鐘意玩果架school bus).

原帖由 PallasChu 於 10-1-28 02:06 發表
agree. 有上 n 班幫助好大, 起碼唔怕見人, 會主動 d.
不過, 講到底, 我覺得家長身教好重要. 係會好影響個小朋友性格同自信等. 老師會從家長傾談或者問卷度可以了解到. 而 lee 樣, 真係要時間浸出黎.

...

完全同意 !! 家長好大影響
我仔正正完全比我影響哂!!!
同埋家長既自信真係好重要.自問每次interview我準備充足
表現到自信比老師睇. 同老師既眼神交流.好重要
仲有係唔可以表現不耐煩.就算係熱 係要排隊 係等左好耐
都唔可以表現出不耐煩.(我見過有家長真係一面不耐煩)因為你係會影響你既小朋友..
另一個小小心得提下家長, 準備d好細粒既糖/提子比小朋友
當佢等到不耐煩..我會比我仔食. 好快食完/食左老師都唔覺

另一個小小心得提下家長, 準備d好細粒既糖/提子比小朋友, 當佢等到不耐煩..我會比我仔食. 好快食完/食左老師都唔覺
<- 呢一招我出過, 結果我囡囡一路扭計要我再比提子......
原帖由 NICOLE123 於 10-1-28 09:47 發表

完全同意 !! 家長好大影響
我仔正正完全比我影響哂!!!
同埋家長既自信真係好重要.自問每次interview我準備充足
表現到自信比老師睇. 同老師既眼神交流.好重要
仲有係唔可以表現不耐煩.就算係熱 係要排隊 係等左好 ...

其實如果家長是"識諗"的, 去到那家幼稚園都會對小朋友好, 畢竟幼稚園只是一天3小時的課, 最大影響的還是家庭教育....  如果只靠學校而家長不(懂)教的, 入了名校又如何?
原帖由 pamelaywy 於 10-1-27 22:14 發表

我的也是0701大仔, 不要覺得失望, 取錄因素之多可能超乎你想像.
看看我這篇分享, 你可能也會想到更多不同的理由
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=8807 ...

原帖由 LittleKiwi 於 10-1-28 10:18 發表
另一個小小心得提下家長, 準備d好細粒既糖/提子比小朋友, 當佢等到不耐煩..我會比我仔食. 好快食完/食左老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19都唔 ...

哈哈 咁其實我有借個位讚下我個仔先
佢從不貪吃.一粒糖比佢佢可以拎一星期都唔食
佢如果有4粒 可以只食一粒 其餘三粒分比其他人食都無問題
所以人地work既方法又唔一定係自己小朋友身上實行
各人跟自己小朋友既性格去教

是呀, 我囡囡平時都是會請其他小朋友食野, 她都不太貪吃的, 其實我in左咁多間, 就只有這一間有帶提子, 我估最大原因是我囡囡其實一入學校已經唔鍾意同好扭計, 去到第一round仲要group in, 我已經知衰硬, 坐在我旁的家長媽咪仲好好心提我叫我比d餅餅之類東西tum下佢, 我就拿出提子, 誰知我囡囡更加發顛, 那次是她表現最差的一次..... 所以真是個個不同, 而且真的很視乎當時環境, 不過我自此之後的interview 都不敢再帶食物....
原帖由 NICOLE123 於 10-1-28 10:24 發表

哈哈 咁其實我有借個位讚下我個仔先
佢從不貪吃.一粒糖比佢佢可以拎一星期都唔食
佢如果有4粒 可以只食一粒 其餘三粒分比其他人食都無問題
所以人地work既方法又唔一定係自己小朋友身上實行
各人跟自己小朋友既性 ...
‹ 上一主題|下一主題