用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: DaddyCool
go

TSL 吹水站 [複製鏈接]

flostangraphy,

Did you double check this with your Crystal Ball??

原帖由 flostangraphy 於 10-1-29 16:42 發表

principal,
it happens that tomorrow will be Saturday!

angelprincess,

If you visit this thread regularly, I am sure you can laugh like my favourite icon everyday!!

原帖由 angelprincess 於 10-1-29 16:43 發表

我今日都要對呀女笑多啲先, 唔好比佢淨係記得我惡嘅樣 . 呢排睇緊 '會笑的媽媽' 呢本書.  呀女話鐘意我笑多啲喎~

Principal,

你講得好啱   真係今日唔知聽日事, 都係開開心心咁過每一日.

原帖由 principal 於 10-1-29 16:53 發表

If you visit this thread regularly, I am sure you can laugh like my favourite icon everyday!!

flostangraphy,

Can you try not to be “copycat” as much as possible, though I know you are expert in doing “copy and paste” all the time??  

You can use either one or three of my favourite icon to distinguish yours from mine.  

Thanks for your reminder.

I better register my copyright as soon as possible!!

原帖由 angelprincess 於 10-1-29 16:44 發表

flostan,

你做乜用咗principal 嘅專用 icon呀!

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

我都係住舊樓架.....貪佢夠大又平

而家我地都準備做維修, 點知有單咁既野發生....真係好驚

希望唔好再有死傷者出現啦。AMEN....

好似仲有4個人失蹤呀!  希望佢地都冇事啦~ 我以前細個都係住舊樓架, 真係實用好多.  仲冇電梯, 每日都要來來回回行成8層樓梯, 都唔駛做運動lu.

原帖由 silvia_ng 於 10-1-29 17:33 發表
我都係住舊樓架.....貪佢夠大又平

而家我地都準備做維修, 點知有單咁既野發生....真係好驚

希望唔好再有死傷者出現啦。AMEN....

我老婆都響出事地點附近做野,我老豆都係住響紅磡,知道佢地有時都行去果道附近,我禽日一聽到有事,即時打電話比佢地,好彩都無事.重有出事地點過兩個鋪位有間機鋪,我細路仔時成日都響果處打機打成晚o家.

嘩!幾日無入嚟大家轉咗新地盤喎!
我都入嚟滴d口水,報個道先

好心急要同大家分享,千萬要小心留神呀!

轉貼自朋友的facebook:

呢一個係我親身經歷 , 上星期我個仔都差d 比人拐走

上星期2010-1-15 下午5時 , 我帶住個仔 (3歲 精靈可愛 ) 行經荔景邨仰景樓個遊樂場 , 好多小朋友係度玩 ,(有新移民小朋友)我個仔扭計要玩 ,我咪比佢玩陣 ,佢係咁同其他哥哥姐姐玩 ,我初時都有跟貼 ,其後我坐左係櫈上 , 其間朋友电話打來 ,正當我講電話時 ,我見有個約 6歲左右似新移民個細路 ,推住我仔背脊 ,帶左我仔入兒童中心內玩 , 我立即跟住行及望實 , 我在門外傾完电話立即入去貼身跟實個仔 , 我都望住果個6歲左右似新移民個細路做乜帶我個仔去第二度 .

玩左一陣我帶返個仔出外邊 , 個仔扭計仲要玩 ,我再比佢玩陣 ,起初個仔都係遊樂場設施上玩 , 玩玩下 ,我個仔手上有個波 , 佢話係哥哥比佢玩 ,我無為意 ,跟住又坐埋一邊睇住個仔玩 , 我見個仔幾個約5--7歲嘅哥哥玩 追逐遊戲 , 起初佢地跑嘅範圍不大 , 跑下跑下跑左去一個較遠嘅大花槽圍住長型大花槽跑( 每個圈都有一段約30米直路) 個仔會消失在我的視線內 , 我嘅視線一直有 盯 住我個仔 ,

到跑完第 4個時 , 我都一直望住花槽尾 , 我相信佢地應該會好似之前咁轉返出來花槽前面再兜圈跑 , 點知今次就係唔轉出來 , 佢地引領住我個仔直跑左入兩座大厦交界處 ,又再次在我視線內消失 , 我以為佢地會跑番出來 , 点知一諗 , 該處可以進入大厦 , 又可以去到大厦後面空地 , 該空地再分左右很大 , 可以通去很多地方 , 有且又未見佢地出來 , 我立即醒覺 , 高速跑到大厦入口唔見哂佢地 , 但聽好似樓梯有小朋友聲音 , 再跑去大厦後面空地 左右望都唔見個仔 , 心裡即時有d 急 , 即刻跑回大厦入口問保安員 , 剛剛有無約4-5名 3--6歲小朋友進入大厦 , 保安員答無 ,但分析 保安員無理由要呃我 , 我立即跑去大厦後面空地 , 向右望係公園休憇地方 , 淨得老人家無小童 , 我立即決定左轉再穿過大廈地下車路通道 , 後面係一條長車路及有個 car part ,泊左好多車 , 我再跑前一段 , 我見到我個仔被一個小童引領住 , 在我前面120 米馬路旁行人路一直向前走 , 我即刻大聲喝住我個仔叫停佢 , 我個仔擰轉頭望一望我 ,再繼續追住個約6歲大小童向前走 , 我立即高速跑過去捉實我個仔 ,我見前面個小童 約6歲 , 新移民 Look , 手上拿住一個波 , 我即時諗起我睇過 星期二檔案 2009-12-1 講拐童 , d 手法一樣 , 都係先用玩具同你個仔玩 , 攞到佢個心 , 就拿住件玩具引佢走 , 我當時好嬲 , 想打個佢幾巴 , 雖然我唔夠証據証明佢有意圖拐帶我個仔 , 但佢居心可測 , 我亦相信個佢真係有心拐帶 , 佢父母一定在附近監视住 .
個靚仔用件玩具先同我仔玩 , 再引佢跑離現場 ,足足跑左成200米 ,仲轉多幾個彎 , 等你去到分叉路口 唔知轉邊一邊找 , 增加你尋找時間及難度 .
今次執番個仔真係好彩 , 睇少眼都無左啦 .比人拐左番大陸 .

***名位為人父母者 , 如帶小朋友到公眾場所 及 公園 , 請好好睇緊自己小孩 , 當d 拐童者知道你緊貼住你孩子 , 而視線又無離開 , 他們就知道沒有機會可以下手 .
綜合拐童共通點 :
1) 可能出動小孩 , 新移民或大陸仔機會較大 (因土生香港人做唔出咁仆街嘅事)
2) 小孩可能約5-7歲 , 巳懂得配合父母吩咐行事
3) 5--7歲小孩 主動跟你 2--3歲孩子玩 , 就一定要小心
( 可疑之處 : 一般5--7歲小孩巳懂事 , 不喜歡跟 2--3歲孩子玩 , 因為佢地覺得2-3 歲乜都唔識 ,点一齊玩 . )
4) 有機會利動玩具 或 一齊玩追逐遊戲 ,可以更易引領你孩子跟佢地跑去更遠的地方

回覆 130# nb7002 的文章

NB7002,
HELLO, NICE TO MEET U SO EARLY
WHEN I WAS LITTLE, I SOMETIMES WENT TO PLAY IN THE SAME CENTRE.
I DON'T KNOW WHY YOUR FRIEND LET HER SON PLAY WITH SOMEONE THEY DON'T KNOW.
I DON'T UNDERSTAND THAT THE BOY ENTER THE BUILDING NO NEED TO PRESS THE PASSWORD???
BTW, LET ME TELL U THAT IT WAS A LONG TIME AGO THERE WAS A 挷票 CASE IN LAI KING. ONE OF THE THEIF WAS ONLY 十幾  AND LIVED THERE (AS THEY WERE ARRESTED FINALLY). OF COURSE, THEY ARE LOCAL HK. THE VICTIM DIED (BUT I DON'T SURE.)AFTER MANY YEARS, THE ENVIRONMENT CHANGES AND DON'T WANT TO SCARE ANYONE BUT IT IS A COMMON SENSE THAT NO TO LET YOUR CHILD TO GO OUT OF YOUR SIGHT AND LOOK AT WETHER THE PARENTS OF THE OTHER PLAYER ARE THERE.
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

nb7002,

多謝分享!

一直都想同你講句:祝你好快成為TSL的一份子!

多謝你嘅祝福,希望成你貴言啦!
原帖由 天使麵 於 10-1-31 23:59 發表
nb7002,

多謝分享!

一直都想同你講句:祝你好快成為TSL的一份子!

挷票 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

無錯,真係唔好俾小朋友離開自己視線,家長們記得打醒十二分精神呀!
原帖由 tomcathui 於 10-1-31 01:58 發表
NB7002,
HELLO, NICE TO MEET U SO EARLY
WHEN I WAS LITTLE, I SOMETIMES WENT TO PLAY IN THE SAME CENTRE.
I DON'T KNOW WHY YOUR FRIEND LET HER SON PLAY WITH SOMEONE THEY DON'T KNOW.
I DON'T UND ...

nb7002,

真開心又見到你啦!  多謝你嘅分享!  有時間嘅話多啲上嚟 '吹水站' 啦~   

原帖由 nb7002 於 10-2-1 01:04 發表

無錯,真係唔好俾小朋友離開自己視線,家長們記得打醒十二分精神呀!

回覆 133# nb7002 的文章

nb7002,

It is true that the story is similar to the case in 深圳 luxury primary school.
Since a boy always showed off his belongings, the theives thought he was a fat sheep. Then,.....................
20 years ago.
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

原帖由 nb7002 於 10-2-1 01:04 發表

絕對同意, 好耐以前試過係公園呀女離開視線, 只係搵咗佢一兩分鐘, 我個心都已經離哂, 小朋友睇少眼都唔得.

It looks like the school has a new executive officer who is a native english-speaking lady.  Just read an imail from her about Wed lunchtimes.

香港人真八, 幾日間"吹水站"己超1600人次 入來睇!  

hello timgmum,
longtime no see!!!
咁,你都要多d入黎八下啦!!!

原帖由 TINGMUM 於 1/2/2010 15:25 發表
香港人真八, 幾日間"吹水站"己超1600人次 入來睇!  
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-
‹ 上一主題|下一主題