用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! [複製鏈接]

大家早晨好

原帖由 2bzmummy 於 10-2-3 08:43 發表

stitchfriends

咁您咪可以寬心好多囉,其實初中又真係唔係咁緊張架咋,到時見老師再問一下阿仔係學校既學習狀況,家下先俾阿仔好好準備過年開心下啦 ...

SF

阿仔有咁成績, 初中來說已經好好, 一家人可以開心放鬆下

原帖由 alicetong 於 10-2-3 09:42 發表
sf
總之阿仔有進步就 ,
我大山都派左成績表,叫做無驚無險pass啦
老師強調要靠佢自己讀書,叫我地唔好幫佢..
佢自己能力做得到就有成功感,就算衰左都唔怕..
要佢自己認為要補習,我們才幫忙....我放手得太遲0拿.. ...

alice

您明白老師的意思嗎  父母在子女上到中學係作為加油/加氣站, 俾多點責任感同信心佢地為要!!!

sf,

囝囝成績都好好喎, 您有冇讚下佢呀, 要俾多d 鼓勵囝囝同囡囡呀, 父母要適當地俾d "+"能量俾小朋友先得架

原帖由 stitchfriends 於 10-2-2 23:42 發表
2b,
好似尋日派咗試卷, 阿仔同HB 講進步過上一次喎, 佢有好多科考得好過上次名次前過佢嘅同學, 攞成績表希望真係有進步啦.

中文始終比較弱, 對埋今日試卷, 阿仔話科科都合格, 最高分係數學, 數學分排全班第二, 爭一分就係數學全班第一.

佢梗係又講邊科邊科好多人唔合格啦, 等我鬧少D 佢嘛, 我話都唔見你溫過書嘅, 佢答我, 溫咗你唔知姐.

醒目開學勳章

dearall:

午安~中午食左淘記的豆苗餃餃,我第一次野,好重味精啊!鼻樑麻痺左

dearsf:你呀仔好得喎~努力加油呀!下次一定攞獎.

dear 正46

點解0黎中環都唔 Call 我呀, 等我盡下地主之儀都好呀,
傻啦, 我使唔使企係條街到及女呀, 身邊都睇唔晒啦.>>>
收到收到,我地咁耐以黎,都無讚過46嫂同你二個女,以你咁好條件,46嫂應該超靚,你加46嫂的精心秘同泡制,你二個女女一定絕倫

好真心讚架betty上

原帖由 stitchfriends 於 10-2-2 23:42 發表

2b,
好似尋日派咗試卷, 阿仔同HB 講進步過上一次喎, 佢有好多科考得好過上次名次前過佢嘅同學, 攞成績表希望真係有進步啦.

中文始終比較弱, 對埋今日試卷, 阿仔話科科都合格, 最高分係數學, 數學分排全班 ...

Dear all,
做到臨收工至得閒.

唔好意思係咪我表達得唔清楚, 合格你地已經滿足話好架啦;
阿仔話考贏上次叻過佢嘅同學咋, 未知名次有無進步,

我擔心中文科咋, 一年難過一年, 中文得5字咋, 好唔滿意囉, 升到班下年都驚科中文呀, 驚連5字都保唔到咋.

原帖由 正46 於 10-2-3 08:21 發表
SF,

你個仔都算係咁啦, 要鼓勵下佢先得!

46,
上個上個星期日行黃金, 我已經應承阿仔如果考得有好大進步, 就買部大陸出嘅 iPod 比佢搭車聽, 幾百蚊咋, 佢見同學搭車聽歌, 又想要一部.

原帖由 正46 於 10-2-3 08:26 發表
SF,

點解0黎中環都唔 Call 我呀, 等我盡下地主之儀都好呀,
傻啦, 我使唔使企係條街到及女呀, 身邊都睇唔晒啦.

...

46,
我都滾水6腳, 雞咁腳走啦,
你唔記得我講過我肥咗咩, 仲邊敢飲多杯奶茶 ar.

我唔鍾意人留鬚架, 成個金魚佬咁.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-3 08:43 發表

咁您咪可以寬心好多囉,其實初中又真係唔係咁緊張架咋,到時見老師再問一下阿仔係學校既學習狀況,家下先俾阿仔好好準備過年開心下啦 ...

2b,
連家長都唔緊張, 佢無壓力就懶散架啦.

HB 頭先比佢玩咗一陣 PSP, 平時唔比玩架, 要讀到書有進步至比玩, 無進步無得傾.

阿女果間無測驗, 平時小測咋, 今次第一次考試, Maths 爭兩分至合格, I.H. 又話唔知爭幾多分至合格, 比佢激C.

咁大都唔想打佢, 唔打佢又唔知驚, 佢係考試前果幾日讀吓咋, 我都講咗讀唔切架啦, E + 真係掉轉要擔心個衰女.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-3 08:44 發表

46 兄係呢度係公公黎架喎

檀島,好多地方都有架,點會淨係得 Betty 知道呀

2b,
46 兄係呢度係公公黎架喎 >>>>>

原帖由 2bzmummy 於 10-2-3 08:45 發表
天理昭昭,暫時阿陳浸蔥就先輸一仗,我地放長雙眼睇下佢有咩板斧先

2b,
偽造文件今晚比警方拉咗啦.

原帖由 alicetong 於 10-2-3 09:42 發表
sf
總之阿仔有進步就 ,
要佢自己認為要補習,我們才幫忙....我放手得太遲0拿.. ...

格格,
你阿仔唔駛靠補習, 全部 pass 就真係叻啦,
我果 D 若果唔補, 我要食驚風散囉.

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-3 10:09 發表
sf,

囝囝成績都好好喎, 您有冇讚下佢呀, 要俾多d 鼓勵囝囝同囡囡呀, 父母要適當地俾d "+"能量俾小朋友先得架

布媽, VV,
當然有讚吓比吓高帽佢戴, 叫佢 keep 住唔好鬆懈囉.

原帖由 bettylam 於 10-2-3 13:05 發表
dearall:

午安~中午食左淘記的豆苗餃餃,我第一次野,好重味精啊!鼻樑麻痺左

dearsf:你呀仔好得喎~努力加油呀!下次一定攞獎.

dear 正46

傻啦, 我 ...

Betty,
我唔買淘記的食物架, 食完好口渴架.

東記都 O.K.

乜今晚得我一人唱獨腳戲咋 ?

瞓啦

醒目開學勳章

ALL:

洗完的長髮,仲未乾

sf:我之前都間吾中買淘記的其他味道,拔無事,都吾知點解呢隻落得咁重,諗諗下都係買番東記,栗米豬肉雲吞算啦!

早幾日同偉哥唐妹食飯,聽到話東港城有蘭花展,今日放工後貢過去,原來得係商場大堂,只幾間店舖,吾洗5分鐘貢完,走去一麵麵食左個啖啖麻辣米線~~~

又有奇景~

而家陣的人吾知點解可以無禮貌到咁

話說係一麵麵等緊野食期間,見到一名30幾歲女人搵左二人位後,個伕侍應放低左二杯茶,佢就開始講電話,無耐,見到一個男人入黎坐低,應該係佢老公,跟住拎左餐牌望左一輪,我見佢用的吾耐煩態度,揸起拳頭,吾好誤會,佢吾係打個女人,係用幾的手指瓜<敲>落張枱樹,敲得好大聲,但個女人只顧講電話,無理佢,個男人望下個餐牌,又敲,如是者,敲左五,六次,同埋的態度好吾耐煩,見佢用隻手指指住個餐牌,示意叫野食啦!結果個女人停左一下,指住某樣野~~

我起初都吾明,個男人咁無禮貌,點頂呀!
如果我係果個女人,我會停一下,叫佢你自己叫野食先啦!或繼續講電話吾理佢.

及後原來佢地叫左類似一碗麵豬扒麵,二份食.

咁,我又會咁諗,如果見對方正電話中,我會耍下隻手,指下心口,示意我揸主意叫野食先啦!

醒目開學勳章

好啦!

我碗麵差不多食完之際,但杯凍o茶仲未飲,聽到隔離4人枱的人撞到一pair男女,佢地示意要換6人枱,剛岩我隔離有人走,可以迫迫地塞5個人,佢地4男2女,搬晒過黎.

當時我都心諗,碗麵差吾多食完,拿拿臨飲埋杯野,走人,吾好阻人,又阻人做生意啦!

點知其中一個女人,頗斯文,忽然同個男人講,呢位小姐已經食完架啦!佢走架啦!

噢~感覺真係吾知點咁,一.我碗麵仲未食晒架哇.二.我大大杯凍o茶係樹呀!三,你吾比我食完飲完杯茶坐多陣架咩

betty

早晨!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

格格,

係呀, 我留返D鬚0黎整鮑魚擦呀....哈哈哈!
場戲仲有排玩, 風水佬為0左唔使坐監一定會上訴,
都話科學鑑証啦, 科學日新月異, 日日都有新款.

原帖由 alicetong 於 10-2-3 09:35 發表
你就留鬚轉運....:;pppp:
格格係睇住佢點樣....
呢台大龍鳳終於公義得勝啦 天地有正氣.......
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

格格,

我同太后一早提0左你啦, 宅男式教育只會害0左仔女,
不過你座山仲未大得晒, 況且只係F.1, 仲有時間0既.

sf
總之阿仔有進步就 ,
‹ 上一主題|下一主題