用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教一下,男女校應否將中一男女生安排同坐一書桌? ...
go

請教一下,男女校應否將中一男女生安排同坐一書桌? [複製鏈接]

我囡囡在"聖公會梁xx中學" 讀中一,
現在老師將佢和其他男生坐左同一桌, 而且,左右前都是男生,只有一個女生坐在佢後面.  我囡囡好唔開心........
因為,其他女生都是和女生一齊坐...
只有小部分女生是和男生一起坐...
p.s. 他們班共有 38人,  18男 20女

我有打電話俾囡囡班主任(是一位40幾歲,教學20幾年的老師), 話我囡因為此事唔開心...... 但班主任說..現在無事發生, 如果有事發生先處理... 還暗示我小題大作........ 我問為什麼同班其他女生可以和女生同坐,他說沒有為什麼...還說我態度差.... 說我的說話令佢覺得唔開心,

唉...... 我真係好嬲..... 因為囡囡剛剛上中一, 我唔想佢因為d事唔開心,投入唔到學校生活...

想請教一下各位家長,
男女校應否將中一男女生安排同坐一書桌?
我應該怎麼辦 ?  
我怕囡囡日後會俾佢針對......
   0    0    0    0

有家長可以指教一下嗎?

thanks

呢位家長, 妳可能真是太緊張了!
老師的安排, 是有他的原因的, 一D上課專心的學生會安排同一些成績差的學生坐, 以求帶起學習氣氛。又或者D男學生上堂成日傾計, 想揾一個文靜的女學隔開下的。
如你囡囡想調位, 應由她自己去同老師說, 已中一了, 小事由她自己處理啦!!

樓主你真係太緊張了,  上到中學放手比小朋友自己處理調位的事情吧!!  我覺得家長唔應該插手, 除非小女現在有受到滋擾!!  我相信對於坐位的安排, 班主任自有打算, 如果個個家長都因為小朋友唔開心, 又打電話比班主任要求重新調位, 班主任及各同學會好唔得閑, 就得呢位同學, 又就唔到其他同學!   

其實你可以同小女傾, 讓她嘗試適應!  將來小朋友出來工作, 遇到唔開心的事, 難道又要媽咪幫嗎???

真的不用太緊張,我的小女從小學起也是永遠調到跟男同學一起坐,最初也有些不開心,但慢慢也習慣了,現在中一也是跟男同學一起坐,沒有什麼特別。

係囉!讀得男女校都預左會有這種情形發生的!兒女升了中學,真係唔可以仲當佢地是小學生一樣,父母要學習--放手!我朋友學校有一中七學生不參加校外活動,家長信的理由是因為要學生自行到參觀場地,沒有校車接送,基於(小女/兒)的安全,所以決定不參加! 我地的(18歲)小孩巳經到了如斯的地步,真是可悲!我朋友只說了一句:愛你=害你
請大家以此為鑒!

原帖由 kamsauking 於 10-1-26 09:52 發表
真的不用太緊張,我的小女從小學起也是永遠調到跟男同學一起坐,最初也有些不開心,但慢慢也習慣了,現在中一也是跟男同學一起坐,沒有什麼特別。 ...

我姪仔學校都有咁的安排.

但, 如果學生不開心, 同班主任講都合情理.

現時, 你還有教亞囡慢慢適應. 我發覺中學的老師係當學生大個了, 不想父母插手, 凡事要學生自我處理.

話時話, "18男 20女" 唔係啱啱好分配?

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 10-1-26 13:56 發表
係囉!讀得男女校都預左會有這種情形發生的!兒女升了中學,真係唔可以仲當佢地是小學生一樣,父母要學習--放手!我朋友學校有一中七學生不參加校外活動,家長信的理由是因為要學生自行到參觀場地,沒有校車接送,基於(小女/ ...
我個囡間中學去聯校運動會,由葵涌去小西灣,中一先有車去,其他自己去,基本上中一的活動就有車安排,其實都啱,去過一年,第二就識去,同埋會約埋同學一齊去,又帶手機,都唔驚.

小兒果間中學, 都係無校車, 中午無飯訂, 要自己搭車和自己出去食午飯, 又唔比帶手機, 乜課外活動都是自己去的, 咪上網查下搭乜車, 點去, 叫佢拎住張地圖照行, 又或早一個星期日帶佢行一次, 當日就鼓勵佢自己去囉,所以, 一上到中學, 成個人大過咗好多 (係思想上, 不是身體上呀)!

佢放學返來話唔開心, 唯有教他如何處理, 做下心理輔導咁囉, 中學生了, 要放手了。

最初開學,小兒跟了一個多說話,週身郁,不講衛生的小朋友坐,每天回來他都表現極討厭該人,甚至會哭,因佢時常上堂都問d無聊0野,嘈住佢聽書,我唯有開解他,叫他嘗試搵下佢既優點,包容佢既缺點,咁會無咁難過.後來聽番我個仔再講,佢終於自己同個同學講了,叫他以後上堂不要嘈住佢聽書,雖然不是全改了,但都比以前好d,加上小兒亦有同課堂老師投訴,情況巳有改善.有時我個仔亦都會讚該同學,因有次小兒因病沒有溫默書,所以當次默書不合格,佢當時哭了,其它同學一斷問咩事.該同學竟然出聲叫其他同學俾個仔冷靜0下啦,當時我個仔不知幾感動,就咁佢地就同坐3個月啦,其間當亦有不滿,不過巳經習以為常.現在巳經掉了位,間中放學都會一齊行,傾0下計.中學生活,開心與不開心都是以後回憶的點滴,
如不是大件事,就由他自己解決啦,大個啦嗎!樓住亦不用太擔心,否則亦會影響小朋友情緒,開也d啦!

中學不同小學,要他們學習點處理問題。
男女同坐有什麼問題?遲早都要適應,可能三個月後再調位時,你女兒不捨得tim!

想分享一下.....我女已經中三,這幾年當初中媽媽的經驗是 - 更煩的事永遠在前面! 所以眼前都是小問題... 今天不滿坐在旁邊的同學,明天會和另一圈子不和、又會有競爭+鬥爭的問題、遇到無理的老師、'壞'同學、功課的壓力.........作為母親,當然會為此擔心,但我覺得真係無可能事事操心了! 退一步想,這就是成長的必經階段,自己也走過同樣的路,就讓他們去自己處理好了,今天能過關,長大了更能好好應付各樣壓力與挑戰! 我們能做的,就是灌輸正確觀念,凡事多面睇. 遙距管理,可能更好.
‹ 上一主題|下一主題