用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局羅氏基金中學
go

保良局羅氏基金中學 [複製鏈接]

保良局羅氏基金中學, 如何?
   0    0    0    0
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

其實我都想知道

個仔下星期呈分試,應該成績會麻麻,好學校應該入唔到啦,只能入直資,想問邊間好?

學校唔錯, 校風幾好, 我個女升中四啦
不過總平均分唔合格要留班, 所以每年都有好多人留班, 可能咁樣會迫到D學生讀書, 亦有人因留完再留而轉校, 所以畢業出黎個D個個都有D質素
如果決定報讀的話, 我中一至中三的書可以轉讓比你

Both Government schools and DSS have Band 1, Band 2 and Band 3 schools.  Try to find those suitable for your kids.

原帖由 紀賢媽媽 於 10-5-31 16:44 發表
個仔下星期呈分試,應該成績會麻麻,好學校應該入唔到啦,只能入直資,想問邊間好?

保良局羅氏基金中學對分數好嚴唔止總平均分唔合格要留班,中,英,數主科是但一科唔合格都要留班,所以每年都留好多人,有D好差既真係留足幾年留到頂唔順走左......見D學生都好乖好整齊無短裙,無金毛,無一出學校就講粗口,拖手,攬埋一舊......

小兒正就讀中一, 經過一年的學習生活知道沒有選錯學校的. 他們的老師十分有heart,每到考試前必會要求學生留下補課, 班主任更會自行每科出些revision exe. 比佢地做. 對佢地真係好上心. 真係一所不錯的中學.

真係一所不錯的中學?????????

教育王國 > 升中派位 > 請問有無人收到保良局羅氏基金取錄信

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... amp;extra=page%3D13

scu,

我吾知道你對學校的感覺如何?
但我是學校的家長起碼今年跟孩子一起親身面對, 我和孩子都覺得不錯的. (這兒是一個分享討論區,我只是分享自己對學校的感覺), 我無話學校的一定可以做到好的成績, 成績是學生去做的. 所以你給我的link是講公開考試的reasult, 我都想知你究竟想講明什麼給我呢?

原帖由 scu 於 10-6-29 14:54 發表
教育王國 > 升中派位 > 請問有無人收到保良局羅氏基金取錄信

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2192615&extra=page%3D13

JSCfamily,

I agree the feeling is personal., Therefore,  sometimes not objective and even not correct.

So link to other forum with the same topic to know other peoples' discussion.

我的孩子已開始在羅氏上課.我也會在我的網誌中分享這學校的點滴.

無論好與壞,主觀與客觀,都希望家長多些在這兒分享,讓大家有多些資料,選擇適合的學校.

回覆 10# ChiChiPaPa 的文章

非常認同......

我自己覺得大部份發表問題既家長都會希望有小朋友讀緊呢間學校既家長回覆,因為直接感受到呢間學校好唔好,大家都係為小朋友著想,想搵間合適既好學校唶.

回覆 1# lvory 的文章

有沒有羅氏 F.3 書出讓

Reader :
Matilda (ISBN 978-01-14-241037-0)

Biology :
New Senir Seconday Mastering Nilolgy 1A (For Bilolgy and Combined Science)
(with HKDSE Bilolgy Exam Practice)

普通話
動感普通話 (實力篇) 中三

如有出讓 請聯絡之 ! 謝謝 !
‹ 上一主題|下一主題