用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園(麗港城) 麗港城迦南幼兒園2010/11
樓主: BabyHilary
go

麗港城迦南幼兒園2010/11 [複製鏈接]

我未去呢2間面試前就鍾意迦南,
因為課程活動教學中帶傳統, 有英普堂;
但去左靈糧面試就好鍾意個校舍,
唸住環境咁好, pn課程淺d冇咩英普都算啦!
點知最後靈糧收pm class, 迦南收am, 所以我揀迦南!
但唸返轉頭好彩靈糧收pm,
因為我覺得自己始終鍾意迦南嗰套教學多d!
妳呢, 妳最後點解揀迦南呀?

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-28 22:26 發表
係呀,真係好熱鬧呀,我仲漏左講,我帶亞囝返協康會playgroup,成班有六個小朋友,有三個都係將會讀迦南N1上午班呀

係呢, babyhiliary,我記得你之前都係好似我咁唔知揀迦南定靈糧架,係咪呀?點解你最後揀左呢間o既?? ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

其實當初都係兩間都收亞囝讀下午班架,我又係勁鍾意靈糧個校舍,但d老師好似OL多d囉:loveliness:
不過我自己大意,掛住寫信俾靈糧想轉上午班,但又唔記得確認靈糧下午班個位喎
原先諗住兩間都照俾留位費架,到最後睇下邊間可以轉到上午班囉!但而家無得揀喇,不過諗真d,我地兩公婆都係鍾意傳統一do既學校架:D
原帖由 BabyHilary 於 10-4-28 22:41 發表
我未去呢2間面試前就鍾意迦南,
因為課程活動教學中帶傳統, 有英普堂;
但去左靈糧面試就好鍾意個校舍,
唸住環境咁好, pn課程淺d冇咩英普都算啦!
點知最後靈糧收pm class, 迦南收am, 所以我揀迦南!
但唸返轉頭好彩靈糧 ...

咁就好, 大家小朋友都讀到心儀幼兒園!
係呢, 妳會享邊道同小朋友做健康檢查? 幾多$?

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-29 01:00 發表
其實當初都係兩間都收亞囝讀下午班架,我又係勁鍾意靈糧個校舍,但d老師好似OL多d囉:loveliness:
不過我自己大意,掛住寫信俾靈糧想轉上午班,但又唔記得確認靈糧下午班個位喎
原先諗住兩間都照俾留位費架,到最 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

venus_mama,

我今朝再打去問姑娘係咪有2種入學健康檢查?
我話朋友囝囝上星期去做只係$100.
姑娘話唔會, 佢地只得1種"$200",
仲問我會唔會攪錯診所?
但lei yu mum plaza 2/f 得1間診所(mcdonald對面),
點會攪錯wor, 另一間盈健就收$180.

原帖由 venus_mama08 於 10-4-27 23:08 發表
in lei yue mun plaza, the doctor in 2/f, charge $100

醒目開學勳章

before i see they have price list is $100, maybe they increased the price already, wooh too expensive la

原帖由 BabyHilary 於 29-4-2010 09:41 發表
venus_mama,

我今朝再打去問姑娘係咪有2種入學健康檢查?
我話朋友囝囝上星期去做只係$100.
姑娘話唔會, 佢地只得1種"$200",
仲問我會唔會攪錯診所?
但lei yu mum plaza 2/f 得1間診所(mcdonald對面),
點會攪錯wor, ...

真係好熱鬧呀... 大家好

醒目開學勳章

haha waiwai_2008, how r u? where u live ah? are u completed 2nd registration already?

原帖由 waiwai_2008 於 29-4-2010 10:41 發表
真係好熱鬧呀... 大家好

hello venus_mama08

我住將軍澳, 我完成晒第二次註冊.
依家等7月份既家長會

原帖由 venus_mama08 於 10-4-29 11:19 發表
haha waiwai_2008, how r u? where u live ah? are u completed 2nd registration already?

大家好,

我囡囡係睇開個醫生到做,你地估幾錢?答案係免費。呢醫生一向都深得民心,對病人細心,又好人,我兩個小朋友都睇佢。就算街外人做入學檢查表都係150左右。我住Kowloon City, 佢診所係聯合道。

請問您們會返8月份适應班嗎?我地一早plan好8月中去旅行,而家唔知比唔比個女返。若唔比佢返,又驚9月佢會唔適應,若返呢,8月中又要請假1星期。(好似好浪費金錢)。

我囡囡現在日頭著衭仔,去公園或近近地都ok(有時掛住玩都會失手),夜晚著片。

因有哥哥,同Hilary一樣,都係牙尖嘴利。不過見到生口面嘅人又會自動收斂。

自己凑開佢,仲有幾個月就返學啦,開始有D唔捨得!

am class

Username           Kid's Name     Gender
babyhilary            Hilary             Girl
shirleypeter          熙熙               Boy
susannajeff                               Boy
waiwai-2008                             Girl
小謙仔朱媽             謙謙             Boy
beebee11             Mona             Girl

pm class

Username               Kid's Name    Gender
carmen1102008       家諾          Boy
venus_mama08                        Boy
姚鳶                                           Boy
fakepig                                      Boy

原帖由 小謙仔朱媽 於 10-4-27 22:07 發表
大家好,我前日收到通知,話上午班有位,問我要唔要,我梗係勁開心啦 !唔洗再為亞囝瞓晏覺呢個問題而煩惱喇 我今日都收到信叫我7/5註冊呀!

am class

Username           Kid's Name     Gender
bab ...

一加就一倍價錢, 咁我唔搵呢間啦!
我問左坑口東港城一間, $120...應該會去呢間!

係呢, 我享另一個post見妳話買左insect killer,
享邊道買架? 我享大電器舖搵唔到,
前幾晚見通寶行有1款大陸牌子$99,
買個黎試下, 雖然呢幾日囝囝冇比蚊咬,
但個insect killer個碟仔又一隻蚊都見唔到...

原帖由 venus_mama08 於 10-4-29 10:37 發表
before i see they have price list is $100, maybe they increased the price already, wooh too expensive la

我都係全職mama, 暫時冇唔捨得,
仲好期待睇佢著校服揹書包個樣!
妳會接送mona定搭校車? hilary會搭校車!

mona幾多月生日架? 兩兄妹性格點架?
hilary原本好斯文, 哥哥好活躍好主動,
有時仲好暴力, 成日搶妹妹野, 郁手郁腳!
初時妹妹好冇所謂, 次次都唔出聲行開一邊玩第樣野,
但呢2個月突然變哂, 同哥哥互搶,
會大叫, 鬧人, 推人同踢腳, 有時仲惡過哥哥!
好可怕, 我唔知點教, 希望返左學會好d!   

原帖由 BeeBee11 於 10-4-29 13:47 發表
大家好,

我囡囡係睇開個醫生到做,你地估幾錢?答案係免費。呢醫生一向都深得民心,對病人細心,又好人,我兩個小朋友都睇佢。就算街外人做入學檢查表都係150左右。我住Kowloon City, 佢診所係聯合道。

請問您們會返8月份适 ...

多謝妳呀mona mama,
見妳話睇開個家庭醫生道做唔收$,
我試下打電話去趙長城醫生道問,
原來佢都係小朋友睇過就唔收$做呀!
我冇唸過佢會唔收$,
因為佢d patients多到做唔切,
次次預約左都要等1.5-2hrs!

原帖由 BeeBee11 於 10-4-29 13:47 發表
大家好,

請問您們會返8月份适 ...

醒目開學勳章

yes, same as u, no dead insect is found. Nevermind, i only care anything bite my son jei, haha

what time u go for registration next fri? maybe we can go in the same time

原帖由 BabyHilary 於 29-4-2010 15:01 發表
一加就一倍價錢, 咁我唔搵呢間啦!
我問左坑口東港城一間, $120...應該會去呢間!

係呢, 我享另一個post見妳話買左insect killer,
享邊道買架? 我享大電器舖搵唔到,
前幾晚見通寶行有1款大陸牌子$99,
買個黎試下, 雖 ...

Hi Hilary mum,

我最初聽到姑娘話"唔洗錢"都嚇一跳。世間竟有咁仁心嘅醫生!

Mona都會坐校車,但我會久不久送佢返學。哥哥以前係屋企褸下讀PN唔洗坐車,我成日都接送,同哥哥D老師、同學都好熟。所以我想公平D對妹妹。我個仔而家6歲啦,我地一班BB班嘅同學(約5個家庭,每星期都見面,班男仔學踢足球,落堂5家人lunch。一齊旅行。有時加埋D女同學,不時有gathering,birthday party)。

Mona2月生日。照你形容Hilary,我懷疑Mona同Hilary係孖生!佢哥哥一樣成日一邊問一邊隻手已搶妹妹嘅玩具(其實件玩具係哥哥嘅), 咪搞到妹妹越嚟越保護自己!
初時佢都好似你個女冇所謂, 後來變咗"雞那"妹妹, 同哥哥死拼,指定動作包括 推人、起腳, 鬥搶。蝦到哥哥飛起!唔知係咪第2個都係咁。如果係家姐細佬會好好多。

各位未來同學仔唔好驚住,好彩佢係街外係一位淑女。對BB呵護備至,大大細細一樣arm玩!

原本唸住8月唔返,但而家都決定返啦,最多月中請假。但我仍然未交錢。

好期望睇吓隻妹妹仔,返學時係點呢?坐校車會唔會哭?冇媽咪會唔會哭?希望我地所有BB都乖乖地,順利過渡!!!

想請問吓你講既醫生, 可唔可以介紹我呀.. 我都想知佢地址係邊thanks.

原帖由 BabyHilary 於 10-4-29 15:27 發表
多謝妳呀mona mama,
見妳話睇開個家庭醫生道做唔收$,
我試下打電話去趙長城醫生道問,
原來佢都係小朋友睇過就唔收$做呀!
我冇唸過佢會唔收$,
因為佢d patients多到做唔切,
次次預約左都要等1.5-2hrs!

...

5月8號註冊,不過我亦等梗另一間,要5月8號前才知道,所以先煩惱!

原帖由 venus_mama08 於 10-4-24 22:51 發表
congratulation. before we have 1st registration, its for paying the reserve seat fee.

as u receive the acceptance letter so late, i think u have 1 time registration only. When do u need go to registr ...

其實你有無睇開的兒科醫生?我上次係睇開醫生叫醫生填,佢即刻填比我,都無另外收錢!

原帖由 rforyan 於 10-4-30 01:23 發表
想請問吓你講既醫生, 可唔可以介紹我呀.. 我都想知佢地址係邊thanks.

我應該送左大仔返學就去註冊,
9點幾囉...之後就週圍睇下有咩暑期班arm個仔,
我想8月hilary返適應班期間,
個仔都差不多時間享附近上個course.

btw, 妳都係full time mama?

原帖由 venus_mama08 於 10-4-30 00:38 發表
yes, same as u, no dead insect is found. Nevermind, i only care anything bite my son jei, haha

what time u go for registration next fri? maybe we can go in the same time

原來mona同hilary發展好相似...
但我唸mona哥哥有6歲點都比較識遷就妹妹,
hilary哥哥先3歲半, 加上性格衝動,
所以我唸到8月開始冇姐姐, 自己揍返就有少少擔心,
不過我估打到埋身就自然會應付到,
或者到時佢地知我辛苦會生性少少!(hopefully)

妳同哥哥班bb班同學仔家庭keep得咁好,
真係好難得呀! 希望日後我地都多d上黎傾下分享下!
係呢, 你住邊架, 唔知我地個女會唔會同一架校車?

原帖由 BeeBee11 於 10-4-30 00:59 發表
Hi Hilary mum,

我最初聽到姑娘話"唔洗錢"都嚇一跳。世間竟有咁仁心嘅醫生!

Mona都會坐校車,但我會久不久送佢返學。哥哥以前係屋企褸下讀PN唔洗坐車,我成日都接送,同哥哥D老師、同學都好熟。所以我想公平D對妹妹。我 ...

我小朋友個醫生享佐敦嘉賓大廈架!
妳有冇問過睇開嘅醫生做填表收唔收$?

原帖由 rforyan 於 10-4-30 01:23 發表
‹ 上一主題|下一主題