用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教各位既私人語言治療師(機構)係咪咁??? ...
樓主: pollybell
go

請教各位既私人語言治療師(機構)係咪咁??? [複製鏈接]

睇完最後果段,幾個治療師的對話,更覺得家長不要以為把孩子送到所謂"專業人仕"的手上訓練便以為可以安心。自己要不斷學習之餘,更要不斷觀察及思考。

以前...未評估前(仔仔22-23個月)...我叫工人帶仔仔去一些改善行為/情緒的課程(以為是terrible two),佢地話工人帶一樣,我要返工。一星期2天,我工人其實好好,好盡責。不過導師同工人的匯報不同,我吾知信邊個。導師又沒有家居建議,只係叫我盡快去評估(其實不需要佢叫,我一直等緊24個月去評估),令我覺得好含糊,d錢洗咗都吾知為mug。所以1.5個月後停咗,以後我就堅持自己星期六同仔仔一起上堂。最多上堂問多d,返屋企勤力d自己教。

仲有,如果小朋友係合作,聽話或易教的話,我地家長都吾需要,輪侯幾個月,長途沷涉,幾佰元一個鐘,每星期來見那些"專業人仕",你估我地好想來打擾你嗎?

多謝你的分享。我暫時不需要問你是那間中心,因為不是一次過比10堂。

原帖由 pollybell 於 10-1-23 20:06 發表
單獨社交訓練其實只不過輪流時間無小組等咁耐,其實好多同語言訓練重複晒,小組可能3-6人,單獨就得治療師同小朋友,而呢種形式就套用落佢返學時同,同學玩既模式度,其實學校都有教好鬼多餘,我覺得小組比較好,成個鐘對住 ...

Dear Pollybell,

would u pls PM the details of the centre.  Thanks a lot.

原帖由 pollybell 於 10-1-24 00:44 發表
佢話我個仔JOIN,6堂語言就夠,4堂社交.我咪JOIN羅,語言慢影響社交呢個我清楚明白,好合理.所以JOIN左十堂.邊區都無謂講,沙塵滾滾殺錯良民就唔係咁好.

hi, pollybell

I want to take a course at links (領思兒童發展中心), may i know this centre is good or any suggestion? My system can't pm you, so you can
pm me? thanks for help!

HI, Pollybell,
你可否告知我係邊間呀,因我仔有迫切需要搵治療,等唔倒政府禁耐,佢有語言,專注同情緒問題,但不是自閉症,(因之前反拹康會,不過一週只有一堂,佢同時又反緊學,我都諗住加多一堂比佢,最多唔反一日學囉,但無計,無其他好d幼稚園收,因為佢係0710bb,學位唔夠,又多競爭,唉我壓力都好大,又要反工,你有無意見可以提供下呀,佢而家間學校好衰,衰到無可再衰.你pm我話我知邊間trainning centre禁衰可以嗎

邊間啊??
死啦...我都join左4堂小組
你pm 我啦....thanks

我都好想知啊!但我PM唔到你啊!你可以PM我嗎?
我仔仔現在LINKS上緊但進度麻麻,,現正想番樂天試吓...請問呢两間可以嗎?
以前我番過STEP就唔太喜歡..

原帖由 pollybell 於 10-1-23 23:18 發表
我好想開佢名,但我無財力呢??你知BK試過好多單會員被人告誹謗,我自問果幾千蚊無左都唔肉痛,但聽完我老公講,如果其他家長真係死慳死底俾小朋友去上堂,咁就真係無陰公,如果大家既小朋友已經搵左語言治療機構,但未決定 ...

我o係step上過小組,個人認為唔太好...

始終都係協康好

不過o岩o岩join左個寫前技巧,係耀能o既,勁平﹗400蚊10堂﹗之前去過果個centre上st 小組,都ok o架
‹ 上一主題|下一主題