用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想入讀紅磡馬頭涌官小
go

想入讀紅磡馬頭涌官小 [複製鏈接]

小朋友現在K2, 正常今年10月左右就可自行搵小學學校interview先, 紅磡馬頭涌官立小學呢啲政府學校有冇得interview架? 定係要等派位呢?
如果有得interview, 有冇家長有經驗呀? 會考啲咩呢?
入讀條件又點呢?
我真係希望佢能夠自行派到呢間小學.
   0    0    0    0

原帖由 EasonMa 於 10-1-21 16:58 發表
小朋友現在K2, 正常今年10月左右就可自行搵小學學校interview先, 紅磡馬頭涌官立小學呢啲政府學校有冇得interview架? 定係要等派位呢?
如果有得interview, 有冇家長有經驗呀? 會考啲咩呢?
入讀條件又點呢?
我真係 ...

10月左右交表是計分的, 不會面試.
至於計分詳情, 請參閱教育局的網站(click here)

回覆 2# amypekkle 的文章

嘩....我睇左喇...我計過只有15分(首名子女及適齡的兒童) 我諗呢兩樣分數, 好多人都有..唉...睇嚟都好難入.
咁即係都係睇下好唔好彩派唔派得入啫.

原帖由 EasonMa 於 10-1-21 16:58 發表
入讀條件又點呢?
我真係 ...

請問呢間學校有咩優點呢?

都係架....好似我個女咁....佢今年係靠爸爸係舊生至有10分+埋適兒童個10分 = 20分....至入倒....而佢地有分甲部收生 (即必收的學生 40個位), 而我個女係乙部計分收生個part (得25個位) 都真係幾少位架.......不過可能有d係得15分都入倒....但我真係唔知啦....希望你成功啦.....

原帖由 EasonMa 於 10-1-21 23:34 發表
嘩....我睇左喇...我計過只有15分(首名子女及適齡的兒童) 我諗呢兩樣分數, 好多人都有..唉...睇嚟都好難入.
咁即係都係睇下好唔好彩派唔派得入啫.
[url=
‹ 上一主題|下一主題