用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水埗排位
go

深水埗排位 [複製鏈接]

甲: 1. 開平
乙: 1.開平
     2.瑪小
     3.聖紀文
     4.善導
     5.宣道
     6.愛德
     7.聖多馬
     8.嘉靈
     9.基愛
    10.基福
    11.四邑
    12.深官
    13.福官
    14.白田
    15.五邑
    16.深信
    17.街坊
    18.聖安德烈
    19.協和
    20.荔天
    21.李鄭屋

請各位比d suggest!
   0    0    0    0

講真,呢個 list 我都起碼認識一半學校的家長,聽返來都無乜邊個話自己學校好,理由都係因為、成績好就話學校好,成績唔好咪話學校唔多好,因為大家的教學方法基本上已經大家叉唔多,分別只在於學生本身,所以如果間校都幾近屋企,先作個 list 上來看看。

妳個應該係囡囡,因為冇寫英華。

我只可以講....千其唔好選街坊同埋五邑...因為該校學生粗口應該流利過我好多....

原帖由 silvia_ng 於 10-1-21 17:03 發表
我只可以講....千其唔好選街坊同埋五邑...因為該校學生粗口應該流利過我好多....

我都認識個家長唔好讀街坊,但佢老公話無問題,可能佢鍾意個仔講粗口

原帖由 happyvalley 於 10-1-21 17:11 發表

我都認識個家長唔好讀街坊,但佢老公話無問題,可能佢鍾意個仔講粗口

因為佢屋企冇腳同佢鬥勁 佢想佢個仔青出於藍

原帖由 happyvalley 於 10-1-21 16:55 發表
講真,呢個 list 我都起碼認識一半學校的家長,聽返來都無乜邊個話自己學校好,理由都係因為、成績好就話學校好,成績唔好咪話學校唔多好,因為大家的教學方法基本上已經大家叉唔多,分別只在於學生本身,所以如果間校都幾近屋企,先 ...

我個小朋友是仔仔, 英華是直資, 沒有的choose

樓主如果覺得善導OK,派到都會讀,不再叩門,我建議排第2,因為瑪小和聖紀文都是區內大熱,通常選第1的都未必收晒,所以不要浪費第2和第3自願.以免派去更後的學校.

原帖由 rainyu 於 10-1-21 17:29 發表

我個小朋友是仔仔, 英華是直資, 沒有的choose

年年都會變小小的,唔係叉個 d 學校都可以報,至於邊間,妳間幼稚園家長都應該心中有數。

11,14,15,17--麻麻地
21--唔好選

原帖由 LWY 於 10-1-21 22:59 發表
11,14,15,17--麻麻地
21--唔好選

但好多人都話填哂佢, 如果唔係可能派你去其他區

原帖由 MariaTsui 於 10-1-21 22:19 發表
樓主如果覺得善導OK,派到都會讀,不再叩門,我建議排第2,因為瑪小和聖紀文都是區內大熱,通常選第1的都未必收晒,所以不要浪費第2和第3自願.以免派去更後的學校. ...

其實如派到1-5名, 我都可能會讀

原帖由 MariaTsui 於 10-1-21 22:19 發表
樓主如果覺得善導OK,派到都會讀,不再叩門,我建議排第2,因為瑪小和聖紀文都是區內大熱,通常選第1的都未必收晒,所以不要浪費第2和第3自願.以免派去更後的學校. ...

我上年都係選聖紀文做自行, 不過公佈之前幾日, 佢地邀請報佢地自行既家長+小朋友去一次學校, 原來佢係話比我地知, 全年6次考試。我當時即刻問佢, 乜唔係小學一覽上面寫既4測2考咩? 佢就話, 其實6次既計分比例都係一樣, 所以學校會話係6次考試。
我當時只怪自己冇查探清楚先填自行...同埋佢地功課都唔野少....我自問冇能力/耐性/辦法要個仔同我一年應付6次考試(我仲有個細既)....SO....最後係直資讀就算。

原帖由 silvia_ng 於 10-1-22 09:56 發表

我上年都係選聖紀文做自行, 不過公佈之前幾日, 佢地邀請報佢地自行既家長+小朋友去一次學校, 原來佢係話比我地知, 全年6次考試。我當時即刻問佢, 乜唔係小學一覽上面寫既4測2考咩? 佢就話, 其實6次既計分比例都係 ...

其實大仔都是聖紀文畢業, 就是因為好辛苦及好似一年比一年差(升中排位), 所以今年想幫細仔補第二間

原帖由 rainyu 於 10-1-22 10:12 發表

其實大仔都是聖紀文畢業, 就是因為好辛苦及好似一年比一年差(升中排位), 所以今年想幫細仔補第二間

所謂出名,只係大家教的一樣,考試卷會多和深,叫妳地去補習,自己搞掂。

叻的讀間普通及唔係太差就得,讀得開心,因為學校提供到課外知識充實,成績亦足夠讀 band-1,我覺得『嘉靈』都唔錯。

引用:
原帖由 silvia_ng 於 10-1-22 09:56 發表

我上年都係選聖紀文做自行, 不過公佈之前幾日, 佢地邀請報佢地自行既家長+小朋友去一次學校, 原來佢係話比我地知, 全年6次考試。我當時即刻問佢, 乜唔係小學一覽上面寫既4測2考咩? 佢就話, 其實6次既計分比例都係 ...

其實間間學校都是這樣的,就算是小測都一樣有名次,不只是全班排名,還有全級排名,只要印在概覽的,其實就是由小測變小考,至於真正的小測,是考試前,一星期左右,有時是突擊.

聖紀文是40網出名最多考試,第一次是10月中,對小一生來說真的很辛苦,上年聽囝囝的同學仔媽媽說,中文要考擴張句子.:cry:

聖紀文, 我覺得佢唔係唔好. 而係你同小朋友有晒心理準備4測2考, 超多功課. 佢地學校真係有多好同學要去補習, 應該係話唔補唔掂. 星期1至6 日日要去補習社, 你都咪話唔慘.

至於你問我呢區, 我覺得開平 (因為亞女讀緊 ~ 哈), 荔天, 嘉靈, 善導 都唔錯. 但係呢區既官校, 我就覺得唔係太好. 基本上你自行選擇開平, 其實機會已經幾大.

How abt 聖安德烈???

同樣都係聖公會學校, 你話教法會有分別嗎?

原帖由 mariobie 於 10-1-24 08:16 發表
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

請問"愛德"如佝?

原帖由 mariobie 於 10-1-24 08:16 發表

我見過佢地D(F.1-2)學生(都有10幾個)到我家會所玩, 好活躍, 又粗口, 講嘢又粗俗又古惑.  攪到我要COMPLAIN會所唔想俾佢地再入來, 唔知係咪個別學生問題?? 但感覺不大好.
‹ 上一主題|下一主題