用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
樓主: fion_yinyin
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

要幫一個讀緊K1啲小朋友轉校去另一間幼稚園, 係一個好重要啲決定. 我慶幸自己幫囡囡選擇左York, 亦慶幸自己無做錯決定, 如果當日堅持留向舊有啲幼稚園,我一定會後悔莫及.

即使用$12買一張相, 我亦覺得可以接受, 大家知唔知道, 去廸士尼買一張8R啲相要幾多錢呀, 係$120呀 !

其他人點批評York都唔緊要,最重要係小朋友讀得開心, 又學到嘢, 九龍塘有好多出名啲幼稚園, 如果有家長係覺得York又貴又商業啲話, 請選擇其他幼稚園, 唔好再去批評York啦 ! 咁對讀緊啲小朋友好唔公平呀 !

雖然我晤系YORK的學生家長,但請你不要再用D攻擊性0既說話去攻擊YORK學生家長.為人父母,請為自己的下一代做個榜樣,我知道你0系呢個TOPIC到晤認輸,好堅持自己0既觀點,但系請使用第2種成熟D0既方式去表達啦,呢種表達方式並晤高招!

"有D咁口既父母難怪會俾D仔女讀York",你咁講是什麼意思呢?
大家都係做人父母,大人的言行舉止和身教對小朋友係好重要,說話前要停一停,想一想

原帖由 catcat0000 於 10-2-8 23:48 發表

"即使用$12買一張相, 我亦覺得可以接受, 大家知唔知道, 去廸士尼買一張8R啲相要幾多錢呀, 係$120呀 ! "

佩服佩服,用York同廸士尼比較,真係無話可說!有D咁口既父母難怪會俾D仔女讀York,妳絕對無做錯決定,York萬歲! ...

Hi Chincco
你好呀, 我囡囡都被YORK收了讀PM,想請教一下佢地有冇雙班主任呢?即係一個中國人一個外國人,因為好多人都話佢英文教得好, 所以好想知道佢地用的方法.
此外是否由K1開始就學PHONICS? 2010年開始是否有小提琴在上課時間學?
唔好意思咁多問題, 因為想知多少少, 看是否真的適合我女兒.
先謝了.

原帖由 Chincco 於 10-2-8 23:02 發表
要幫一個讀緊K1啲小朋友轉校去另一間幼稚園, 係一個好重要啲決定. 我慶幸自己幫囡囡選擇左York, 亦慶幸自己無做錯決定, 如果當日堅持留向舊有啲幼稚園,我一定會後悔莫及.

即使用$12買一張相, 我亦覺得可以接受, 大 ...
感謝主

呢到唔係唔俾人講york辦得唔好既地方,但catcat0000 講既似乎好無禮貌同好侮辱其他家長......
「講野內容就算岩,但說話態度就更重要」我諗我地都會咁教自己既仔女啦

本人一直都有留意York的文章, 但就發現每當有正面回應時, 負面回應就會陸續post出黎, 評擊你的一詞一語, 而作為York的家長睇到真係好唔開心, 好幾次想作回應, 但又唔想做你們的評擊對像, 點解要講到間學校咁一文不值? 難道你們與York有甚麼不快的經歷嗎? 如果有的話, 真的好想聽聽你們的經歷, 好讓現讀的家長借鏡和參考, 但事實我囡囡就讀得好開心, 每日都說好鍾意返學, 好鍾意老師和同學仔.
只想表達心中所想, 不喜請勿插, 唔該.

原帖由 catcat0000 於 10-2-9 00:54 發表

忠言逆耳,遇佐妳地唔鍾意聽,但係事實就係事實,妳可以問其他媽咪有無報佐York會唔收,如果無就知什麼事啦.....

講你睇多d post,先好講得咁肯定,真的有mami係bk講過york唔收佢個女....

原帖由 catcat0000 於 10-2-8 23:48 發表

"即使用$12買一張相, 我亦覺得可以接受, 大家知唔知道, 去廸士尼買一張8R啲相要幾多錢呀, 係$120呀 ! "

佩服佩服,用York同廸士尼比較,真係無話可說!有D咁口既父母難怪會俾D仔女讀York,妳絕對無做錯決定,York萬歲! ...

d人又要燒著火頭,好似唔話過人唔安樂咁,我諗下次樓主出post,要寫明'非真正用家,道聽途說,搵交嗌者不要進'....

唔知呢位mami係咪york的評擊打手,or有十寃9仇,係近期好多有關york的任何post都見到佢唱york,唱到一文不值,各位mami留意下......

我就係有留意到這位mama在多個post都有留言, 只要有關york的, 她都會出現.

係BK討論既mama, 沒有人可以係BK講自己係岩晒OR講事實.  你又唔係教育處長. 我諗你唔會同YORK有仇姐, 所以其實都唔洗咁出力去唱哀間幼稚園, 係唔係YORK無人讀, 你就會好開心呢, 對人對事都可以包容D, 我自已從無評擊它人的幼稚園, 這個是你個人德行問題, 你而家咁做, 其實都唔見得你會開心, 你應好好反省一下.

原帖由 mokstick 於 10-2-9 10:51 發表
唔知呢位mami係咪york的評擊打手,or有十寃9仇,係近期好多有關york的任何post都見到佢唱york,唱到一文不值,各位mami留意下......

作為家長啲都唔以身作則 ! 你哋仲期望佢會收口咩 ? 你唔鈡意間學校無問題, 但請唔好再評擊讀緊York啲學生同家長.

真係唔想再同”個d人”爭論啦 ! 簡直浪費時間呀 ! 咁請問各人啲小朋友又係讀邊間名校呀 ?  不防同大家分享呀 !

mokstick 我同意你講啊,我真係有見過某某人係第二個topic到講york既唔好處嫁

路過。

全港冇一千都幾百間幼稚園,有人唔鍾意某三幾百間;冇問題。
其他人鍾意呢一間York又與卿何干?
幾百蚊食助餐又關你咩事?
踩住人o地上,感覺真係會高兩吋?
與其四圍打游擊咁辛苦;不如開過條thread召集同道中人切磋切磋?
實在替你o既小朋友可惜,讀邊間幼稚園仲有得揀,有d咁o既家長就無得揀。
我更開始懷疑佢唔係家長,而係比York炒出黎o既不合格員工....
(我唔係York家長,但睇唔順眼,不喜請插,唔驚你黎,至驚你唔黎!)

原帖由 oooray 於 10-2-9 13:29 發表
路過。

與其四圍打游擊咁辛苦;不如開過條thread召集同道中人切磋切 ...

好多謝你見義勇為呀 !

Hi Chincco
你好呀, 我囡囡都被YORK收了讀PM,想請教一下佢地有冇雙班主任呢?即係一個中國人一個外國人,因為好多人都話佢英文教得好, 所以好想知道佢地用的方法.
此外是否由K1開始就學PHONICS? 2010年開始是否有小提琴在上課時間學?
唔好意思咁多問題, 因為想知多少少, 看是否真的適合我女兒.
先謝了.

原帖由 Chincco 於 10-2-9 13:32 發表

好多謝你見義勇為呀 !
感謝主

好勁呀 !! 我諗佢唔夠你黎 !!!

路過。

與其四圍打游擊咁辛苦;不如開過條thread召集同道中人切磋切 ...

有無york既家長解答到appleng既問題啊?
upupupup

如果佢係比york炒咗出來嘅員工,咁就真係一大喜事,york的家長都一定好放心比小朋友讀york,如果唔係york前員工,就可能係
路過。

‹ 上一主題|下一主題