用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
樓主: fion_yinyin
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

原帖由 amadeushk 於 10-1-27 15:10 發表
Hi Chincco,

想知道參加劍英後,要不要晚晚都幫小朋温書,另外劍英課程要不要做功課, 因本人及C6都常常要OT,只怕沒有太多時間幫佢温書.

Thanks.

哈哈哈 ! 我無喎 ! 唔知其他家長有無.
囡囡家吓返緊Mover, 見佢只有少少功課要做, 但一般佢自己都可以handle到. 成條英文問題都識讀, 我都不知幾開心. 對於一個只有5歲1個月, 讀緊K3啲小朋友, 可以自己讀晒十幾條問題, 真係好叻架啦 !

Chincco你bb好叻喎
咁其實除左參加劍橋班之外,你有無由bb細個已經開始講英文,或者幾他方法train bb d英文啊?

我考慮緊俾囡囡讀york 還是 creative primary kindergarten。

睇黎大家都係集中問cambridge course。不過我想問下學校基本資料/課程。

請問:
1) 一班大概有多少學生? 幾多個老師呢?
2) 外籍英文老師 / 普通話老師 一個星期上課時間各多少呢? (因聽講york 不注重中文/普通話,所以有點擔心。
3) york 是否催谷的傳統學校? 抑或較活動教學?
4) 老師有愛心和經驗嗎?
5) 校車是學校管理還是外判公司呢?

thanks!

我都想知啊
UP UP UP~~~

醒目開學勳章 王國長老

唔係家長以為學費包劍橋, 而家誠信問題, 各位自己睇喇, 連續幾則新聞都係講york, 歷年黎犯規都唔係一次半次 (不過近年的確係無既), 管理層有無轉人我就唔清楚, 但絕對唔係個別巧合, 亦唔係老屈lor
(可能YORK家長覺得無問題, 但我都有打過幼稚園老闆工, 規矩都知d, 政府規定課外活動同校服書本需由外判公司提供, 都只不過係想保障家長利益姐)
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20051031&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=5355103

醒目開學勳章

http://forum.baby-kingdom.com/thread-820601-1-245.html

Hi all,

Honestly, I really dont know WHY the OLD news from several years ago that can be pulled out again for discuss to proof the kindergarten is not GOOD enough.

FYI, my girl also got the acceptance not only YORK but also GH, St Nicholas ...

But i just want to share my feeling that every parent want their baby to have the best education which is understanding.

If some parent felt YORK is not the cup of their tea... just leave it ...instead of keep yelling / complaining BUT they are not the one of York's parent.

Repeat again.... i am a working mom & my girl will be K1 this Sept.

Please kindly leave some useful information for our idea ....
- such as existing syllbus
- how many time for studying in ENGLISH (with Native speaker) & Putonghua (with Native Speaker)
- update school fee
- school bus services are nominated ?

that's really the useful information at the moment that all our parents are considering to join YORK or not.

THANKS.

Please do not mind my sharing if there are not your points.

Miuccia224

醒目開學勳章 王國長老

我無話york唔好, 好唔好亦唔關我事, 我都仔大女大
只係覺得家長o係選擇時有知情權, 聽完覺得無所謂, fine, 好過連知既權利都無(事實就係事實, 呢d至係honest)
如果管理層已經轉左人就無問題, 否則呢類事實唔擔保將來唔會再發生
原帖由 Miuccia224 於 10-2-3 06:16 PM 發表
Honestly, I really dont know WHY the OLD news from several years ago that can be pulled out again for discuss to proof the kindergarten is not GOOD enough.

Totally agree and support you.
原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-3 18:22 發表
只係覺得家長o係選擇時有知情權, 聽完覺得無所謂, fine, 好過連知既權利都無(事實就係事實, 呢d至係honest)
如果管理層已經轉左人就無問題, 否則呢類事實唔擔保將來 ...

認同. 事實歸事實. 雖然是過去, 但並不是謠言. 可能有些家長真的不知曾發生這事. 若明白了, 又認為問題不大. 又非常支持學校, 同樣讓子女入讀. 那麼對其他有心人希望大家可以有理由瞭解多點又有什麼不對?

人家又不是說約克課程不好. 老師不好等等. 只是針對性以其"商業"角度去提出証據及討論罷了.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-3 18:22 發表
如果管理層已經轉左人就無問題, 否則呢類事實唔擔保將來 ...

catcat0000
請你可不可以舉出一些事例去證明你說的YORK老師和學生的素質有什麼不好?
很多人都說YORK不好,在呢個FORUM都聽得晤少,但系聽返黎的都不是真正的用家,而且也舉不出什麼事例出來去證明,甘樣對我地呢一班考慮送子女讀YORK的家長好不公平.大家也是父母,我相信YORK學生的父母也不想經常聽到D街外人說YORK的學生素質不好之類的說話.
原帖由 catcat0000 於 10-2-3 22:49 發表
It is very easy for KG to use hard & difficult syllabus..but the point is the quality of teacher & student.....

Simply look at how easy to enter York & how "GOOD" of the primary school allocation.... ...

回覆 6# Miuccia224 的文章

Support you!!!!

==deleted==

原來已經係05/06年啲新聞, 哈哈 !

原帖由 smellycat 於 10-2-4 00:23 發表
catcat0000
請你可不可以舉出一些事例去證明你說的YORK老師和學生的素質有什麼不好?
很多人都說YORK不好,在呢個FORUM都聽得晤少,但系聽返黎的都不是真正的用家,而且也舉不出什麼事例出來去證明,甘樣對我地呢一班考慮 ...

真正的用家(即家長) 相信唔會咁易出黎講學校的壞處, 除非忍無可忍, 否則點會唱衰間學校.  唱衰對自己無好處, 因為會影響學校的印象和聲譽, 對仔女將來考學校有影響.

‹ 上一主題|下一主題