用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
樓主: fion_yinyin
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

我都覺得budget緊的話, york唔係咁適合你, 因為每個月最少要預5k (仲未計報劍英和課外活動).  我自己就因為budget的問題, 已決定放棄york.  

我覺得讀幼稚園唔駛揀間太貴, 漫漫長路, 我留番D錢俾佢學琴好過.

借圖書要收$??未聽過喎,一人一花,我冇比$,只係自己帶個花盤返學,佢講明係自願性質,你可以比$學校同你安排or可以自己帶(佢提供的size尺寸)花盤返學都得,相片係有4R和5R,質素幾好架,但幾$一張,就唔清楚,亦冇通告話要收$,可能開學前比雜費果度包埋,要你比$果D,係自願性質冇話一定要你比,劍橋亦一樣.
學費方面YORK唔係最貴,COMMERCIAL邊間私校唔係呢?睇間學校用什麼方法收$,一次收哂,分幾次收定係學費計埋在內,有邊間私校會免費定期送相比你,茶點唔收$,去外面租地方攪活動免費請家長和小朋友一齊玩,如果有的話請通知我.
如果考慮搵私校,其實我會睇間學校適唔適合個小朋友,學費方面(除可用學券和國際學校外)間間都差不多,課外活動你唔喺學校報,出外面報都一樣要$,外面仲有好多選擇啊,只係你認為值唔值得.

只是個人意見,不喜勿理

原帖由 MoominLo 於 10-1-25 17:22 發表
詳情我講唔到比你知,但其他家長有以下意見:
樣樣要錢, 借本圖書返屋企要收錢。每張相都要錢, 4R相一張收你幾蚊, 一人一花活動,盆栽收錢,參觀小朋友上堂的觀課日, 唔比家長用攝錄機, 因為學校自己會拍, 然後賣隻光碟比你, ...

deleted.....

貓女,你個bb係york到讀嫁?咁其實係咪真係借本書都要錢咁誇張?咁係咪用學校一張廁紙都要收錢咁"世利"呢?
一個月唔計課外活動,你預一個月york要收幾多錢?

Chincco,你bb係york到讀喎,收雜費情況又如何?

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 08:21 發表
貓女,你個bb係york到讀嫁?咁其實係咪真係借本書都要錢咁誇張?咁係咪用學校一張廁紙都要收錢咁"世利"呢?

Chincco,你bb係york到讀喎,收雜費情況又如何? ...

無咩特別雜費喎, 而且好多嘢都係自願性質, 唔怕麻煩啲話, 家長都可以自己為小朋友準備/安排. 相片如果我無記錯好似係$12張, 但學校無硬性規定家長一定要買架喎!
放心啦廁紙係唔洗錢架 !

謝謝Chincco啊﹗咁即係預基本學費+校車+茶點最主要費用啦
課外活動方面除左錢既問題外,其實一個小朋友學咁多野都好煩,所以都係因人而異姐我諗

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 10:39 發表
謝謝Chincco啊﹗咁即係預基本學費+校車+茶點最主要費用啦
課外活動方面除左錢既問題外,其實一個小朋友學咁多野都好煩,所以都係因人而異姐我諗

課外活動係安排上面麻煩d,除了金錢,還要夾時間,管接送.有時遇到d唔好既centre,仲會激死人. 但係,見到個小朋友原來咩都可以pick up到,你就會覺得辛苦d都抵架喇

係啊﹗管接送我都有諗過
我要返全職,又唔係好信得過姐姐。一陣過馬路..............咁就嚇餐死

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 11:13 發表
係啊﹗管接送我都有諗過
我要返全職,又唔係好信得過姐姐。一陣過馬路..............咁就嚇餐死

我都要返架,基本上係靠姐姐,佢都好多怨言架,成日同d唔參加活動既小朋友比較,真係好煩.但無辦法啦,只有大家張就下啦,因為小朋友既exposure真係好重要架

姐姐﹙外傭﹚有怨言?點解啊?姐姐怨話多野做?

我小朋友而加讀緊york,學費+車費=$37xx,茶點自己帶,學校會免費供應水,有時會有其他飲品的,借書要收$,我從未聽過,亦未比過$,用張廁紙都要$的話,我一定唔會比小朋友讀呢間學校.
課外活動我冇報,其他要收$的,都係自願,學校派過幾張相,我唔知幾$,冇收到通告要我比$,可能雜費包埋,今年就係呢個費用,下年我會報劍橋,到時先知一個月要幾$.
原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 08:21 發表

Chincco,你bb係york到讀喎,收雜費情況又如何? ...

多謝貓女你解答。好開心仔女讀緊york既媽咪上黎報料,咪都唔知d傳聞係真係假﹙因為之前十之八九都係話york commercial,又話york係唔係樣樣都收錢﹚
我怡家放心d喇,之前驚自己負擔唔起d雜費

hi,

我個囝囝都係york讀緊k1, 我覺得呢間學校唔係其他人講到咁commerical....,而且我都好滿意我個囝既學習進度.....特別係英文方面, 功課量適中, 課外既參考書同vcd都幾ok呀.
我都只係交學費+茶點+校車, 我係無參加校內既課外活動.......因為我係屋企附近學.....

下年會係學校讀劍橋, 因為坊間d劍橋課程同價錢差不多...所以費是煩...不過聽講個間abc pathway d 劍橋課程係要小朋友讀1年-1.5年先可以考個試, 所以學費應該比york貴...而我見york d劍橋result大部份家長都好滿意....

anyway, 我同老公都好鍾意呢間學校, 所以細佬下年都會讀呢間....
希望我既分享, 可以幚到你...

PEGGYP親手分享,thanks a lot!!
有bb係york讀既媽咪讀實況真難得,我之前係唔到既地方,都講到york好commercial,係唔係都收錢的那種。現在有父母出來說出事實,總算「踢走是非」了。你們亦給了我和老公讓bb讀york!!

而且如果學校開劍橋的話,好像讓bb報學校開的有信心保證一點,起碼有投訴也可以找校長,斷估校長又不會不理家長的投訴。

你們亦給了我和老公信心讓bb讀york!!

Hi,

唔好客氣, 只是不值york, 成日比人話佢唔好又話commerical, 但又唔可以講出一d實質既例證....所以忍唔住想抱不平....

其實見到個仔日日都咁鐘意返學, 真係辛苦d($$方面)都係值得既...(可能學校每個節日都會搞好多function, 所以d小朋友對學校真係好有歸屬感)

同埋, 睇到d通告話遲d新年,小朋友自己會搓湯圓食, 又會摸擬行年宵..... 真係好開心

Hi Chincco,

想知道參加劍英後,要不要晚晚都幫小朋温書,另外劍英課程要不要做功課, 因本人及C6都常常要OT,只怕沒有太多時間幫佢温書.

Thanks.

我同PEGGYP都有同感啊,聽到你咁講學校有咁多活動,我都好想bb快d返學啊

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 13:14 發表
姐姐﹙外傭﹚有怨言?點解啊?姐姐怨話多野做?

係呀,因為佢話自己老,唔中意成日出街,又成日話其他人無學甘多野,真係好煩架, 菲傭係麻煩d架喇.不過,每日帶出帶入,仲要煮飯,都幾辛苦架,大家將就下咪算啦.

咁姐姐覺得辛苦米咪鬼做law。做家務眼見手板工夫,僱主包食包住,仲想點啊?
‹ 上一主題|下一主題