用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

唔只一次有mama話york好commercial。其實有幾commercial?有無例子可以分享下?

我bb今年開始返學,怡家做緊決定,請bb係讀緊york既父母 / 知道實況既人分享下啦。thanks!!
   0    0    0    0

空穴來風,未必無因。你自己慢慢search!

我仔仔想轉校, 有冇家長可分享下? 我唔怕佢商業化, 最緊要小朋友返學開心, 學到野.

York 都收咗我個囡亦比咗留位費. 之前我都 search過. 睇咗後我都放心好多.
商業化~~間間學校都係搵錢啦. 唔通會蝕都做? 我睇咗其他的mama (York) 講. 每月只係比學費+茶點.  其他雜費係學校攪活動有相影咗. 要唔要冇人迫. 不過好似要成$12 蚊一張. 冇計啦. 在學校的生活相自己係冇辦法影倒的. 佢地的劍英係 K2 先學. 唔一定要報的. 其實學校都有好多興趣班係自願性質.  D 父母覺得唔報會蝕, 所以咪話多雜費. 不過大家要預新學期加學費. 好似最高係$3600, 茶點$400. 即每個月都硬比$4000. 我都煩梗每個月$4000 仲要出去學興趣班. 我99話咁細個駛唔駛讀 D 咁貴的學校. 仲話讀書係睇個小朋友的. 真係比佢激死.

26mrsleung 點解你個仔仔想轉校啊?佢怡家讀緊邊間啊?

linglingng,咁你會唔會入york啊?我見九龍塘樂基網上報既學費都要$37xx喎,其實都貴貴地

我囡囡K1上學期向九龍塘啟X幼稚園讀書, 上學期未完, 我就同囡囡轉左去York, 家吓都已經K3啦. 佢不知讀得幾開心, 成績又理想.

商業化 ? 請問邊間幼稚園唔商業化呀 ! 只係睇下佢哋用咩嘢"名堂"去商業化家長D錢. 而且係好多家長誤會York啲課程係包括埋劍橋英語. 到佢哋入到去讀, 先知原來係唔包劍橋英語, 咩又話商業化囉 ! 向出面讀都要比錢架啦 ! 而且所有課外活動都係自願性質, 無人會迫你.

原帖由 linglingng 於 10-1-22 00:51 發表
York 都收咗我個囡亦比咗留位費. 之前我都 search過. 睇咗後我都放心好多.
商業化~~間間學校都係搵錢啦. 唔通會蝕都做? 我睇咗其他的mama (York) 講. 每月只係比學費+茶點.  其他雜費係學校攪活動有相影咗. 要唔要 ...

4K包埋學劍橋英語的話,一個月要6K架.之不過,其實外面好難搵到5歲以下上劍橋英語既地方,由學校統一搞都有好處既,如果家長有興趣的話..

原帖由 26mrsleung 於 10-1-22 00:25 發表
? 我唔怕佢商業化, 最緊要小朋友返學開心, 學到野.

AGREED....

原帖由 share123 於 10-1-22 09:44 發表

4K包埋學劍橋英語的話,一個月要6K架.之不過,其實外面好難搵到5歲以下上劍橋英語既地方,由學校統一搞都有好處既,如果家長有興趣的話..

向出面讀劍橋都要成百幾二百蚊堂啦 ! 又未必有保證, 所以我囡囡都係向york度讀.

謝謝Chincco你既資料啊﹗
咁其實學費+茶點同校車外,仲有無其他雜費?我驚我負擔唔到啊

同埋你覺得york既正規課課辦成點?

hi Chincco , 我都諗緊轉去York, 想問下York 的程度係如何?寫字多少?? 學生講英文Native 唔native ?? 教英文是否Native English Speaker?? 考直資和私校如何??can you share more ??

其實我知york不是好commercial, 其實有好多學校都被人覺得好commercial, 實際都不是, 這方便我又不太擔心,反而concern teaching quality and 程度

原帖由 Chincco 於 10-1-22 09:22 發表
我囡囡K1上學期向九龍塘啟X幼稚園讀書, 上學期未完, 我就同囡囡轉左去York, 家吓都已經K3啦. 佢不知讀得幾開心, 成績又理想.

商業化 ? 請問邊間幼稚園唔商業化呀 ! 只係睇下佢哋用咩嘢"名堂"去商業化家長D錢. 而且 ...

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 10:25 發表
謝謝Chincco你既資料啊﹗
咁其實學費+茶點同校車外,仲有無其他雜費?我驚我負擔唔到啊

同埋你覺得york既正規課課辦成點?

無咩嘢其他特別雜費喎, 因為他其, 好似相吓, CD.....等等,家長都可以自己選擇買唔買. 甚至如果家長覺得茶點費貴, 可以自己幫小朋友準備, 不過我太懶啦, 所以都係經學校代安排. 我除左幫囡囡報劍橋, 另外報左一個EPGY數學啲課程, 其他啲課外活動我都無報 !
我囡囡係超細囡, 仲係全班最細, 但佢成績一向都唔錯, d人成日話york啲中文麻麻哋, 但我覺得都幾深喎 ! 我自己覺得佢哋啲正規課程都算ok.
唯一最令我頭痛啲就係家吓個佢哋個劍橋課程係向tue, wed & fri啲放學後, 但就無校車安排, 我次次都趕到死死吓去接囡.

EPGY又係咩黎嫁?
下??係放學後?仲要三日咁多??咁上到幾多點啊?我地兩公婆要返工喎,點算?因我有少少興趣啊對個劍橋課程

fion_yinyin

我依家都15/16 因  st. Cat 都收咗,留位費亦比咗. 其實我諗小學唔會揀直資 or 私立啦. 因為揀咗的話係要比6年$$$. 我唔知突然經濟差會唔會兩公婆都冇野做, 咁個囡咪冇$$ 交學費點算. 唔知我係咪諗得太長遠呢? 3 年$$ 都可以比倒.. 但諗吓又要出去學課外活動同興趣班都幾頭痕. 黎梗4月又話要比第二次的費用. St. Cat 5月要比第二次的費用啦.

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 08:21 發表
26mrsleung 點解你個仔仔想轉校啊?佢怡家讀緊邊間啊?

linglingng,咁你會唔會入york啊?我見九龍塘樂基網上報既學費都要$37xx喎,其實都貴貴地

linglingng 我都係煩緊選緊幼稚園啊
因為都有兩三間幼稚園收左bb,我怡家就係周圍問下人地d意見law。

我自己就覺得英文language水準好緊要,所以選校都係以英語課程or學校提供既語境做主要考慮,至會俾york既劍橋課程吸引到咋。

但無校車點算呢?我地兩公婆去唔到接bb放學嫁喎...........................

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 10:58 發表
EPGY又係咩黎嫁?
下??係放學後?仲要三日咁多??咁上到幾多點啊?我地兩公婆要返工喎,點算?因我有少少興趣啊對個劍橋課程

EPGY係一D數學啲課程, 唔係一定要報架, 但我想囡囡早D打好數學啲基礎, EPGY係返SAT (9:30-11:45am) 架.向新校舍上堂.
至於劍橋, 因為佢哋5月要考mover, 所以時間比較緊囉. 返4:45-5:45pm. 我囡囡向4歲3個月已經考左starter架啦 ! 家吓未夠5歲半就要考mover啦 !

劍橋仲要4:45-5:45pm至上堂??
我bb入左am班喎好似,咁中間d時間點算啊?Chincco你bb有無同學仔有呢d case?因為讀am班而報唔到劍橋啊?

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 11:31 發表
劍橋仲要4:45-5:45pm至上堂??
我bb入左am班喎好似,咁中間d時間點算啊?Chincco你bb有無同學仔有呢d case?因為讀am班而報唔到劍橋啊?

哈哈哈 ! K3只有下午班/全日班架 ! 而且劍橋係K2先開始架 ! 放心啦, 學校會安排架啦 !

咁k2點算啊?佢無安排到校車至係最大既問題喎....正如你怡家面對問題一樣.........

Chincco你bb讀緊pm班?

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 11:44 發表
咁k2點算啊?佢無安排到校車至係最大既問題喎....正如你怡家面對問題一樣.........

Chincco你bb讀緊pm班?

但我囡囡K2啲時候係返SAT架喎,我囡囡家吓係向舊校舍讀緊K3下午班.
不如你打去YORK問吓, 今年K2上午班啲點樣安排啦.
‹ 上一主題|下一主題