用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班(急)
go

升中面試班(急) [複製鏈接]

請問各位家長有參加過升中面試班嗎?可以分享一下嗎?謝謝!
   0    0    0    0

我都揾緊呀!
有間叫謝家亮演說班有面試班,請問有冇人讀過呢?

回覆 1# siulam02 的文章

請問有電話或網址嗎?

http://www.royallearning.com/index.html - 之前有人講過李間

siulam02: 請問可以講個祥細地址電話?要上幾多堂?幾錢?thanks
原帖由 siulam02 於 10-1-26 19:59 發表
我個女讀過佢一個係灣仔單對單既面試班,老師會因同學既性格設計一套面試技巧幫助佢地應付面試。我女女全級考四十幾,面試入聖保祿中學,校長到家重認 得佢讚佢有誠意。 ...

原帖由 ALAL 於 10-1-27 09:54 發表
http://www.royallearning.com/index.html - 之前有人講過李間

佢地導師全部名校畢業
D學生全部都target返呢D傳統名校
所以面試班教既野有D深!

原帖由 redredchan 於 10-1-21 09:14 發表
請問各位家長有參加過升中面試班嗎?可以分享一下嗎?謝謝!

你參加升中面試班既期望是甚麼?

其實....係米有幫助?  想知其它家長有否讓子女參加過呢d面試班?  

回覆 11# Siuchoi 的文章

我記得呢度有媽媽既仔女上過面試班架~
可能佢地舊年上完, 今年忙緊f.1 既野
少左上 "升中派位" :)

我大概講下我記得既feedback 啦
有D補習社面試班淨係教 "自我介紹", 無乜用..
有D就課程全面D, 小朋友會學到多D野
有D媽媽就唔預期學到D乜, 只係想小朋友同其他小朋友練習下

質素都好參差架喎
我諗你要揀下

實牙實齒話有用你都唔好信喇,9成9嚟揾生意。

我當年求其喺d社區中心報,我嘅心態係有做好過冇做,至於 $ 同時間,年年暑假俾佢玩d手工藝都一樣用咗唔少。

唔係間間小學會有面試 training,家長亦要英文好好至可以同小朋友 drill answers,家長點去判斷 good/bad answers 又係另一個難題。

原帖由 Siuchoi 於 10-10-16 08:00 發表
其實....係米有幫助?  想知其它家長有否讓子女參加過呢d面試班?  

冇用架,咪浪費D錢啦!間間學校面試都唔同架。同埋小六已經好多考試、測驗,個小朋友都會意識到有壓力,其實,輕鬆咁練習下自我介紹已夠。重有,學校都係睇成績行先,面試表現不是佔好多比重。

原帖由 Siuchoi 於 10-10-16 08:00 發表

真係每次都有家長撲出嚟叫唔好報 e d 面試班,大家睇法唔同。

講漏咗嘅仲有,當年我囡有個小學同學一齊上面試班,佢考直資/自行都考唔到,如果$同時間係需要考慮嘅,就唔好咁煩,因為冇 guarantee。

我都仲係嗰句,可以做嘅,亞媽叫做咗。

個小朋友係你嘅,自己諗喇。

我既分享係,我冇幫小兒報讀面試班,但就download左好多qeustions同佢prepare,學校都有summarize 2張questions比我地,再加埋補習姐姐幫手溫。點知直資同自行都冇出過,最後都考到自行,你話D班有冇用?其實溫書好過,因口試都係多數用口去考中、英、數。

原帖由 Rattie 於 10-10-19 18:08 發表
真係每次都有家長撲出嚟叫唔好報 e d 面試班,大家睇法唔同。講漏咗嘅仲有,當年我囡有個小學同學一齊上面試班,佢考直資/自行都考唔到,如果$同時間係需要考慮嘅,就唔好咁煩,因為冇 guarantee。我都仲係嗰句,可以做嘅,亞媽叫做 ...

dfere

回覆 1# DouDou2004 的文章

有準備好過無準備,起碼小朋友會覺得心定啲.

準備一定要有,但上面試班係唔係令小朋友安心d,我絕對有保留~另外亦都回應一下上面一位家長既講法,如果面試班係教你貼題目既,呢個班上唔上都擺,根本就教壞學生,要知道面試過程,好睇你仔仔女女既學習態度。資料既野參考下就算,係功課、考試以外,唔好再俾小朋友更多既壓力,呢個先係對小朋友最好既定心方法。

我仔仔升中時我有準備問題, 好似work, 有幾條問題中,學校仲問佢係5係家長敎佢答. 佢入咗間中學.

原帖由 DouDou2004 於 10-10-19 21:12 發表
我既分享係,我冇幫小兒報讀面試班,但就download左好多qeustions同佢prepare,學校都有summarize 2張questions比我地,再加埋補習姐姐幫手溫。點知直資同自行都冇出過,最後都考到自行,你話D班有冇用?其實溫書好過,因口試都係多 ...

請問我可以在那裡download question for prepare
呢? 待回覆, 謝謝...
‹ 上一主題|下一主題