用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 女兒3歲4個月仍不能發出字母F,H,S,X的尾音, 是否正常? ...
go

[聽/語障] 女兒3歲4個月仍不能發出字母F,H,S,X的尾音, 是否正常? [複製鏈接]

女兒3歲4個月仍不能發出字母F,H,S,X的尾音, 是否有語障?
   0    0    0    0

mayuen & stso,

我個女1歲8個月先識講嘢, 她現在講哥, 公, 狗亦講不準, 真的很令我擔心。 但她可以用耳分出花及巴, s 及 f 的不同。

STSO,

你估中了, 女女將哥、公、狗是/g/ 音讀成多、東、豆, 但今天她可發出字母F,H,S,X的尾音了。

咁若她3個月後仍將哥、公、狗是/g/ 音讀成多、東、豆, 是否需言語治療? 若等到4歲才治療,是否太遲?

我覺得你對言語治療有所認識, 若你有資料, 可否PM我, THANK YOU.

原帖由 marcella 於 10-1-23 00:39 發表
STSO,

你估中了, 女女將哥、公、狗是/g/ 音讀成多、東、豆, 但今天她可發出字母F,H,S,X的尾音了。

咁若她3個月後仍將哥、公、狗是/g/ 音讀成多、東、豆, 是否需言語治療? 若等到4歲才治療,是否太遲?

我覺得你對言 ...

mercella,
我個女情況同你女一樣,3歲2個日,又係將哥、公、狗讀成多、東、豆,但當我慢慢續個字糾正佢發音時,佢有時又讀到,不過就冇耐性,教佢一陣佢就走開玩...我都諗緊需唔需要言語治療...因見到小女同班同學仔3個月前學校旅行,好多音eg b,p佢發唔到,講唔到爸媽,只係吖吖,佢媽媽話佢(當時)正接受言語治療;上月尾再見番呢個小朋友,佢說話能力好大進步,我覺得佢講得好過我女添!!我見到咁快見效,都好想帶佢試.....但好多人話佢大個就會改掉,我而家都十五十六.......
同學仔媽媽俾咗個治療師電話我,喺港島,有需要我pm你吖...
另,我有個朋友喉嚨生"簡",聲都沙哂,佢都有揾呢個治療,教佢正確發音;佢而家好番啲,起碼唔駛做手術割咗啲"簡"先啦.....

都係决定趁亞女細,快啲糾正佢..剛打俾治療講咗亞女情況,話佢知亞女發唔到g,k音,同埋"碗"佢會講"糊","講"故事變咗"嗰"故事...
亞sir話我女都有好多錯音,呢啲唔係懶音;喺成長里程碑可以睇多兩三個月,但其實g,k音喺歲半兩歲時期都可以講得好清楚,佢話最好快啲將亞女錯音糾正過來, 慶幸佢問题唔算嚴重,應該無需要每個星期上堂喎,只要在家多練習便可...

講真,語言治療收費都幾甘!!不為咗個女,命都俾埋佢又點話吖!!!
‹ 上一主題|下一主題