用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急)
樓主: 松鼠隊長
go

藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急) [複製鏈接]

靈量堂新搬來藍田分校 << 敎學這點暫不大清楚
迦南 << PN - 3 Eng lesson / week, 2 PTH lesson / week, 兩科都用返mother tougue Eng (NET teacher) and  普通話為母語既老師, 不過時間只得20-30分鐘

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-20 12:58 發表
如果想小朋友英文好, 咁係咪要選迦南?

迦南係比較傳統啲, 不過轉咗學卷後, 已轉用了一部份是活動敎學, 但相對啓思同朗思, 就當然無啓思同朗思咁多啦, 不過真係好睇家長要求, 我自己就擔心太活動敎學, 小朋友無晒disipline & 小學跟唔上, 所以放棄了啓思....

原帖由 twinsstar 於 10-1-22 00:02 發表
My son was admitted to Lam Tin Creative, Cannan and THINK last year. At the end, I picked THINK.

I was quite impressed by Cannan's introductory talk actually. (e.g. the systematic teaching materials ...

唔該哂bebesoky,
因為囝囝讀間天主教幼稚園有好多宗教培育,
天主經, 聖母經, 同好多感謝天主嘅歌同禱詞,
有宗教故事書, 會帶小朋友去church etc,
同樣係信天主, 但儀式同用詞就同基督教好唔同,
所以我想知迦南呢方面係點,
如果只係茶點祈禱就ok, 可以放心。

係呀, 我開左個topic, 歡迎妳比d意見我地d新家長﹗

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2183427&extra=page%3D2&frombbs=1

原帖由 bebesoky 於 10-1-22 10:47 發表
應該這樣說, 以"迦南"這個名稱來說, 個人覺得應該係基督敎, 因為迦南意思是上帝應許之地吧 (如無記錯).
祈禱內容是這樣的:
"感謝天父, 賜我飲食, 求主祝福, 食後平安, 奉主名求, 阿門"
我諗同天主敎無咩抵觸吧?!
暫 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

星期六同個女去咗翠茵小宇宙interview, 但有d失望.  因為我個女完全唔講野, 又唔望人...但都即場收咗....令我覺得呢間幼稚園好commercial

我本來星期六要去翠茵面試,但忘記了,不過我都不打算讀,因為它不是我的首選,第一,校舍設在商場地下,印象不太好;第二,外人隨時book就可walk in參觀校舍,所以經常會有陌生人出入;第三,當天我是星期四下午參觀校舍的,我見只得一、兩間課室有學生在上堂,而出面的室內playground又有一班小朋友好嘈咁在上playgroup(不是學生),感覺不好,雖然話讀幼稚園最緊要開心,但我都希望揀間似學校既學校比個仔讀。至於德寶,佢有獨立校舍,讀書環境感覺較好,但那天我帶同仔仔去報名時,突然課堂鐘響起,仲係突然好大聲個隻,嚇到我立刻跳起,個仔都嚇到大喊了出來,所以又即時扣了印象分。
原帖由 松鼠隊長 於 10-1-25 11:26 發表
星期六同個女去咗翠茵小宇宙interview, 但有d失望.  因為我個女完全唔講野, 又唔望人...但都即場收咗....令我覺得呢間幼稚園好commercial

翠茵課程同口碑都幾好,
但佢地唔會有reject or even put on waiting list,
之前有新都城家長解釋過pn淨係am class都有5班,
仲有pm class呢, 而且新寶城又有一間,
所以翠茵有足夠學位收哂所有學生!

由於翠茵係我囡囡第1間面試,
當時又唔知個女其他面試結果如何,
為確保有am學位, 唯有照交留位費!
之前佢地聖誕活動我帶哂2個小朋友去玩,
當$500係活動費囉﹗

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-25 11:26 發表
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

有冇今年8月入讀麗港城迦南嘅小朋友家長?
我開左個topic比大家分享下!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2183427&extra=page%3D2&frombbs=1

佢地而家仲開埋特別班(for pn), 返2個鐘 (3:00 - 5:00) tim, 學費$2200
原帖由 BabyHilary 於 10-1-25 15:00 發表
翠茵課程同口碑都幾好,
但佢地唔會有reject or even put on waiting list,
之前有新都城家長解釋過pn淨係am class都有5班,
仲有pm class呢, 而且新寶城又有一間,
所以翠茵有足夠學位收哂所有學生!

由於翠茵係我囡 ...

我覺得佢地應該減學費(而家貴過不少名私校)
等認為佢好嘅pn家長繼續比小朋友讀上去,
唔會攪到pn有咁多班, 但k1得返1半都冇...

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-25 16:20 發表
佢地而家仲開埋特別班(for pn), 返2個鐘 (3:00 - 5:00) tim, 學費$2200

原帖由 BabyHilary 於 10-1-25 16:34 發表
我覺得佢地應該減學費(而家貴過不少名私校)
等認為佢好嘅pn家長繼續比小朋友讀上去,
唔會攪到pn有咁多班, 但k1得返1半都冇...

迦南係基督教架....會食茶點前祈禱,會學背主禱文,我大囡k1已經識背....

其實佢真係得食前祈禱係有宗教關係外,都冇咩特別,呀!!係喎!!halloween係冇得扮野冇party架!!

我想一讚既係佢地既校車團體好好...d EE同校車叔叔好好人架!!!

你有用校車嗎? 我諗緊k1用唔用呀....

原帖由 砵砵豬 於 10-1-25 17:53 發表

迦南係基督教架....會食茶點前祈禱,會學背主禱文,我大囡k1已經識背....

其實佢真係得食前祈禱係有宗教關係外,都冇咩特別,呀!!係喎!!halloween係冇得扮野冇party架!!

我想一讚既係佢地既校車團體好好...d EE同校 ...

主禱文係點架? 係咪類似天主教嘅天主經?

砵砵豬, 有冇收到我pm?
關於k2架, 想妳比d意見﹗
btw, 你cfm比細女讀靈糧?

原帖由 砵砵豬 於 10-1-25 17:53 發表

我想一讚既係佢地既校車團體好好...d EE同校 ...

原帖由 bebesoky 於 10-1-25 18:27 發表
你有用校車嗎? 我諗緊k1用唔用呀....

我個女都係k1開始坐校車,放心有安全帶的,嬸嬸都好好人的

原帖由 BabyHilary 於 10-1-25 23:22 發表
主禱文係點架? 係咪類似天主教嘅天主經?

砵砵豬, 有冇收到我pm?
關於k2架, 想妳比d意見﹗
btw, 你cfm比細女讀靈糧?

係呀!!有d似聖母玫瑰經咁.....
sorry我未睇呀!!係pm再講

K1要背主禱文??? 等如玫瑰經? 基督敎都有主禱文架喎....想知分別????

原帖由 砵砵豬 於 10-1-26 10:18 發表

係呀!!有d似聖母玫瑰經咁.....
sorry我未睇呀!!係pm再講

原帖由 bebesoky 於 10-1-26 14:01 發表
K1要背主禱文??? 等如玫瑰經? 基督敎都有主禱文架喎....想知分別????

基督教=主禱文
天主教=聖母經

最近知道Boxhill將會喺屋企附近開分校, 又心大心細, 唔知報唔報好....因為近屋企

回覆 36# 砵砵豬 的文章

以我所知,
天主教=天主經
基督教=主禱文

我個係細囡,o岩o岩in完Cannan,唔知收唔收

BabyHiliary,
你個囝讀邊間天主教幼稚園?我都想幫我個囡搵間好o既天主教幼稚園!

囡囡揀天主教學校選擇比囝囝多好多,
聖保祿, 聖心, 德望, 聖嘉肋etc都係一條龍嘅好選擇!

原帖由 godloveus 於 10-2-3 18:10 發表
我個係細囡,o岩o岩in完Cannan,唔知收唔收

BabyHiliary,
你個囝讀邊間天主教幼稚園?我都想幫我個囡搵間好o既天主教幼稚園!
‹ 上一主題|下一主題