用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急)
go

藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急) [複製鏈接]

兩間都收咗我個女讀N1, 請問呢兩間係師資, 教學方式上邊間好d?  只知迦南有外籍教師, 唔知靈糧堂有冇呢?

另外, 係唔係收咗讀N之後就可以直升K班?

學費&雜費方面, 聽聞迦南好貴, 請問兩間幼稚園現時收費多少?
   0    0    0    0

聽返家長分享, 2間路線好唔同,
迦南活動教學之中偏向傳統, 比較嚴緊;
靈糧全活動教學, 注重愉快學習,
迦南每星期有3堂英文2堂普通話, 靈糧就唔太清楚。
至於學費, 迦南$2530x11m, 雜費$2xxx/yr,
靈糧$3200x10m, 基本上冇雜費,
全年總數靈糧會貴少少, 但校車費就比迦南平。
迦南直升同校k1, 靈糧直升同校或鑽石山校k1。
<如資料出錯請家長更正>

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-19 22:26 發表
兩間都收咗我個女讀N1, 請問呢兩間係師資, 教學方式上邊間好d?  只知迦南有外籍教師, 唔知靈糧堂有冇呢?

學費&雜費方面, 聽聞迦南好貴, 請問兩間幼稚園現時收費多少? ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我諗都係兩間都留咗個位先...
實在太難選擇, 又想小朋友開開心心咁讀書, 又想佢學到野.......
其實我係住TKO的, 呢兩間我個女都要搭校車

原帖由 BabyHilary 於 10-1-19 23:29 發表
聽返家長分享, 2間路線好唔同,
迦南活動教學之中偏向傳統, 比較嚴緊;
靈糧全活動教學, 注重愉快學習,
迦南每星期有3堂英文2堂普通話, 靈糧就唔太清楚。
至於學費, 迦南$2530x11m, 雜費$2xxx/yr,
靈糧$3200x10m, 基本 ...

初初鍾意迦南教學方式,
但面試後又被靈糧校舍吸引,
結果靈糧收pm迦南收am,
最後考量到迦南幼兒園辦學多年口碑都幾好,
反而靈糧幼兒園第1年辦學...最後決定揀迦南﹗

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-20 09:35 發表
我諗都係兩間都留咗個位先...
實在太難選擇, 又想小朋友開開心心咁讀書, 又想佢學到野.......
其實我係住TKO的, 呢兩間我個女都要搭校車
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我都係俾靈糧既校舍吸引, 但真係唔清楚佢地既教學方式, 有幾多英文堂 & 普通話堂

原帖由 BabyHilary 於 10-1-20 10:44 發表
初初鍾意迦南教學方式,
但面試後又被靈糧校舍吸引,
結果靈糧收pm迦南收am,
最後考量到迦南幼兒園辦學多年口碑都幾好,
反而靈糧幼兒園第1年辦學...最後決定揀迦南﹗

...

如果想小朋友英文好, 咁係咪要選迦南?

但我老公聽聞迦南d雜費好貴, 連買個書包都貴d....唔知係唔係呢?

我住TKO我小朋友讀緊迦南幼兒班
個人覺得師資口碑都好好,
但校車費比較貴是真的, 因為佢地用自己車隊,
不是租外來的車, 所有校車員工有固定制服的
老師也是....
不過因為係幼兒, 所以我選擇自己接送返學
雜費貴唔貴我唔知, 但肯的是已包了書包/茶點/手作用品/專題用品/學生相小毛巾和茶點後用的毛巾/放毛巾盒...等等

我知道有些學校係不包茶點/小毛巾盒等(自己準備給自己的小朋友)

babyhilary, 妳決定了???!!
記得預備聯係衫到既名貼

好大機會囉...名字織嘜已經整好左啦﹗

原帖由 bebesoky 於 10-1-20 14:36 發表
babyhilary, 妳決定了???!!
記得預備聯係衫到既名貼

迦南幼兒班--> 請問小朋友會唔會讀得好辛苦?
其實我仲有報埋TKO德寶, 因為我見我屋苑都好多小朋友讀呢間

原帖由 bebesoky 於 10-1-20 14:36 發表
我住TKO我小朋友讀緊迦南幼兒班
個人覺得師資口碑都好好,
但校車費比較貴是真的, 因為佢地用自己車隊,
不是租外來的車, 所有校車員工有固定制服的
老師也是....
不過因為係幼兒, 所以我選擇自己接送返學
雜費貴唔貴 ...

德寶口碑麻麻, 聽聞好商業, 校政亂令家長好激氣,
同樣係私立幼稚園, 翠茵口碑似乎好好多﹗

其實德寶, 翠茵同綠茵都多tko家長揀,
但好多讀1年就轉校, 因為k1-k3冇學劵,
如果afford到$40000+/yr,
出面又有好多更出名嘅選擇,
之前有位翠茵家長話pn淨係am都有5班,
但升上k1只得返2班。

btw, 今日經過tko mtr見到boxhill會享調景嶺開分校﹗

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-21 12:32 發表
其實我仲有報埋TKO德寶, 因為我見我屋苑都好多小朋友讀呢間

純粹個人感受同意見分享:

我囝囝好快就適應上學, 又好喜歡上學, 唔覺得佢好辛苦, 雖然上學期4本中文和英文課本, 但是用故事形式來敎授的, 我見囝囝放學返來會自己攞書睇同埋會講一次給我聽(當然唔係句子, 只是詞語或形當時既情況);

另外,  敎自理都唔錯, 在學校幫忙之下, 戒片這任務完成了, 禮貌亦好好的. 不過, 要留意的是宗敎吧, 因為茶點前會祈禱的.

除課本同一般自理方面敎導, 會有運動堂訓練大小肌肉, 專題活動(生日會-主題運動就著運動裝, 主題帽就帶帽../節日:中秋節有學校賞燈會...等), 3個月做一次整體評估, 個人覺得唔錯...

幼兒班無寫字無功課, 每星期有一些學習字卡(部份是學校自製的, 包括數字/英文/中文), 有肌肉訓練用具派給小朋友給家人幫忙練習, 有在課堂上做小手工(做過相架/燈籠/聖誕卡/風箏/手袋/衫/枕頭...等等)

德寶給不到意見, 因為住附近的朋友大多去坑口的綠茵/翠茵(課程深好多, 有功課做), 一係去九龍塘讀, 一係藍田啓思/迦南等等...聽返來就好似話德寶比較商業, 如果選德寶, 他們請願選綠茵/翠茵

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-21 12:32 發表

其實我係住調景嶺的, 唔知boxhill好唔好呢?  

我都有報翠茵, 呢個星期六interview, 但學費真係幾貴.

呢兩間學校都係離我家很遠呢

教埋戒片?  我個女而家都未識自己"筆"野食, 又未戒片, 都唔知點返學
原帖由 bebesoky 於 10-1-21 17:53 發表
純粹個人感受同意見分享:

我囝囝好快就適應上學, 又好喜歡上學, 唔覺得佢好辛苦, 雖然上學期4本中文和英文課本, 但是用故事形式來敎授的, 我見囝囝放學返來會自己攞書睇同埋會講一次給我聽(當然唔係句子, 只是詞語 ...

bebesoky,

其實迦南屬於邊個基督教會?
還是只係創辦人係教友?
係咪淨係茶點前祈禱? 仲有冇其他宗教培育, 唸經?
因為我同小朋友都係天主教徒,
其實應該揀天主教學校, 但半日pn選擇唔多,
我又鍾意迦南課程編排, 希望佢宗教培育唔會太多,
唔想小朋友第日再學天主教道理會confuse.

原帖由 bebesoky 於 10-1-21 17:53 發表
另外,  敎自理都唔錯, 在學校幫忙之下, 戒片這任務完成了, 禮貌亦好好的. 不過, 要留意的是宗敎吧, 因為茶點前會祈禱的.

My son was admitted to Lam Tin Creative, Cannan and THINK last year. At the end, I picked THINK.

I was quite impressed by Cannan's introductory talk actually. (e.g. the systematic teaching materials etc) However, since I want my son to have more exposure in English and PTH, I chose THINK at the end.

I think Cannan and LL are different types of school. The previous one is more tradition while LL focuses on happy learning. It really depends on which style you buy.

Also, I think the "Net" resources of govt voucher school are similar.

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-19 22:26 發表

學費&雜費方面, 聽聞迦南好貴, 請問兩間幼稚園現時收費多少? ...

Don't worry, kids learn fast and they improve quickly after going to school!

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-21 22:29 發表
教埋戒片?  我個女而家都未識自己"筆"野食, 又未戒片, 都唔知點返學

我初時都以為係, 但原來唔係,
部份學劵幼稚園pn冇英文, k1都只係1星期2堂,
但有d就pn開始有英文同普通話;
部份學校會請native speaker教英文普通話,
但好多只係搵一般香港土生土長老師教﹗

原帖由 twinsstar 於 10-1-22 00:02 發表
Also, I think the "Net" resources of govt voucher school are similar.

所有小朋友在茶點前會去廁所排隊洗手的, 順便去埋廁所, 姐姐同老師會問. 未學識的, 就著戒片褲, 學好了就著底褲仔(當然要放spare在書包), 因為戒咗片都會失手的....

食茶點除咗餅/生果/三文治, 仲有粥/通粉架, 老師同姐姐會敎佢地自己"筆"的, 放心喎, 同同學仔一起做, 好快學識.

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-21 22:29 發表

應該這樣說, 以"迦南"這個名稱來說, 個人覺得應該係基督敎, 因為迦南意思是上帝應許之地吧 (如無記錯).
祈禱內容是這樣的:
"感謝天父, 賜我飲食, 求主祝福, 食後平安, 奉主名求, 阿門"
我諗同天主敎無咩抵觸吧?!
暫時唔覺有刻意要敎宗敎既野喎, 書本亦没有. 我諗應該無咩問題, 如擔心可以打回學校問清楚一點...
點都好, 天主敎和基督敎都係同宗的, 但如果係信佛或其他宗敎的, 那些家長可能要諗一諗吧!

原帖由 BabyHilary 於 10-1-21 23:28 發表
bebesoky,

其實迦南屬於邊個基督教會?
還是只係創辦人係教友?
係咪淨係茶點前祈禱? 仲有冇其他宗教培育, 唸經?
因為我同小朋友都係天主教徒,
其實應該揀天主教學校, 但半日pn選擇唔多,
我又鍾意迦南課程編排, 希望 ...

‹ 上一主題|下一主題