用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問培僑書院 or 祟真英文小學好d呢? 請比d意見呀! ...
go

請問培僑書院 or 祟真英文小學好d呢? 請比d意見呀! [複製鏈接]

我仔仔讀開學之園幼稚園的, 我想保留返讀譜通話+英文的小學, 而且學之園係活動教學, 我仔仔又係d比較活躍d, 咁培僑書院 or 祟真英文小學好d呢? 因我怕培僑書院d學生紀律會唔會無咁好呢?
   1    0    0    0

原帖由 FoxJo 於 10-1-18 17:13 發表
我仔仔讀開學之園幼稚園的, 我想保留返讀譜通話+英文的小學, 而且學之園係活動教學, 我仔仔又係d比較活躍d, 咁培僑書院 or 祟真英文小學好d呢? 因我怕培僑書院d學生紀律會唔會無咁好呢? ...

我就會揀崇真,因為始終多普通話和外藉老師,師資不會有問題,可以考慮一0下。

回覆 1# Loklok2 的文章

同意

我亦同意

原帖由 Loklok2 於 10-1-18 17:36 發表

我就會揀崇真,因為始終多普通話和外藉老師,師資不會有問題,可以考慮一0下。

祟真 is better than 培僑, English is better.

May I know when will Pui Kiu ask the parent to pay the whole month school fee? So that I will know when will more places be released. Many thanks.

I suggest you select "崇真".

據我所知,崇真讀得開心,不過針冇兩頭利,所以學業方面就唔好有要求啦,課程好淺。同埋教師流動性頗大。

原帖由 靜靜媽 於 10-1-21 00:32 發表
據我所知,崇真讀得開心,不過針冇兩頭利,所以學業方面就唔好有要求啦,課程好淺。同埋教師流動性頗大。

祟真課程一d都唔淺,開放日我參觀過佢地d小學課本都頗深. 同埋一年有三測兩考.

今年已改為2測2考

早兩年我小朋友去考插班生,雖然成大班人一起考,d卷超易,出乎意料(而且以為數學用英文考,其實得一條題目用英文,仲係好簡單),考完臨離開學校時,有位考場老師(見家長時見過)已經暗示我收我小朋友,果然兩日後收到錄取信,不過唔敢去讀。後來更獲得其它一些佐證,真係要大呼好彩。
ps.我小朋友本身成績只屬中等,我們是公務員家庭。

原帖由 靜靜媽 於 10-1-22 01:29 發表
早兩年我小朋友去考插班生,雖然成大班人一起考,d卷超易,出乎意料(而且以為數學用英文考,其實得一條題目用英文,仲係好簡單),考完臨離開學校時,有位考場老師(見家長時見過)已經暗示我收我小朋友,果然兩日後收到錄取信,不過唔敢 ...

課程深與淺又或者好唔好,我相信每一間小學都會被人這樣疑問過,最緊要自己要做足資料搜集,是否認同該學校理念呢?課程是否適合小朋友呢?好似榴槤一樣,總會有人話極品,又總會有人話難頂,好唔好就睇自己口味啦!
你係公務員佢收你機會很大的,我識啲同事都係讓小朋友在這裡讀的《他們是公務員,皆因學校喜歡收公務員》,有些已經升了讀沙崇中學了。

careysum  沙祟都係今年搬左校舍先好,之前,沙祟係行埋一邊  發表於 12-2-2 10:57

I have heard from my 3 friends that the admin of TZ is very poor. Anyone agree?
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

原帖由 littlemak 於 10-1-22 12:17 發表
I have heard from my 3 friends that the admin of TZ is very poor. Anyone agree?

可否詳說TT ADMIN有幾POOR??? 我成日都聽到人講, 但果D人講唔到實例呢。
如果一間學校有四部(主流幼, 國際幼, 主流小, 國際小), 咁我估佢地都幾多WORKLOAD + 煩瑣囉....

我覺得最奇怪的是祟真的收費, 學費每月 basic $3600, if 參加拔尖班(中文/英文)各$1300 加上去, 如果兩樣都選, 咁咪好貴要成$6200一個月, 有無祟真家長講吓佢哋d收費其實係幾多呢? 我真係好想知道呀?

培僑的優點是著重各方面的發展(英文戲劇, 中文藝術, 專項訓練音體藝等都包含在課程內), 而且學術水平不差.

常說培僑英文水平不及其他學校, 我作為家長覺得有欠公允. 大部份培僑的學生都說得一口流利英語, 最起碼亦能與他人以英語溝通. 如果你看過學校的教學內容, 亦會知道他們所接觸的英語的水平是如何的.

留位費一般在七月註冊時繳交.

我仔仔只是2歲多. 但我己開始留意小學,
而培僑亦是我選擇之一.
原因:
1)我不想仔仔死讀書. 想佢有多些發輝的空間
2)而且我已去過培僑的網頁看過. 哇塞. 未曾看過這樣的學校.( 請各家長父母去看看),什麼學生園地. 非常好. 有些功課作完文章也要同時錄音, 而且需要拍照, 當然都是G7開始.
3) 一間面積都比較寬敞的學校.
4) 英語國語水平唔差,(說真的. 好與不好是看小朋友的表現. 有的小朋友不是讀書料子, 但其他地方很好. 不好只緊張語言. )
5) 我相信每所學校都有不同之處. 最好選擇一所是跟小朋友性格相似的學校比較好, 我們之前時代. 想找一所跟自己合的來的學校都沒有. 可說沒有機會,
6) 最緊要一點. 當選擇了學校. 就必須對其學校有信心...

我也希望沒有選錯給我仔仔.

醒目開學勳章

[quote]原帖由 taiyingchun 於 10-1-28 10:06 發表
其實G1已經有錄音和錄影, 因為有些功課是以project形式, 同學在家做好了,回到班裡就做presentation,在同學面前介紹自己的作品, 老師會將過程錄好放上網,家長可以在自己子女的e-profolio中欣賞子女的作品.

培僑的優點是著重各方面的發展(英文戲劇, 中文藝術, 專項訓練音體藝等都包含在課程內), 而且學術水平不差.

-->作為培僑家長, 十分同意;

一年級中文科每兩星期要背默詩篇及"創意默寫", 英文每星期也有spelling quiz,但孩子卻不用很辛苦溫習, 老師教法十分好!

創意默寫是要孩子在自由發揮默出每次定出不同部首的字, 默到的字愈多,分數愈高.而在溫習過程中, 孩子可認識很多生字及詞語.

=============

常說培僑英文水平不及其他學校, 我作為家長覺得有欠公允. 大部份培僑的學生都說得一口流利英語, 最起碼亦能與他人以英語溝通. 如果你看過學校的教學內容, 亦會知道他們所接觸的英語的水平是如何的.

--> 培僑有不少以英文為母語的學生,本地孩子與他們溝通會自動”轉台”說英語,我所見的大多學生的英文水平也不俗.與一般傳統學校比較,我相信培僑為孩子提供絕對勝一籌.  

當然,選學校,最重要是您認同其理念,沒有一所學校是完美的, 合適你孩子的便是好學校了. 

個人認為,若孩子是較內向或不善表達/表現自己的,培僑是可以”解放”他們埋藏了的潛能; 若孩子本身性格好動,想也如魚得水. 當然,每位家長對孩子的期望也不同, 培僑跟每間學校也一樣,有他不足的地方,若您認為每天放學校要有一大堆功課拿回家才有安全感的及令孩子學到野,培僑便不是您杯茶了.    

原帖由 piggybank 於 10-1-25 16:48 發表

常說培僑英文水平不及其他學校, 我作為家長覺得有欠公允. 大部份培僑的學生都說得一口流利英語, 最起碼亦 ...

回覆 5# FoxJo 的文章

My colleague's son is in P3 now, your calculation is rigth but enhancement class just optional.  TT added school fee to HKD3600 because of small class size.   If any mothers know more, please share too.
‹ 上一主題|下一主題