用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請假去旅行, 係唔係唔係幾好?
go

請假去旅行, 係唔係唔係幾好? [複製鏈接]

0    0    0    0

更係唔好啦, 除非你有充份理由, 如果純為去玩, 就唔好啦.. 我地間小學話到明唔贊成為了旅行而請假.

同埋, 甘樣會帶左個錯既message俾佢, 為左去玩, 連學都可以唔返, 真係要三思.....

原帖由 sasalee 於 10-1-18 16:08 發表
更係唔好啦, 除非你有充份理由, 如果純為去玩, 就唔好啦.. 我地間小學話到明唔贊成為了旅行而請假.

逃學

原帖由 sasalee 於 10-1-18 16:08 發表

原帖由 cheechee 於 10-1-18 15:32 發表
想同呀仔在年假時去旅行, 但無位又貴, (除了這些日子, 我已沒其他日子可以去到旅行) 想報20-24的團, 但要呀仔請假三天, 同學校講去旅行? 會唔會唔係幾好呀? ...

乜你認為去旅行重要過讀書咩?
如果你嫌貴, 不如唔好去! 如果要去, 就要早早計劃好, 早啲報團或訂機票同酒店。

如果你去, 會畀囝囝一個錯誤訊息--返學唔係咁重要啫, 下次佢唔想返學, 你點叫都無效, 因為喺佢心中, 已經覺得返學唔係最重要。

有子女, 就要犧牲吓!

喺吖,為左旅行而唔返學,學校有微言,仔女會誤解!

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-1-19 09:14 發表

agree...我今年都報左年初二(15/2)0既團去korea,去五日,淨係個團費一家四口都接近三萬...如果可以10/2走0既話個團費足足可以平成半咁濟...耐何10/2個日阿囡仲要返半日學開聯歡會...,我同老公都唔想佢地請假唔放學( ...

ming2,
你咁做就係好媽媽喇!

簽名被屏蔽

自己覺得幼稚園都ok....小學就唔好啦!

I think most of the parents have NO choice but pay the peak seasons amount if the kids start to study in primary school.

Most of the schools does not allow us to apply for any kinds of leave in the said period.

I am one of them. Either pay the higher amount or stay in HK. No 3 rd choices !

原帖由 muicc 於 10-1-19 13:54 發表

唔好啦!

原帖由 muicc 於 10-1-19 13:54 發表

Yes, this is correct.
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

不好意思... 我個人就覺得: 行千里路勝讀萬卷書...
可以有旅行+讀書固然很好, 但若只能擇其一, 我應該會選 "旅行"   

我試過一次, 副校長致電, 把我洗腦 15 mins.  我以後唔敢。

原帖由 cheechee 於 10-1-18 15:32 發表
想同呀仔在年假時去旅行, 但無位又貴, (除了這些日子, 我已沒其他日子可以去到旅行) 想報20-24的團, 但要呀仔請假三天, 同學校講去旅行? 會唔會唔係幾好呀? ...

原帖由 MeiMeiM 於 10-1-22 09:39 發表
可以有旅行+讀書固然很好, 但若只能擇其一, 我應該會選 "旅行"   

你講笑係咪?!抑或你傻咗。
雖然行萬里路勝讀十年書, 但都要睇吓乜嘢情況。

旅行可以聖誕,農曆年, 復活節, 悠長暑假去, 亦可早啲計劃去, 農曆年去唔倒,復活節可以去, 復活節去唔倒可以利用悠長嘅暑假去... 每年都有長假期,點解要喺仲係返學嘅日子去? 除非你知道自己就嚟消失喺世上喇, 咁先會趁早去。

呢位家長, 恕我直言, 如果你咁做, 係自私嘅行為, 唔為仔女著想, 只係諗住自己慳錢。如果係我, 不如唔好去, 等暑假先去, 來日方長...

其他家長同唔同意我嘅講法?

原帖由 chumamma 於 10-1-23 13:29 發表
我試過一次, 副校長致電, 把我洗腦 15 mins.  我以後唔敢。

我覺得副校長做得啱, 佢唔係洗腦, 係講道理畀你聽, 塞錢入你袋, 你要快啲番去多謝佢。

註: 洗腦係貶詞, 喺呢度嘅意思係學校唔啱,硬要你聽佢講, 為之洗腦, 但我又覺得唔係咁, 所以唔應該用"洗腦"嚟形容副的教導。唔知你同唔同意?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 MeiMeiM 於 10-1-22 09:39 發表

乜 港大同學會小學 好歡迎 d 學生請假去旅行架?  同埋, 點解係 只能擇其一? 小學咁多假, 放假先去咪得 law.

絕對係死罪,諗下都唔得架.
我仔三年級了,淨係試過請過兩日病假咋.
無知是福
‹ 上一主題|下一主題