用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 聖羅撒
go

德望 vs 聖羅撒 [複製鏈接]

德望 及 聖羅撒都收了我地囡囡, 請問各位對此2校有什麼意見 ?

個人認為:
德望 - 一條龍, 直資, 出名嚴, 多功課, 壓力大的學校, 出年是第一年搞幼稚園, 擔心會唔會老師, 制度各方面未 ready?

聖羅撒 - 冇咩認識, 只知道小學是津校,要參加大抽獎入校.  幼稚園正在裝潢, 會影響小朋友嗎 ?
   1    0    0    0

location is quite near, however, $$$ (for primary and secondary) is quite different.

I think GH aims for through-train, won't 'trick' themselves, I have confidence on GH kinder.

我會投GH一票, 因為GH有一定信心保證, 雖然SRL都唔差, 但3年後又煩過. 3年後, 起碼有個BACKUP, 再去諗下派位定考其他直資都得.

原帖由 babychin 於 10-1-18 13:37 發表
德望 及 聖羅撒都收了我地囡囡, 請問各位對此2校有什麼意見 ?

個人認為:
德望 - 一條龍, 直資, 出名嚴, 多功課, 壓力大的學校, 出年是第一年搞幼稚園, 擔心會唔會老師, 制度各方面未 ready?

聖羅撒 - 冇咩認識, 只 ...

德望小學d成績好好多,我也投德望一票,買個後備喇.

不用想,一定係德望

德望學費好貴,出名harsh,聽聞不少人中途頂唔順退學,雖然係重辦,但到底相隔30年,無質素保證.
聖羅撒比較中庸之道,校風淳樸,各方面比較平均,雖然係津中小,但大部分都會返番原校升讀,係一間很好的英文中學,最緊要學費負擔唔重,可以留番d錢學其他嘢.
不過地區都好重要,聖羅撒係九龍塘區,德望就係黃大仙區.

聖羅撒小學係津校,幼稚園不可直升小學的。
原帖由 sumyiuma 於 10-1-18 17:15 發表
德望學費好貴,出名harsh,聽聞不少人中途頂唔順退學,雖然係重辦,但到底相隔30年,無質素保證.
聖羅撒比較中庸之道,校風淳樸,各方面比較平均,雖然係津中小,但大部分都會返番原校升讀,係一間很好的英文中學,最緊要學費負 ...

醒目開學勳章

如果經濟上負擔到 我會揀德望
因為唔使煩其後再考小學

多謝大家的回覆, 我自己心裡第一位都係德望, 但如有幸一直讀上去, 幼稚園,小學,中學, 當中10幾年時間, 個個月俾學費, 當中可能仲要參加其他興趣班, 暑期班等等,......真的不知當時的經濟環境如何, 現在我們都有工做, 今日唔知聽日事, 更何況是10幾年後的事, 真的頭痛.

幾十年後,孩子長大了,SRL // GH 的出身,重要嗎?

原帖由 babychin 於 10-1-19 13:33 發表
多謝大家的回覆, 我自己心裡第一位都係德望, 但如有幸一直讀上去, 幼稚園,小學,中學, 當中10幾年時間, 個個月俾學費, 當中可能仲要參加其他興趣班, 暑期班等等,......真的不知當時的經濟環境如何, 現在我們都有工做, ...

我覺得可以想得簡單d. 如果小朋友有能力,此刻及未來幾年你又供得起,應該先揀間好學校,到時候如果無錢,再插班去其他學校都容易d,畢竟程度高d亞麻. 一條龍系優勢,但並不代表揀左唔可以變亞嘛,係唔係? 如果依家都好勉強,甘就當然係算啦.

原帖由 share123 於 10-1-19 14:04 發表

我覺得可以想得簡單d. 如果小朋友有能力,此刻及未來幾年你又供得起,應該先揀間好學校,到時候如果無錢,再插班去其他學校都容易d,畢竟程度高d亞麻. 一條龍系優勢,但並不代表揀左唔可以變亞嘛,係唔係? 如果依家都好勉 ...

100% agree, nobody know what happen next in 10 years time, things can alway change!  Maybe you will win lottery one day!

原帖由 sumyiuma 於 10-1-18 17:15 發表
聖羅撒比較中庸之道,校風淳樸,各方面比較平均,雖然係津中小,但大部分都會返番原校升讀,係一間很好的英文中學,最緊要學費負 ...

地區真的那麼重要嗎?  心諗九龍塘區high d就選擇該區的學校, 會唔會太過膚淺呀!!

佢應該係"吃不到的葡萄是酸的"!
原帖由 LovelyBB06 於 10-1-19 15:16 發表

地區真的那麼重要嗎?  心諗九龍塘區high d就選擇該區的學校, 會唔會太過膚淺呀!!

如果錢不是大問題, 我會選gh. sr小學正在重建, 這一, 兩年會十分滋擾. 沙塵滾滾兼有噪音. 就算地點比較, sr如果算是九龍塘, 亦都係在九龍塘最嘈, 交通最繁忙區.gh算是在黃大仙, 但係是在黃大仙最優靜區. 如果只是貪九龍塘名較黃大仙香d而不問實際地理情況,就會失之交臂. 其次sr就算有幸俾你升到小學, 中學或會斷龍, 如不斷龍, 你要入馬鞍山升中學. 當然其次要考慮的是要看你小朋友對英文的喜好, 和是否唔怕谷.

[quote]原帖由 alowe 於 10-1-19 23:23 發表
如果錢不是大問題, 我會選gh. sr小學正在重建, 這一, 兩年會十分滋擾. 沙塵滾滾兼有噪音. 就算地點比較, sr如果算是九龍塘, 亦都係在九龍塘最嘈, 交通最繁忙區.gh算是在黃大仙, 但係是在黃大仙最優靜區. 如果只是貪 ... [/quote]

我指的地區考慮,係指樓主自己住邊區,近黃大仙還是九龍塘,邊度方便d,唔係九龍塘就係好d,明未?咁膚淺去理解人地嘅意思,無話可說.還是只是閣下對號入座

聖羅撒書院 (即係中學) 佢唔係馬鞍山, 係沙田又一城附近.
St. Rose of Lima's College
Address: 29 Ngan Shing Street, Shatin, N.T.

原帖由 alowe 於 10-1-19 23:23 發表
如果錢不是大問題, 我會選gh. sr小學正在重建, 這一, 兩年會十分滋擾. 沙塵滾滾兼有噪音. 就算地點比較, sr如果算是九龍塘, 亦都係在九龍塘最嘈, 交通最繁忙區.gh算是在黃大仙, 但係是在黃大仙最優靜區. 如果只是貪 ...

聖羅撒唔係九龍塘區架,佢係何文田區,34校網先真呀!

多謝你們的意見 !!
我地住長沙灣區, 德望相對係遠d, 而且daddy有少少擔心, 德望在山邊, 由坪石上一大條斜路, 打風下大雨, 小朋友坐校車, 比較危險。

你們都講得對, 暫時經濟上可以 support 到, 俾個囡去德望讀幼稚園, 可以睇下佢自己可唔可以跟得上英文 or 佢接唔接受到學校的教法 (好谷).

‹ 上一主題|下一主題