用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 KV學生有細BB嗎?
go

KV學生有細BB嗎? [複製鏈接]

KV都是我心儀的學校,但我BB是細BB,是否沒有機會入讀呢?有沒有人是細B入到?或知道班中有同學仔是細B呢?
   0    0    0    0

kaboBB,

你的BB有多小?
我女兒十月中, 我知道她有同學是12月生日的~

原帖由 kaboBB 於 10-1-17 00:10 發表
KV都是我心儀的學校,但我BB是細BB,是否沒有機會入讀呢?有沒有人是細B入到?或知道班中有同學仔是細B呢?

謝謝你的回覆~
我BB是9月,的囡囡面試時表現是否很好?12月的同學仔是不是女仔呢?會否是12月超大B?我都想我BB下年可以考到KV~

謝謝你的回覆~
我BB是9月,的囡囡面試時表現是否很好?12月的同學仔是不是女仔呢?會否是12月超大B?我都想我BB下年可以考到KV~

kaboBB,
我估細 b 收唔收係好睇果年報考的人數的,好似今年報考的人數係我大囝考果年的3倍,阿囝 K2 now, 由於果年報考人數唔算多(相對今年),所以果一年細 b 考入的機會都大的,但講真今年學校太多學生俾佢選擇了,所以細 b (入學那天未足3歲)可以做倒 kv 正取生 (not waiting) 的機會應該好細了,所以你都要有預算先
9月出生都不是真的很細 b 的,我覺得你都係報多幾間school 比較安全的,因為鼠年 bb 比豬年還要多 ar,祝你好運

kaboBB,

嘩, 你真係好緊張wor~咁早上0黎問定~~真係廿四孝媽媽~
我都覺得9月不算太細, 主要你bb要有足夠既準備就得啦~

原帖由 kaboBB 於 10-1-17 22:53 發表
謝謝你的回覆~

candypoon,
我就是身邊朋友是細B全是WAITING,令我都擔心

siusiusu,
因為今年報N1都係咁,好多KG都唔收細B........何況KV呢D...................

可否請教有甚麼我可以準備呢?

擔心也沒有用了,實際少少係報多幾間做後備,到時如果有一間收咗小朋友 la,就算 kv waiting 都冇咁驚, 事實上waiting 都有機會的,但就要好有耐性去等,去到好接近開學日都仲會有位放出 lai ga
原帖由 kaboBB 於 10-1-18 15:41 發表
candypoon,
我就是身邊朋友是細B全是WAITING,令我都擔心

kaboBB,

其實我都仲有個細, 而家10個月大, 聽日就去一間幼稚園interview, 準備今年8月讀playgroup~

其實我都知N1學位都會緊張, 所以, 為左有N1讀, 我唯有由呢間學校既PLAYGROUP開始讀.......mark住個位咋~

其實我覺得女仔係細b都無乜大問題, 因為女仔早熟; 慶幸本人老二係大boy, 3月出世, 咁到真係in幼稚園, 年齡上都無乜蝕底囉;

check pm please

原帖由 kaboBB 於 10-1-18 15:44 發表
siusiusu,
因為今年報N1都係咁,好多KG都唔收細B........何況KV呢D...................

可否請教有甚麼我可以準備呢?

我都有報,好彩都有n1收左,不過k想轉kv/sc呢d囉,所以問下究竟有冇細b入到~

原帖由 candypoon 於 10-1-18 17:03 發表
擔心也沒有用了,實際少少係報多幾間做後備,到時如果有一間收咗小朋友 la,就算 kv waiting 都冇咁驚, 事實上waiting 都有機會的,但就要好有耐性去等,去到好接近開學日都仲會有位放出 lai ga
...

已check pm,
thanks

原帖由 siusiusu 於 10-1-19 09:59 發表
kaboBB,

其實我都仲有個細, 而家10個月大, 聽日就去一間幼稚園interview, 準備今年8月讀playgroup~

其實我都知N1學位都會緊張, 所以, 為左有N1讀, 我唯有由呢間學校既PLAYGROUP開始讀.......mark住個位咋~

其實我 ...

我大女都係細B 10月未出世 (有讀n1, interview表現好好) 而家大女讀緊K3, 細女 9月初出世 (無讀n1, 但interview表現都好好), 收左9月入讀K1。

以上只供樓主參考之用..

shirleyshek,

我哋嗰班又真係有好多個10月細B,估唔到我亞囡竟然係10月出生最大嗰個!!月中月尾出世真係大有人在。

原帖由 shirleyshek 於 10-1-19 16:51 發表
我大女都係細B 10月未出世 (有讀n1, interview表現好好) 而家大女讀緊K3, 細女 9月初出世 (無讀n1, 但interview表現都好好), 收左9月入讀K1。

以上只供樓主參考之用.. ...

見到大家既回應,個心都舒服d,起碼都不是絕望..................都叫有dd機...............

你個細女都好叻, 無讀nursery都咁叻叻~
至於chingchingb.ma個女就出曬名仲叻, 超勁~搭訕講句恭喜你~~

原帖由 chingchingb.ma 於 10-1-20 00:00 發表

我哋嗰班又真係有好多個10月細B,估唔到我亞囡竟然係10月出生最大嗰個!!月中月尾出世真係大有人在。

siusiusu,

多謝!! 你咪講到咁誇張啦,我囡唔係叻(天外有天),只係好運,你未見過佢曳嘅一面咋。你咁有心機湊對仔女,我唔及你就真。

原帖由 siusiusu 於 10-1-20 11:18 發表

你個細女都好叻, 無讀nursery都咁叻叻~
至於chingchingb.ma個女就出曬名仲叻, 超勁~搭訕講句恭喜你~~

Hi kaboBB,
希望明年會見倒你上 lai 呢度報喜 la, good luck!

原帖由 kaboBB 於 10-1-19 10:44 發表
我都有報,好彩都有n1收左,不過k想轉kv/sc呢d囉,所以問下究竟有冇細b入到~

chingchinb.ma,

我囡唔係叻(天外有天),只係好運--->你真謙~得閒請多多指教~

原帖由 chingchingb.ma 於 10-1-20 13:41 發表
siusiusu,

多謝!! 你咪講到咁誇張啦,我囡唔係叻(天外有天),只係好運,你未見過佢曳嘅一面咋mouth:" />。你咁有心機湊對仔女,我唔及你就真。

我都希望kaboBB下年可以join到KV呢個大家庭!!

原帖由 candypoon 於 10-1-20 17:18 發表
Hi kaboBB,
希望明年會見倒你上 lai 呢度報喜 la, good luck!
‹ 上一主題|下一主題