用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各位88網的家長,下星期交表嘞,有咩意見? ...
go

各位88網的家長,下星期交表嘞,有咩意見? [複製鏈接]

各位88網的家長,下星期交表嘞,有咩意見?
我e家都15 16
今日去完陳元喜,見到d學生,佢地都話好喜歡間學校
不過佢係大班
我驚囡囡追唔到又無人理

請問知否沙官是否傳統教學?

如這2間都入不到

想問胡下好不好?

到e家都唔知點排好?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我會同女女報迦密,雖然唔係咩名校,但係我覺得呢間幾啱亞女D性格,所以我一直都鎖定呢間.....
原帖由 KITMAN622 於 10-1-15 23:18 發表
各位88網的家長,下星期交表嘞,有咩意見?
我e家都15 16
今日去完陳元喜,見到d學生,佢地都話好喜歡間學校
不過佢係大班
我驚囡囡追唔到又無人理

請問知否沙官是否傳統教學?

如這2間都入不到

想問胡下好不好?

到e家 ...

醒目開學勳章

我個仔講緊沙官小一, 係傳統教學, 但功課同測驗考試都唔算多, 我個仔通常o係學校都已經可以做哂功課. 反而同區有好幾間出名深同多功課, 睇o下你點選擇o勒!

當年我都係心儀沙官,陳元喜同迦密, 我就排沙官第一陳元喜第二迦密第三, 但派得唔好要叩門. o係叩門o既過程中, 發現迦密比我想像中好, 校長好有心, 課程都唔錯. 如果俾我再揀, 我會排1)沙官 2)迦密, 陳元喜基本上唔排第一二都冇機, 所以第3就最好唔好揀佢o勒.

ps: 胡下唔係88網o個喎~~~

+密同陳記都係2班普班2班廣班, 而+密聽佢的talk, 我覺得d教學模式幾好, 但e+ 小一家長講番都唔係唔谷的
我個人就較喜愛陳記

原帖由 Geni 於 10-1-17 14:01 發表
我個仔講緊沙官小一, 係傳統教學, 但功課同測驗考試都唔算多, 我個仔通常o係學校都已經可以做哂功課. 反而同區有好幾間出名深同多功課, 睇o下你點選擇o勒!

當年我都係心儀沙官,陳元喜同迦密, 我就排沙官第一陳元喜 ...

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

胡下唔係,但第一部份都可以係跨區MA

其實真係唔知點好,係驚沙官唔收,陳元喜又唔收,到叩門時,人地見你唔係擺第一,連見都無機會

原帖由 Geni 於 10-1-17 14:01 發表

當年我都係心儀沙官,陳元喜同迦密, 我就排沙官第一陳元喜 ...

回覆 3# Geni 的文章

Hi Geni,

Would you mind to check PM?

Best regards,
Maggie

醒目開學勳章

根據舊年o既情況, 沙官同陳元喜會見哂大部份(可能係所有)叩門申請, 沙官仲唔一定要排佢第一先收o忝! 可能88網唔係d乜o野名校區, 見哂都只不過係~200人, 所以冇需要特別揀人見啦!

原帖由 KITMAN622 於 10-1-18 00:06 發表
胡下唔係,但第一部份都可以係跨區MA

其實真係唔知點好,係驚沙官唔收,陳元喜又唔收,到叩門時,人地見你唔係擺第一,連見都無機會

你所指我迦密是否愛禮信那間? 如是我都覺得好好, 上次open day的感覺D老師好nice, 有愛心

All mom
為何無人提聖心小??都好好!!

叉雞飯
你是否88區但抽到91小學?邊間?沙呂或是一呂?

原帖由 tammymhk 於 10-1-17 01:44 發表
我會同女女報迦密,雖然唔係咩名校,但係我覺得呢間幾啱亞女D性格,所以我一直都鎖定呢間.....

thanks 關心, 神安排左一呂比我家小孩, 姑且試一試佢能否承受到

迦密愛禮信的崔校長, 係一個謙謙君子, 比我感覺係好有plan 的, 也注重品格培養, 而加密都係2班普2班廣 同一呂一樣, 相信成為88 的灸手可熱, 好快成事

原帖由 ChioMaMa 於 10-1-19 13:28 發表
你所指我迦密是否愛禮信那間? 如是我都覺得好好, 上次open day的感覺D老師好nice, 有愛心

All mom

叉雞飯

...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

聖心都知係好學校,但就係因佢未係全日,同d程度係高d,驚女女入左都唔知點追,另外,我諗會好多人揀,所以都無諗過會入到

原帖由 ChioMaMa 於 10-1-19 13:28 發表

All mom

叉雞飯

...

15分都有入到, 仲唔止一個, 唔洗驚wor

原帖由 KITMAN622 於 10-1-19 21:23 發表
聖心都知係好學校,但就係因佢未係全日,同d程度係高d,驚女女入左都唔知點追,另外,我諗會好多人揀,所以都無諗過會入到

恭喜!一呂是十分好的, 多謝天父的恩典!我囡囡入到沙呂!!

聖心遲D都會轉全日, 我覺得聖心唔錯, 可以考慮!!

原帖由 叉雞飯 於 10-1-19 14:45 發表
thanks 關心, 神安排左一呂比我家小孩, 姑且試一試佢能否承受到

迦密愛禮信的崔校長, 係一個謙謙君子, 比我感覺係好有plan 的, 也注重品格培養, 而加密都係2班普2班廣 同一呂一樣, 相信成為88 的灸手可熱, 好快成事 ...

thanks you
原帖由 ChioMaMa 於 10-1-21 12:47 發表
恭喜!一呂是十分好的, 多謝天父的恩典!我囡囡入到沙呂!!

聖心遲D都會轉全日, 我覺得聖心唔錯, 可以考慮!!

各位88網的家長

請問新翠村循理會白普理基金循理小學 OK 嗎?

貢獻勳章

原帖由 tammymhk 於 10-1-17 01:44 發表

同我一樣....
我一直都鎖定迦密,希望我地的女女同校,
其他排位都不重要
我一定去迦密叩門,其實身邊都有好多人選,
我想都不一定好易入

你地是不是去美林小學做統一派位..?
我24/1去

想問聖心學校既選校編號? 唔該哂!

原帖由 babycherry22 於 10-1-21 22:06 發表

同我一樣....
其他排位都不重要
我想都不一定好易入

我24/1去 ...

8805 聖母無玷聖心學校
你可以上教育局的網 check 下,
你諗住跨區?
原帖由 蘑菇 於 10-1-23 22:22 發表
想問聖心學校既選校編號? 唔該哂!

醒目開學勳章

但係得48個位,我都有d擔心......
不過我都預左唔得嘅話會去叩門,我都希望佢地做到同學仔啦,如果真係一齊讀到就好喇
我今日去左喇,所以而家只有等......(緊張ing)
原帖由 babycherry22 於 10-1-21 22:06 發表

同我一樣....
其他排位都不重要
我想都不一定好易入

我24/1去 ...

貢獻勳章

原帖由 tammymhk 於 10-1-24 02:52 發表
但係得48個位,我都有d擔心......
不過我都預左唔得嘅話會去叩門,我都希望佢地做到同學仔啦,如果真係一齊讀到就好喇
我今日去左喇,所以而家只有等......(緊張ing)  ...

我都是想緊只去叩迦密,事實都無咁多
我填表的桌,個個都是迦密第一...有d是沙官...
我好想喊, 咩事咁黑,大家同我爭...:;pppp:
48個位咋...明明自行收50,而家又說48個位,,,仲有2個位唔知點計..??

醒目開學勳章

你甲部有冇填哂三間呀?!
我只係填左迦密咋.....
乙部就填哂十一間囉......
原帖由 babycherry22 於 10-1-24 21:34 發表

我都是想緊只去叩迦密,事實都無咁多
我填表的桌,個個都是迦密第一...有d是沙官...
我好想喊, 咩事咁黑,大家同我爭...:;pppp:
48個位咋...明明自行收50,而家又說48個位,,,仲有2個位唔知點計..?? ...
‹ 上一主題|下一主題