用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Stafford vs LH
go

Stafford vs LH [複製鏈接]

Stafford(am)& LH (英普pm)都收左我個小朋友K1,究竟邊一間好d。因為兩間都好似幾好!學費又差唔多(學費連雜費都係~4000X12)

Stafford net teacher 時間就長d(2/3時間),會谷小朋友考cambridge 對考DSS好d,但學校資料比較少,派位都唔知究竟點。

而LH就近屋企(一樣係青衣)小朋友可以學英普(英普比例係50/50)。學校資料比較公開,派位都唔錯。

希望大家可以比d意見
   0    0    0    0

lh for sure! 兩間我都好清楚!

可唔可講詳細d啊??如果唔方便不如你pm我啊....非常唔該曬.....因為真係唔想做錯決定影響個小朋友

JM1874,

Can you pm me as well because I am choosing between these two schools too. I am worried to choose a wrong school for my kid. Pls help me. Man thanks.

Could you pm to me? I am really what to know about it!Thanks a lot!!!!!!!!!

[email protected]

Could u pm me!
I want to know too!

Though I didn't apply for LH for my kid, I have two friends' kids keep on studying there after completing their pre-nursery class in this School.   Their parents are professionals thus I think the school's standard is reasonably good.  

"LH for sure" as you stated.   Is your kid studying there?  You know both Stafford and LH "very well".  Would you kindly tell us how do you comment on them?  

Your comment may be informative for those who need to choose between these two schools or those who have an offer from one of these schools.  (me is the second case--Stafford)

I find that you previously wrote something about York(the topis is 是否有很多已交york am留位費的父母會放棄學位?)
Your comment is---- "放心啦,到時大把位,york唔係大部份父母心目中既first choice! 我有個朋友上年冇交留位費臨開學再問收唔收都仲有位!

Do you have the same comment on Stafford as it is the sister school of York?  I really want to know more about your views.  

Million thanks for your kind attention on our concern.   Send me a PM or reply in the public forum please.

原帖由 jm1874 於 10-1-20 10:53 發表
lh for sure! 兩間我都好清楚!

等我有補充下資料

從大家的回覆,相信stafford 同學之園都會教到小朋友好多野,都係一間好學校。

不過可能要有心理準備,stafford 會好似york一樣,有好多額外費用,例如曬相要12@,出外參觀要收費,雖然間間都要收,不過可能比較貴少少。

而學之園李校長同stafford陳主任,我都有接觸過,佢地都係好有心的人,詳細回答本人的查詢。

行政方面,兩間學校我都有打過去問野,stafford答得一時一樣,而學之園就清清楚楚,不過行政方面對小朋友影響不太大,最多令家長煩少少。

講位置學之園對我來講,就好近,10分鐘車程,而stafford就要每曰2小時來回了(因為返9點,要8點上車)而且好有可能返足3年(k1-k3)真係好浪費時間同令到小朋友好攰,如果落雨時,都幾麻煩。

返學時間當然上午好用好多啦,所以我都寫左信去學之園申請轉上午了。

學術方面,學之園係英普,真係好吸引。因為學任何一種語言,最基本係從日常接觸開始,如果經常聽到人聽,對學習一定有好大幫助。而stafford就會谷考cambridge,雖然已經有人話對考直資幫助不大,不過始終係一個能力的指標,亦証明小朋友的學習程度。

希望有家長可以提供意見或者如果有漏有錯,麻煩請糾正,謝謝。

老實講,我個人真係唔認同staffxxd都叫做一間好既學校,我真係好唔認同! 以我上一年既經驗話我知係我徙左一年時間,根本就唔係果個校長所講既"我地小朋友英文好強",梗係啦,根本就唔係日日有net,更加唔係全日有net做班主任! 同埋每日11:40am上午班既小朋友就上校車呢樣野已經令我好介意! 但如果你有聽過果個校長既"sales talk",你真係會好想係果度讀,當時我都一樣,所以我好明白有家長而家既感受,但係大半年後真係好後恢,到時,佢會話比你聽,k2先開始真正學野,k1只係比你warm up,哈哈,我真係唔識講,但我唔會再信囉! 相比起lh既學生,k1已經學識好多生字,普通話已經好流利,而英文亦見好大進步,因為lh"真"係有外籍老師跟全日,我更加後恢錯選學校,更加覺得知得太遲! 一間學校有冇heart去辦學,唔係憑邊個講兩句就會令你清楚,係真係要讀左先知!
另:staffxxd講明全程有外籍老師做班主任都咁樣,yoxk,更加唔使講啦!

雖然lh真係冇得學cambridge,但staffxxd學cambridge係要另外比錢架,與其都係另外比,點解我唔揀一間好既學校讀者,再係外面報cambridge呢?我真係蠢左! 但lh會令你讀得好放心,淨係睇返兩間做校服,旅行既價錢差距,你就會知邊間真係commercial架啦,我都好認同,間間學校都要經營,唔想蝕本,但賺錢之餘都要有heart辦學架嘛!
另:lh 係唔使買相架,只要係學生家長就可以自由上學校個網度dl小朋友日常係學校既相,到時,只怕你冇咁多時間一一去download添呀,因為真係好多相! 而我亦知點解staffxxd學生要咁早上車同埋要咁早放學,因staffxxd人少,要湊埋yoxk學生,仲要係去晒yoxk果邊先,所以永遠係最早上車,最遲落車果班囉!
原帖由 MoominLo 於 10-1-21 22:35 發表
等我有補充下資料

從大家的回覆,相信stafford 同學之園都會教到小朋友好多野,都係一間好學校。

不過可能要有心理準備,stafford 會好似york一樣,有好多額外費用,例如曬相要12@,出外參觀要收費,雖然間間都要收,不過可能比較 ...

多謝你的意見。
其他家長都有講,學之園會定時上載相片到學校網頁供各家長查閱,仲要免費的,好方便。

至於stafford是否如你想講....我就不得而知。不過我有個朋友,佢真係強烈推介讀stafford。因為佢個仔的表姊係st cat畢業,但英文程度竟不及仍讀stafford的表弟。而表姐仲要係大過個表弟2-3年。
亦因為咁佢先至咁強烈推介比我,當然表姐同表弟的生活環境係不同,而每個小朋友亦都係獨立個體的。

不過如果讀學之園會係我太太直接接送放學,地點近,亦都可以偷偷監察,所以又好似好少少

有無小朋友係讀緊上述學校的家長啊??可唔可以糾正或者提供更多資料啊!!唔該曬

原帖由 MoominLo 於 10-1-22 14:53 發表
有無小朋友係讀緊上述學校的家長啊??可唔可以糾正或者提供更多資料啊!!唔該曬

我本身好鍾意LH係可以download課室d相, 而且每個英文老師都係net.....至於收費, LH都唔係好多雜費要交...

你小朋友係唔係讀英普班架?? 現時學習情況係點??
學校有乜地方你係最不滿或者最滿意啊??

原帖由 小豆豬 於 10-1-22 14:59 發表

我本身好鍾意LH係可以download課室d相, 而且每個英文老師都係net.....至於收費, LH都唔係好多雜費要交...

原帖由 MoominLo 於 10-1-22 15:38 發表
你小朋友係唔係讀英普班架?? 現時學習情況係點??
學校有乜地方你係最不滿或者最滿意啊??

我小朋友九月會係英普班, 最滿意係我小朋友係度讀書好開心,憑小朋友有話掛住老師 (因我好care 我小朋友是否開心) 老師好好, 同時, 並不是像外界說老師時常更換 (由開學至而家都係嗰3位老師) . 最唔滿意就係小朋友返咗學就時常生病(我只可以說真係沒有什麼唔滿意間學校(暫時由8月至now)

多謝你哋提供嘅資料,之前响同事度都聽到好多LH嘅讚賞,依家再睇到你哋嘅留言真係好放心,阿女將會八月入讀英普班!我相信LH唯一缺點就係青衣校舍細要長時間開冷氣!
龜媽媽

你小朋友下年讀k1??咁你小朋友現時的英普會話怎樣?識唔識數數字啊??

原帖由 小豆豬 於 10-1-22 16:58 發表

我小朋友九月會係英普班, 最滿意係我小朋友係度讀書好開心,憑小朋友有話掛住老師 (因我好care 我小朋友是否開心) 老師好好, 同時, 並不是像外界說老師時常更換 (由開學至而家都係嗰3位老師) . 最唔滿意就係小朋友 ...

原帖由 MoominLo 於 10-1-22 17:29 發表
你小朋友下年讀k1??咁你小朋友現時的英普會話怎樣?識唔識數數字啊??

我小朋友現時係PN, 九月才係英普.

Um... I am the one who will choose Stafford.  Let me tell you how it is after Aug 2010!!!! :D

原帖由 小豆豬 於 10-1-22 14:59 發表

LHK 雜費 from K1-K3, $1500 x 2 @ year
‹ 上一主題|下一主題