用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45區排位
樓主: LHK820
go

45區排位 [複製鏈接]

你誇區揀邊間呀? 係味3間都誇區? 我本想二間誇區, 第三間選番本區1. 但一咁HIT, 第一揀佢都未必得, 何況第3, 所以我放棄呢個念頭, 直頭3間都選誇區, 比D意見我呀?

可立其實都唔錯, 但我本身喜歡天主教辨學團體, 所以將佢排第四.

慈天同聖文德, 其實, 聖文德就係我屋企隔壁, 但我選慈天, 因佢係地區性既天主教學校, 會定時同個堂匯報, 質素有一定保障, 加上, 佢學科都唔淺嫁, 同聖文德大致差不多, 英文科係用故事書教, 又有普通話教中文, 所以我選慈天, 第三先聖文德.

至於5開始, 應該都唔會派到, 所以是但選啦, 主打都係頭4位.

你比番D COMMENT我呀, THANKS!

原帖由 ppsfung 於 10-1-22 14:59 發表

我暫時的選擇和你差不多....
我都係甲部誇區
1嘉諾撒.
2.可立
3.聖文德/慈天
4.聖文德/慈天
5&6 基華&陳南昌

我諗住可立有中學....所以放2nd

聖文德似乎學習程度高過慈天....但慈天近屋企,校舍又新.
點解你會先 ...

原帖由 worry 於 10-1-22 16:05 發表
你誇區揀邊間呀? 係味3間都誇區? 我本想二間誇區, 第三間選番本區1. 但一咁HIT, 第一揀佢都未必得, 何況第3, 所以我放棄呢個念頭, 直頭3間都選誇區, 比D意見我呀?

可立其實都唔錯, 但我本身喜歡天主教辨學團體, 所 ...

我誇區選保良局何壽南(Net 43),你呢?係咪net 41/34 ?
選校攻略資料唔建議家長選太多誇區學校,因為會先排甲部然後才到乙部,而甲部的%又比乙部少,即選得越多甲部則乙部排得越後.通常都話除非真係有2間誇區又非常心儀,否則建議只選一間跨區.
我沒有報私校,所以打算作較保守的選擇.
當年我中學派位,父母不了解派位程序,1-10志願全選名校,結果我派到很差的學校,很多平日成不及我的也能派到好過我的中學.

依, 咁奇怪既, 你誇區選何壽南, 但為何本區又唔選錦泰既?

其實我43/45區都可以, 因我LIKE嘉諾殺, 所以用45區

但我聽修女講, 佢話甲部同乙部名額係分開, 甲1, 甲2, 甲3, 可以寫番本區 OR 誇區, 但千期唔好3個格都選同一間, 因甲1, 抽唔到, 即係無位, 甲2又係同一間, 即係都無位, 所以要3間唔同既學校.

我本想甲2寫番嘉諾殺, 但呢間咁HIT, 一定係揀甲1個D巳經FULL左, 我選佢做甲2, 係無可能, 所以唔想放棄個CHANCE, 甲2同甲3填埋其他誇區學校.  唔知我咁講啱唔啱呢?
原帖由 ppsfung 於 10-1-22 16:39 發表

我誇區選保良局何壽南(Net 43),你呢?係咪net 41/34 ?
選校攻略資料唔建議家長選太多誇區學校,因為會先排甲部然後才到乙部,而甲部的%又比乙部少,即選得越多甲部則乙部排得越後.通常都話除非真係有2間誇區又非常心儀 ...

依, 咁奇怪既, 你誇區選何壽南, 但為何本區又唔選錦泰既?

其實我43/45區都可以, 因我LIKE嘉諾殺, 所以用45區

但我聽修女講, 佢話甲部同乙部名額係分開, 甲1, 甲2, 甲3, 可以寫番本區 OR 誇區, 但千期唔好3個格都選同一間, 因甲1, 抽唔到, 即係無位, 甲2又係同一間, 即係都無位, 所以要3間唔同既學校.

我本想甲2寫番嘉諾殺, 但呢間咁HIT, 一定係揀甲1個D巳經FULL左, 我選佢做甲2, 係無可能, 所以唔想放棄個CHANCE, 甲2同甲3填埋其他誇區學校. 唔知我咁講啱唔啱呢?

deleted

我明你意思, 但我一直都心儀呢間誇區學校, 佢係個區唔係HIT, 個區既家長未必會選頭3甲, 但區外家長都非常有興趣, 地點其實唔係遠, 係我屋企去呢到同番學校村, 其實時間一樣, 仲方便D TIM

原帖由 krislee0716 於 10-1-22 18:57 發表

我同你一樣, 都是可選 43/45網, 但我覺得43網學校普遍很舊及地方又細, 而且我都鍾情嘉諾撒, 所以
甲1, 乙 1 – 嘉諾撒 (估計 25% 入到.)
甲 2 – 錦泰 (估計 0% 入到), 甲 3 – 唔填
乙 2

– 聖文德 (估計很大機 ...

可以考慮福德學校 43區
原因,小班教學;唯一小學在黃大仙區可派到九龍塘,九龍城區的中學   
入小學時黃大仙區,畢業後升中派位網k3 K3網之中學包括:

本區:喇沙書院、協恩中學、華英中學、何明華會督銀禧中學、嘉諾撒聖家書院、九龍真光中學、民生書院、東華三院黃笏南中學、香港培正中學、瑪利諾修院學校、旅港開平商會中學、何文田官立中學、陳瑞祺(喇沙)書院、香港培道中學、順德聯誼會胡兆熾中學、基督教女青年會丘佐榮中學、鄧鏡波學校等。

他區:伊利沙伯中學、九龍華仁書院、英華書院、聖母無玷聖心中學、聖羅撒中學、賽馬會體藝中學、聖保祿學校等。

呢間唔會啦
原帖由 chuganam 於 10-1-23 00:04 發表
可以考慮福德學校 43區
原因,小班教學;唯一小學在黃大仙區可派到九龍塘,九龍城區的中學   
入小學時黃大仙區,畢業後升中派位網k3 K3網之中學包括:

本區:喇沙書院、協恩中學、華英中學、何明華會督銀禧中學、嘉諾撒聖家 ...

回覆 3# worry 的文章

deleted

ANYWAY, THANKS
原帖由 krislee0716 於 10-1-23 11:40 發表
如果跨區果間係好過乙部第一志願,咁就一定OK 啦, 交通又方便, 小朋友又不用太早起身,可以一搏.

原帖由 worry 於 10-1-22 19:26 發表
我明你意思, 但我一直都心儀呢間誇區學校, 佢係個區唔係HIT, 個區既家長未必會選頭3甲, 但區外家長都非常有興趣, 地點其實唔係遠, 係我屋企去呢到同番學校村, 其實時間一樣, 仲方便D TIM

...

可唔可以講你心儀邊間誇區學校?

我鍾意何壽南多過錦泰因為有補習社老師朋友話佢教學比較有系統.而且我偏向對舊校有信心.新蒲崗嗰頭地點又近我返工,第日可以和小朋友一起上學.

嗰日去錦泰交表,學校環境和設備真係無得彈.

結果我選嘉諾撒,可立,舊聖文德,慈天做頭四位.終於煩完選學校了!

我鍾意何壽南多過錦泰因為有補習社老師朋友話佢教學比較有系統.而且我偏向對舊校有信心.新蒲崗嗰頭地點又近我返工,第日可以和小朋友一起上學.

嗰日去錦泰交表,學校環境和設備真係無得彈.

結果我選嘉諾撒,可立,舊聖文德,慈天做頭四位.終於煩完選學校了!
deleted

間學校一般啦, 依家D新校多數都係咁, 係學校村來說佢叫細啦, 佢地可能收太多學生, 相比校舍叫細, 2個小息都唔可全部學生落操場玩, 只係第一個小息就P.1-P.3可到操場, 其他級要留係課室, 第二個小息倒轉, 呢樣, 我巳經唔LIKE啦
原帖由 ppsfung 於 10-1-25 10:41 發表

嗰日去錦泰交表,學校環境和設備真係 ...

原帖由 krislee0716 於 10-1-25 11:41 發表

星期六下午去錦泰交表, 有一班學生剛剛上完課外活動, 離開時個個衝出來, 果個我估係訓導老師, 即刻好惡咁喝停他們, 個表情極之惡, 感覺十足似軍訓. 我去過幾間學校參觀, 都未見過此情景. 當時心想 : “ 好彩冇揀錦 ...

我個朋友話以前聽過錦泰校長話佢地唔係標榜愉快學習,學生會功課多,壓力大,但成績好.

咁你選了邊間?有無私校作後備?

我個朋友話以前聽過錦泰校長話佢地唔係標榜愉快學習,學生會功課多,壓力大,但成績好.

咁你選了邊間?有無私校作後備?

deleted

突然間想問如果甲部填了兩間學校, 咁如果到時都派唔到甲部的第一和第二志願而要去第一志願間學校叩門, 第一志願間學唔會唔覺得你唔係一心一意想報佢間學校而少左入讀機會呢, 因大部份學校都教要在甲部只填佢個間學校, 而其他留空, 所以想知如填兩間, 對最心儀個間的誠意分會唔會打了折扣呢???

"派唔到第一, 其他學校(唔計錦泰)好似都相差唔遠, 可接受又不算差"

呢句我好同意.....所以第2,3,4,5選擇好難....不過掉轉來想,既然其他間間都不太差,求其邊間都無所謂,即係唔使煩咁多.:D

"派唔到第一, 其他學校(唔計錦泰)好似都相差唔遠, 可接受又不算差"

呢句我好同意.....所以第2,3,4,5選擇好難....不過掉轉來想,既然其他間間都不太差,求其邊間都無所謂,即係唔使煩咁多.
deleted

我接觸過好多錦泰学生,識嘅, 唔識嘅, 以前的現在的, 啲学生好乖好有礼貌, 成績好品行佳, 我姨甥仔都係呢间学校畢业生, 到現在都很乖, 除了家庭教育外, 学校都有功勞.  此校校風好讀書風氣佳, 區外內都很出名,

原帖由 worry 於 10-1-21 17:54 發表
呢間我姪女讀緊, 佢係學校幾年都係全級第一, 全班第一, 偶然先趺落第二OR第三, 年年都拿獎學金
咁又點呀, D品行奇差, 愈讀就愈差, 一味讀書, 其他方面都唔教, 所以我想比個囡去讀D教會辦既學校, 我想個囡讀書好之餘, ...

你咁講我好驚!  我囡囡出年要choice小一, 我一心諗住嘉諾撒(新蒲崗), 因為近(我住采頤)同好多人話好.   我e+都唔知可以choice 邊間???
我係琳琳豬個媽咪......叫肥妹媽咪琳琳豬 2005 年 12 月 19 日出世﹗
‹ 上一主題|下一主題