用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 King's 自行申請的copy文件
go

King's 自行申請的copy文件 [複製鏈接]

想收集意見, 點樣訂裝法?
   0    0    0    0

原帖由 ch 於 10-1-15 16:43 發表
無釘裝,用透明膠袋裝好就交,環保d嘛!

用文件夾file好交就ok啦...
用d靚靚file, 交表時實俾校工叫拆晒出來, 我交表時見過...

所有無謂浪費金錢時間, 環保d好!

我用釘書機在左上角釘實。只附上學校成績表上沒有列出的獎狀。小兒現讀KC中一。

我用魚尾夾only

leoncf,
nice to meet u
入黎傾吓計呀
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2148168&extra=page%3D1

原帖由 leoncf 於 10-1-16 01:01 發表
我用釘書機在左上角釘實。只附上學校成績表上沒有列出的獎狀。小兒現讀KC中一。

醒目開學勳章

想請問, 自行申請, 學校們是否會收 學生的 portfolio 呢? 即係除了申請表及獎狀既copy, 仲會收portfolio嗎?

感謝你們的分享! 祝大家 ---- 萬事如意!

通常每年有幾多人申請king's ? 全級第幾名內才有機會面試呢?

醒目開學勳章

係啦, 唔知多唔多人有面試機會呢??

原帖由 Mickey27 於 10-1-21 14:52 發表
通常每年有幾多人申請king's ? 全級第幾名內才有機會面試呢?

回覆 9# happypiano 的文章

上年應該約有220人自行申請有得面試, 照計5班收盡120人, 即系有得面試就有1半入既機會.....
king's 唔收file到靚一靚, 要當場拆出來夾一疊交就ok....我就無交所謂既 "學生的portfolio " 之類....因為呢d野應該系無幫助....

醒目開學勳章

咁呢220個面試機會佔 自行申請人數既幾多%呢??

原帖由 samuel89 於 10-1-22 10:22 發表
上年應該約有220人自行申請有得面試, 照計5班收盡120人, 即系有得面試就有1半入既機會.....
king's 唔收file到靚一靚, 要當場拆出來夾一疊交就ok....我就無交所謂既 "學生的portfolio " 之類....因為呢d野應該系無幫 ...

聽KC何校長簡介每年有500-600個applications學校會面試按教局提供的成績排位次序成績最好的頭200名加上在其他方面有突出成就或與KC有關係人士推薦的約50名。即共250人。學校會取錄面試成績加30%學業成績總分最好的前60名。
原帖由 happypiano 於 10-1-21 22:06 發表
係啦, 唔知多唔多人有面試機會呢??

喂, kc網有寫架wor, 做好功課未?

本校自行分配中一學位名額為54名

原帖由 happypiano 於 10-1-22 16:28 發表
咁呢220個面試機會佔 自行申請人數既幾多%呢??

原帖由 leoncf 於 10-1-24 00:12 發表
聽KC何校長簡介每年有500-600個applications學校會面試按教局提供的成績排位次序成績最好的頭200名加上在其他方面有突出成就或與KC有關係人士推薦的約50名。即共250人。學校會取錄面試成績加30%學業成績總分最好的前 ...

感謝你的資料! 有成500-600人申請!

醒目開學勳章

可能我表達得唔好, 我原意係想問, 約有幾多人申請(過往經驗), 有2xx個面試機會.  我想計下個%, 有幾多申請人可以面試.

原帖由 hhma 於 10-1-24 09:54 發表
喂, kc網有寫架wor, 做好功課未?

本校自行分配中一學位名額為54名

醒目開學勳章

請問有無人知道面試既形式, 會問d 咩呀? 我知道舊年就無group discussion, 唔知係咪年年都無既呢? 請指教, 謝謝.

原帖由 leoncf 於 10-1-24 00:12 發表
聽KC何校長簡介每年有500-600個applications學校會面試按教局提供的成績排位次序成績最好的頭200名加上在其他方面有突出成就或與KC有關係人士推薦的約50名。即共250人。學校會取錄面試成績加30%學業成績總分最好的前 ...
‹ 上一主題|下一主題