用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 SJC家長 對師變有咩睇法?
樓主: 馬騮仔
go

SJC家長 對師變有咩睇法? [複製鏈接]

我個小朋友上年11月插班, 當初面試, 覺得學校D老師好好, 好有愛心, 我個小朋友最怕陌生環境, 但係佢居然肯入去面試, 肯開口講野, 我都覺得好驚訝, 佢返咗呢間學校之後開心咗好多! 仲會同我講下學校發生咩事, 邊個請佢食野, 送禮物比佢.

但係自從呢件事發生咗, 我真係覺得學校好亂, 學校又唔向家長交待, 其實我地都係想知道發生咩事啫, 作為家長, 都係要睇報紙先知... 比D親戚問到我口啞啞.......

我聽到其他家長講, 要自己打電話去學校問, 先知道自己班主任係邊個…… 唉... 我小朋友啱啱先適應新環境, 而家學期中又要變… 佢日日返黎都話唔開心……

究竟幾時會開家長會? 交待下?

Very disappointed !

又係門面官腔 !

Need to be changed !!
Change must be  best !
Please give me the time to improve!

唉!  滿口英文, 我真係極度反感!! Mrs. Luk 係純正中國人, 土生土長,唔好成日標榜自己講美式英語,其實你懂聽、懂講廣東話;為何竟然要家長遷就她說英語,會否有點過份 !真係荒謬至極 !! Mrs Luk 若真想回流、融入香港,並經常發表遠大而崇高抱負延續父親梁廷生之宏願(希望真係言行合一)發展教育事業,請你首先學好廣東話,唔好俾人覺得只係 "竹星妹" 一名,甚麼中國文化未攪清楚『如尊敬別人 』 !!

Open Day 之用意係要澄清"師變風暴" 學校未來政策方向,會否Cut 班 ? 而唔係成日自圓其說講自己會Do the best !! Very Boring !!!!!

English as main language

Last week, I talked to the teacher, I wonder they are still use "ENGLISH" as the main language during the lesson ? Because teacher tell me that she will use Cantonese and English .

‹ 上一主題|下一主題