用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人於甲部誇區選校成功?
go

有冇人於甲部誇區選校成功? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

有, 我有個朋友好好彩, 2年前抽到 maryknoll (甲部), 因不是同區

醒目開學勳章

我都識人甲部跨區抽到 St. Jo
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

原帖由 joys 於 10-1-14 11:24 發表
如題.

請問有冇家長有以上經驗呢?
又或有朋友/同學成功呢?
知道機會是好渺茫啊!

即甲部所選是一所誇區名校, 如La Salle, Maryknoll, etc.
但自己不是所屬校網, 入了甲部第一志願呢?

謝謝! ...

我冇直接識人有以上經驗. 機會是很渺茫, 但一定有人的.

間接識人早幾年抽到maryknoll, 聽朋友講, 那位媽咪抽到後其他認識的人以為佢用假地址乙部抽到, 激到佢要搵一些信件證明俾佢的朋友睇係甲部抽到, 唔係用假地址.

原帖由 joys 於 10-1-14 11:24 發表
如題.

請問有冇家長有以上經驗呢?
又或有朋友/同學成功呢?
知道機會是好渺茫啊!

即甲部所選是一所誇區名校, 如La Salle, Maryknoll, etc.
但自己不是所屬校網, 入了甲部第一志願呢?

謝謝! ...

甲部佔學位的5%嘛,總有人抽到架

last year, my friend 抽到 Maryknoll (她不是41區)

有朋友今年甲部誇區20分抽到Maryknoll,
開心到飛起!

可嘗試,因有朋友女兒現讀九龍城Maryknoll小一,住將軍澳區,沒有信仰,上年六月統一派位跨區網派去2nd choice Maryknoll,反而她揀的1st choice 聖家就派唔到,她說有幾個朋友上年跨區到派去Maryknoll,她還說可能聖家多人爭及03/04年出生率低吧!

Maryknoll  是無可能排第二志願可以入到,應是記錯了

醒目開學勳章

40網有一間叫Maryknoll Fathers' School, 係深水埗, 係咪記錯咗咋? 甲部跨區Maryknoll Convent School得幾個位, 仲要擺第二志願, 真係好難喎...

原帖由 MC1128 於 10-1-19 16:07 發表
Maryknoll  是無可能排第二志願可以入到,應是記錯了

佢係講九龍城Maryknoll同1st choice係聖家,咁唔係40網啦。但可信性很低,跨區Maryknoll得幾個位,就算你random no. 好前,2nd choice都冇可能到你,1st choiceD人都掃哂嗰幾個位啦。唯一可能性係舊年跨區揀Maryknoll嘅人少到得幾個人,所以有剩俾2nd choice嘅人。

醒目開學勳章

我係諗, 會唔會人地只係講Maryknoll, 佢誤以為係九龍城區呢? 同埋跨區的甲部, 係可以揀幾個不同區的學校, 所以有無可能係佢朋友先揀41網聖家, 然後揀40網瑪利諾神父呢?

我估甲部揀Maryknoll做1st choice的人, 少極都唔可能少過7個人, 等佢擺2nd choice都入到卦? 所謂跨區的甲部, 都肯定有好多本區人擺佢做首選, 但都未必入到, 點會到2nd choice入到?

若然係真, 咁教育局個電腦系統一定有bug, 咁一定要向教育局報告同要求佢搞清楚啦.

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-1-19 18:41 發表
佢係講九龍城Maryknoll同1st choice係聖家,咁唔係40網啦。但可信性很低,跨區Maryknoll得幾個位,就算你random no. 好前,2nd choice都冇可能到你,1st choiceD人都掃哂嗰幾個位啦。唯一可能性係舊年跨區揀Maryknoll嘅人少到 ...

當然是九龍城間女校Maryknoll,朋友抽中後全家都很開心,其公司所有同事都知,她還說因其女兒畢業於普通幼稚園,所以上年暑期已開始上MCS小一補習班軍訓式全力操谷其女兒學術上的成績!我都覺得奇怪,但朋友又很高調地說給所有人知。

醒目開學勳章

我個人覺得你朋友吹水居多,好可能係唔想畀人知佢借地址,但入得到又忍唔住想多d人知.但如果佢個case屬實,咁教育局個電腦派位系統好肯定出問題,舊年甲一填MCS都派唔到的家長,好應該去理解下佢呢個case,然後去投訴.

原帖由 coachnewspaper 於 10-1-19 22:48 發表
當然是九龍城間女校Maryknoll,朋友抽中後全家都很開心,其公司所有同事都知,她還說因其女兒畢業於普通幼稚園,所以上年暑期已開始上MCS小一補習班軍訓式全力操谷其女兒學術上的成績!我都覺得奇怪,但朋友又很高調地說給 ...

可能你搞錯, 咁匪夷所思?,會唔會係甲一1st choice 瑪利諾, 乙一1st choice聖家(佢借人地址), 如果你個friend用假地址, 又唔想比人知, 佢可以話係甲一1st choice 入到, 唔需要作係2nd choice入到架

我都唔想甘講, 但我已遇過十個八個家長話誇区甲入到41区 LS & maryknoll,  有冇甘容易呀 ????   

大家唔使對号入座,  我又唔係教署要查d 乜, 只係 very doubt on this ?

醒目開學勳章

這十個八個是否同一年先,我看起來不像
而La Sa今年有84個位是大抽獎,10%四捨五入都有8個位給跨區啦
而Maryknoll都有7個位啦,
如果話有幾十個在同一年度才有問題.
其實其他人沒有說很容易,但全部人是否這樣進取在甲一填這2間,我想也不會,
基本上是膽識+運氣
樓主也是想看有沒有成功的人回答,增加他併死一試的信心而已

原帖由 Martina 於 10-1-21 12:21 發表
我都唔想甘講, 但我已遇過十個八個家長話誇区甲入到41区 LS & maryknoll,  有冇甘容易呀 ????   

大家唔使對号入座,  我又唔係教署要查d 乜, 只係 very doubt on this ? ...

醒目開學勳章

非41網係甲一填呢兩間, 就真係要有膽識, 不過住41網的家長, 若心儀呢兩間, 正路都實係甲一同乙一都以佢為首選架喎. 呢十個八個位中, 真係有咁多畀跨區以甲一抽中? 唔係話唔可能, 不過以機會率計細少少啫.

但如果好似之前講個case, 甲二都中, 就真係難以置信啦.

原帖由 ziyi 於 10-1-21 15:22 發表
這十個八個是否同一年先,我看起來不像
而La Sa今年有84個位是大抽獎,10%四捨五入都有8個位給跨區啦
而Maryknoll都有7個位啦,
如果話有幾十個在同一年度才有問題.
其實其他人沒有說很容易,但全部人是否這樣 ...

醒目開學勳章

如果是甲二,真的幾神奇

原帖由 traeh 於 10-1-21 15:46 發表
非41網係甲一填呢兩間, 就真係要有膽識, 不過住41網的家長, 若心儀呢兩間, 正路都實係甲一同乙一都以佢為首選架喎. 呢十個八個位中, 真係有咁多畀跨區以甲一抽中? 唔係話唔可能, 不過以機會率計細少少啫.

但如果好 ...
‹ 上一主題|下一主題