用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 下年讀k3, 時間點安排
go

下年讀k3, 時間點安排

由 am 轉 pm, 好多野都要重新調配同適應, 大家有咩意見?

(1) 午睡時間 ---> 使唔使今年開始cut或減佢午睡時間呢?

(2) 晚上幾點上床 ---> 使唔使刻意安排呢? 加/減? 第朝要幾點起身?

(3) 興趣調動問題 ---> 你地會安排係放學後, 定係朝早返學前呢?

請k3家長提供你地小朋友既流程作參考.

麻煩晒~~~唔該晒~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

kylie係夜鬼一名, 所以未必可參考, hee.........

(1) 午睡時間 ---> 佢由k2下學期開始, 佢自己唔係日日都有瞓

(2) 晚上幾點上床 ---> 佢11-12pm才睡, 每日10:30am醒

(3) 興趣調動問題 ---> 囡囡2個興趣班都是在星期六的

對孩子的承諾

路過看到你的blog,想回應:

看完這篇文章, 本人覺得像文革時代的批鬥. 我相信"這位媽媽"是知道承諾的重要, 才會跟你說這'小事', 她應該萬萬想不到, 會給您無限放大, 並作出假設性負面推論 - "自己親手廢掉威信和尊嚴. 日子有功, 孩子不再信任她; 到了反叛期, 問題會更嚴重."

"這位媽媽" 與你分享, 你給她什麼回應呢? 與她分析事件的重要, 或只是利用她作為寫作題材, 人身攻撃的機會?
耶穌說:你們中間誰沒有罪, 先向她投石頭罷! 撫心自問, 版主曾否向別人或女兒食言, 背棄承諾!?

http://rosandicky-janice.spaces.live.com/blog/cns!4C52B7181C7B200!7847.entry#comment
:-D :-D :-D

咁我想請問, 功課係放學返黎做, 定係第朝訓醒先做架?

thanks

原帖由 kylie_mom 於 10-1-14 23:13 發表
kylie係夜鬼一名, 所以未必可參考, hee.........

(1) 午睡時間 ---> 佢由k2下學期開始, 佢自己唔係日日都有瞓

(2) 晚上幾點上床 ---> 佢11-12pm才睡, 每日10:30am醒

(3) 興趣調動問題 ---> 囡囡2個興趣班都是在星 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 rosactf9999 於 18-1-2010 14:35 發表

thanks

放學換晒衫就食小小野, 跟住就做功課了

但其實會唔會好累呢? 同埋, 食左少少野, 咁仲食唔食到晚餐架?

原帖由 rosactf9999 於 10-1-18 14:35 發表

thanks

最好放學返嚟做,如果俾佢知功課係可以等既話,小學就一定唔夠時間用。

原帖由 rosactf9999 於 10-1-18 15:18 發表
但其實會唔會好累呢? 同埋, 食左少少野, 咁仲食唔食到晚餐架?

好多野係講習慣既! 我相信初初會有累情況,但始終要面對。至於放學返嚟我都會俾少少野佢食,EG: 水果類,少餅、飲湯......等! 都要睇情況而作出調節。
唔需要咁擔心,囡囡可以好快適應的。

收到!!! thanks~~

原帖由 FlorenceChan 於 10-1-18 15:57 發表

最好放學返嚟做,如果俾佢知功課係可以等既話,小學就一定唔夠時間用。