用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Ipen vs Crocopen vs MPR vs 易讀寶
go

Ipen vs Crocopen vs MPR vs 易讀寶 [複製鏈接]

邊枝 learning pen 好呀?
邊隻教材多樣化和抵買呀?

5    0    0    0
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

i want to know too!!

我都想知啊。我去咗深圳見倒mpr同易讀寶實物, 兩款的發音都好清, 價錢又差唔多(如果喺淘寶買仲平)。但聽倒啲英文有某啲書好"大陸音"囉, 學普通話就好似唔錯。而mpr有個好處就係有繁體書出, 香港可以買倒。
有冇用家可以分享多啲?

簽名被屏蔽

我看過MPR及易讀寶,兩者其實差唔多,我最後買左易讀寶,因為覺得支筆靚D,D書我都係鍾意易讀寶,不過英文真係麻麻。
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

hoeve,
請問你買了什麼書?在那裏買?小朋友有興趣又用得好嗎?

原帖由 morning617 於 10-4-12 23:37 發表
hoeve,
請問你買了什麼書?在那裏買?小朋友有興趣又用得好嗎?

我在琛圳書城買,一次過買左好多書(幾十本),諗住費是煩,D書好平,個SALE重幫我入晒D書落支筆道添。佢真係出好多書,我見現在有喜羊羊添。呀女都好鍾意,佢得閒會自己囉黎玩下,呀女本身都識D普通話,我當本書幫佢溫下。我都試過HK那套(在 promo counter),但真係’詐’好多,價錢重貴D,正考慮買的媽媽不仿先去琛圳走一轉試過+比較下HK那套普通話教材自然會知邊隻勁D。
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

原帖由 morning617 於 10-4-8 12:47 發表
我都想知啊。我去咗深圳見倒mpr同易讀寶實物, 兩款的發音都好清, 價錢又差唔多(如果喺淘寶買仲平)。但聽倒啲英文有某啲書好"大陸音"囉, 學普通話就好似唔錯。而mpr有個好處就係有繁體書出, 香港可以買倒。
有冇用家 ...

"mpr有個好處就係有繁體書出":好好wor.但係書的種類是否边隻多d?
同埋价錢比較如何呢??

易讀寶的書種類多好多, 而mpr的書暫時都好少, 你可以看看它香港的網頁http://www.readandfun.com/cat.htm

要注意, 上深圳書城買mpr枝點讀筆(或在淘寶買)都會比香港平約一百元, 啲簡體字書都係喺香港買會貴啲

原帖由 morning617 於 10-4-17 02:23 發表
易讀寶的書種類多好多, 而mpr的書暫時都好少, 你可以看看它香港的網頁http://www.readandfun.com/cat.htm

要注意, 上深圳書城買mpr枝點讀筆(或在淘寶買)都會比香港平約一百元, 啲簡體字書都係喺香港買會貴啲 ...

係咪即係mpr可讀繁體字&簡体字&英文?

係, 你上MPR個網就會見倒佢有隻圖咭仲可以讀埋日文添!不過佢個缺點始終係書少咗D,

簽名被屏蔽

lee.joyce , is those Chinese Book in Traditional chinese or simply chinese? Thanks.

不好意思, 我想請問ipen/crocopen/mpr/易讀寶枝筆, 可不可以互讀其他書架? 因為我買了易讀寶枝筆和書(用bnl file), 但剛剛發現亞仔學校原來用來說普通話的書, 所以如果可以互讀, 我最多買來說普通話果套點筆cd套裝, 唔要浪費金錢再買果枝筆. thanks

回復 lee.joyce 的帖子

明白, 但我想請問, 有無人試過用易讀寶筆點其他出版社的書? 或用其他出版社的筆點易讀寶的書?

我見易讀寶的file是bnl, 請問知唔知來說普通話的file是什麼format? thanks!

回復 littlejimjim 的帖子

唔可以, 每隻牌子都只可以讀自己嘅書
不過你可以用易讀寶DIY貼紙, 將其他書DIY成易讀寶點讀
但只有300個貼紙用..
‹ 上一主題|下一主題