用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無珠心算介紹?
go

有無珠心算介紹? [複製鏈接]

女兒4.5years,想學珠心算,請問有無珠心算介紹?
   0    0    0    0

回覆 1# lo2heiyan 的文章

醒目開學勳章

http://www.simonwuabacus.hk/
胡成珠算學會

醒目開學勳章

2000/12堂

原帖由 mannings 於 10-1-13 22:43 發表

how much per lesson?

醒目開學勳章

小木偶媽咪,

我想問下胡成老師的教法?
- 每堂的程序大約會做些什麼?
- 每班大約幾多個學生幾多個老師?
- 老師照顧到學生的進度嗎?
- 基礎班大約幾耐會升班?
- 每班大約會教什麼? +-x/ 大約幾時會學完?
- 有沒有功課? 要做多少時間?
- 你覺得幾時開始讀較好?  我見中心話4.5歲可以開始

我有咁多問題, 真的唔好意思
因想了解清楚才幫仔仔報讀

原帖由 小木偶媽咪 於 10-1-13 19:10 發表
http://www.simonwuabacus.hk/
胡成珠算學會

醒目開學勳章

老師會教你方法,儘量將個算盤入左腦,做練習

每班大約2-30人,胡老師教,另外有兩,三個助教

雖然學生多,眼見每個都好醒

12堂為一期,升唔升到要睇家長同小孩

心算+-好快學識,然後上十位,百位,千位,四期學晒
叻既話上到精英班胡老師先會教x/,會唔收你學費一直教,
我囡囡5歲開始,而家8歲,冇話幾時學完,什至有d仲到中學

- 有沒有功課? 要做多少時間?
你要同小朋友做練習,最初用30-60分鐘吧,有時間就做耐D
等個影像入腦既話,吸收,計算速度就更快,有做同冇做練習
分別好大,不過上幾堂你已經明顯睇到小朋友有咩唔同
會有驚喜

原帖由 qoo_pooh 於 10-1-14 10:07 發表
小木偶媽咪,

我想問下胡成老師的教法?
- 有沒有功 ...

其實2-30人一班,太多了....
跟本老師都沒法跟到小朋友的進度,
就好似我之前係學校教珠心算一樣...
我之前試過教10人一班,由p.1-6都有小朋友學, 但由於小朋友的進度和理解情度不一, 有些學得快,有些就學得慢,根本就好難照顧晒所有小朋友的需要...
之後我改教p.1-3, 人數得6人,他們的情度大致相同, 所以他們就會學得好好...我又會出extra ex比他們..
現在,我已經改為私補了...因一對一,會直接知道小朋友的情況....更可作出不同的調整..

原帖由 小木偶媽咪 於 10-1-14 12:30 發表
老師會教你方法,儘量將個算盤入左腦,做練習

每班大約2-30人,胡老師教,另外有兩,三個助教

雖然學生多,眼見每個都好醒

- ...

醒目開學勳章

我都覺得人多,老師的確係冇可能都照顧到每一個小朋友
但佢又可以handle到喎
如果完成佢四期既課程,好多家長都話基本上唔需要
再理佢既數學,全部自己攪掂,我果個都係咁
呢位老師既口碑好多人都知道
至於佢有咩魔法令到D小朋友咁叻..真係佢先知

原帖由 jjjwong 於 10-1-14 13:55 發表
其實2-30人一班,太多了....
跟本老師都沒法跟到小朋友的進度,
就好似我之前係學校教珠心算一樣...
我之前試過教10人一班,由p.1-6都有小朋友學, 但由於小朋友的進度和理解情度不一, 有些學得快,有些就學得慢,根本就 ...

請問學珠心算的小朋友能否真正明白計算的concept,或只是記口訣呢?九龍東有冇介紹?

回覆 1# Happymichelle 的文章

Hi mayuen 唔該晒!咁,5.5yrs是否太遲?

唔該晒!若有銅鑼灣中心資料,請pm我!先謝謝你的幫忙!

I dont think 珠心算 helps students on concept, they just remember the answer but they may not actually know why is the answer this way.

原帖由 Happymichelle 於 10-1-17 23:25 發表
請問學珠心算的小朋友能否真正明白計算的concept,或只是記口訣呢?九龍東有冇介紹?

原帖由 monkeybape 於 10-1-20 11:41 發表
I dont think 珠心算 helps students on concept, they just remember the answer but they may not actually know why is the answer this way.

:D 我都同你你既講法, 如果明白左個concept...小朋友知道點解既話, 就算見到d未學過既野都可能自己做得到

所以我鐘意思考d既多d

原帖由 view209 於 10-1-20 12:04 發表

:D 我都同你你既講法, 如果明白左個concept...小朋友知道點解既話, 就算見到d未學過既野都可能自己做得到

樂思教育坊位於西灣河/西環
人數最多四人,
100/hr(一堂)請假一個月內會補堂
小朋友學習程度可以的話,會報考試/比賽
  **如家長有需要的話自行查詢, 請勿於版面留下電話等資料, 多謝合作!!**

‹ 上一主題|下一主題