用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教-想問數學題
樓主: janetlam74
go

請教-想問數學題 [複製鏈接]

上級 = 頂級-59 -35
       =頂級-94
o.k.
e-mail address change to : [email protected]

原帖由 kling0629 於 10-1-15 16:52 發表
上級 = 頂級-59 -35
       =頂級-94
o.k.

咁,明顯題目有錯,不過如果考試發現題目出錯,要証明佢點樣錯,就可以得滿分。

原帖由 janetlam74 於 10-1-13 08:36 發表

無 missing啊!
我同仔仔諗到諗唔到才上黎問????
佢比我答案係59+35=94
我真想知why?????????????????????????????
唔明呀!有無人話我知?????????????

100%係題目出錯, 打錯字, 題目應該係"頂級茶葉比上等茶葉的價錢貴多少?"或者"上等茶葉比頂級茶葉的價錢便宜多少?", 咁呢條就係二年級程度嘅題目。
請問你呢本係咪坊間嘅練習, 有時有名的出版寫都會出錯題, 例如我買咗本朗文數學練習, 都試過遇到呢個情況, 我會打去出版寫話番畀佢聽, 叫佢改正。

有咁多媽媽都話係題目出錯
啫係我的睇法無問題

多謝~
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

thanks各位媽咪,
這本出錯的是全方位中英數常識(精英出版社)
我仔仔一直都話有問題,應該係頂級比上等貴多少!!!
佢同你們諗的都一樣
‹ 上一主題|下一主題