用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教-想問數學題
go

請教-想問數學題 [複製鏈接]

頂級茶葉一盒比特級茶葉貴59元,特級又比上等貴35元.
上等茶葉一盒售價是多少?
{列式計算},請詳加說明,謝謝
   0    0    0    0

頂級is how much? one is missing.

原帖由 janetlam74 於 10-1-12 18:20 發表

上等茶葉 = 特級茶葉 - 35
特級茶葉 = 頂級茶葉 - 59
所以: 上等茶葉 = (頂級茶葉 - 59) - 35

原帖由 jek 於 10-1-12 19:09 發表
頂級is how much? one is missing.

無 missing啊!
我同仔仔諗到諗唔到才上黎問????
佢比我答案係59+35=94
我真想知why?????????????????????????????
唔明呀!有無人話我知?????????????

1) 請問囝囝幾年班?

2) 應該有錯漏,按你的答案推算,可能係頂級比上等貴幾多 或 上等比頂級平幾多之類,而不是上等幾錢。

這是一本exercise的題目,小二乍!
我跟住佢打上黎.........唔通佢本野出錯?
我真係諗唔通架!!!

原帖由 janetlam74 於 10-1-13 08:36 發表

無 missing啊!
我同仔仔諗到諗唔到才上黎問????
佢比我答案係59+35=94
我真想知why?????????????????????????????
唔明呀!有無人話我知?????????????

如果題目這樣就可以:

問頂級茶葉一盒比上等茶葉一盒貴是多少?

我再check多次個問題都無錯啊!

頂級茶葉=特級茶葉+59
特級茶葉=上等茶葉+35
頂級茶葉=上等茶葉+35+59
頂級茶葉-上等茶葉=35+59=94

不好意思,上題的解答只能說明頂級茶葉比上等茶葉要貴94元。并不是上等茶葉一盒售價94元。(可能應該是問頂級茶葉比上等茶葉要貴多少吧?

Dear all,

This question has 3 unknown so should have 3 questions if we want to have a definite answers.

Since there are only 2 questions but 3 unknown so there is a series of answers.

Say if upper = $1 then super =$1+36 = 37 so
extreme = 37+59 = 96.

However if upper = 2 then super = 2+36  = 38
so extreme = 38+59 = 91.

If upper = 3.......

So there are many many answers for all 3 type of tea. As I mentioned before if we want to have only one answer for each Tea price. One more statement needed.

Hope it is clear !

原帖由 漂亮媽媽 於 10-1-14 10:05 發表
頂級茶葉-上等茶葉=35+59=94 ...

原帖由 漂亮媽媽 於 10-1-14 10:05 發表
頂級茶葉-上等茶葉=35+59=94 ...

謝謝你!
但.......這是p.2可以做到的數嗎???

Sorry, I don't know.

原帖由 janetlam74 於 10-1-14 15:43 發表

謝謝你!

原帖由 janetlam74 於 10-1-14 15:43 發表

謝謝你!

如果大明多過小強 5 粒糖,小強多過細英 3 粒糖,問大明多過細英幾多粒糖?

答: 5 + 3 = 8 (粒)

*** 其實問題一樣但就容易唸左,所以條題目最難個部份是比 d 乜等搞壞左,好容易已為是量詞,其實只是明詞,不用計算的。

是的,你說得對^^
不過,最後佢問的是上等是幾錢,不是頂級比上等多幾多!
所以.....佢條問題是錯嗎?

Please double check the question if one statement is missing. If not, we cannot find a definite answer.

Please ask teacher what is the answer, I am quite sure he/she cannot give you a definite answer.

Please let us know the answer when you have it later. I want to know it.

原帖由 janetlam74 於 10-1-15 08:37 發表
是的,你說得對^^

我覺得嗰問題本身係錯的, 我諗唔明

請各位指教

原帖由 janetlam74 於 10-1-15 08:37 發表
是的,你說得對^^
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我覺得嗰題目的問題係錯架
我諗唔明

各位高手請指教
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我覺得係題目出錯, 坊間的exercise好多錯, 唔好信晒.

原帖由 janetlam74 於 10-1-13 18:26 發表
這是一本exercise的題目,小二乍!
我跟住佢打上黎.........唔通佢本野出錯?
我真係諗唔通架!!!

要對自己的數學有D信心
條問題好明顯係錯。
如果答案係 59 + 35 = 94元
好明顯係想問頂級比上等貴多少?

題目出錯了,能告知是什麼出版社嗎?以後買該出版社的書要小心了。
‹ 上一主題|下一主題