用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 數學班----奧數 / enopi math/ 其他...有什麼推薦? ...
樓主: IP
go

數學班----奧數 / enopi math/ 其他...有什麼推薦? [複製鏈接]

點解要轉? 我仔讀公文數幼稚園起讀到依家中三啦!
D人成日同我講話讀公文, 小學先有用, 中學要停啦!
好彩我無聽佢地話遮!

佢數學不嬲都不用我擔心, 依家讀緊英中, 上年中二數學攞全級第一, 今年中三第一學期數學測同考都攞滿分, 你話公文有無用?

佢舊年8月已經讀完公文數, 做左COMPLETER啦!

原帖由 IP 於 10-1-12 08:59 發表
阿仔讀開公文數, 最近想轉課程, 請問各位有什麼好介紹?

請問公文數的文字體是不是ok呢?呀仔三年級學數研, 一二年級還可以, 但三年級便覺得做數好似唔及人快, 我返而想試公文數, 但怕他的文字體唔及數研的全面, 請問你仔仔的數, 除了做公文外, 要不要再做其他的補充習作呢?

請問有冇人學數研?其實係學D咩野的?

原帖由 cclbaby 於 10-1-26 00:09 發表
請問有冇人學數研?其實係學D咩野的?

數研的數是緊貼學校數學的課程,數研對我仔的幫助大過於公文數,
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

原帖由 homingm 於 10-1-26 12:15 發表

數研的數是緊貼學校數學的課程,數研對我仔的幫助大過於公文數,

請問你仔幾年級呢?是不是兩種數都有學呢?
因為我發覺數研的效果唔夠快, 數研在初小還可以(9x分以上), 但如果想長期穩定在90分以上, 3, 4年級會有很多四則運算, 做數可能唔及公文數快, 而且我見公文數一直都有口碑, 我個仔好想學, 我好想知如果只做公文數, 在3年級以後是否幫助較大?

Please advise which one is better!

原帖由 五歲仔 於 10-1-26 13:53 發表

因為我發覺數研的效果唔夠快, 數研在初小還可以(9x分以上), 但如果想長期穩定在90分以上, 3, 4年級會有很多四則運算, 做數可能唔及公文數快, 而且我見公文數一直都有口碑, ...

原帖由 五歲仔 於 10-1-26 13:53 發表

因為我發覺數研的效果唔夠快, 數研在初小還可以(9x分以上), 但如果想長期穩定在90分以上, 3, 4年級會有很多四則運算, 做數可能唔及公文數快, 而且我見公文數一直都有口碑, ...

小學2年級,之前讀了兩年公文數,發覺升上小一後公文數對佢尤其文字題理解方面無MUG幫助。如果講運算快我反而覺得史豐收還要好,因有一套運算口訣,不像公文數那樣.....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

原帖由 五歲仔 於 10-1-23 18:16 發表
請問公文數的文字體是不是ok呢?呀仔三年級學數研, 一二年級還可以, 但三年級便覺得做數好似唔及人快, 我返而想試公文數, 但怕他的文字體唔及數研的全面, 請問你仔仔的數, 除了做公文外, 要不要再做其他的補充習作呢? ...

講真,公文數的文字題真的不及數研那樣全面

您好。即是說數研是針對學校課程來教授,而且文字題是全面的教授, 是嗎?

原帖由 homingm 於 10-1-26 23:41 發表

講真,公文數的文字題真的不及數研那樣全面

原帖由 homingm 於 10-1-26 23:36 發表

小學2年級,之前讀了兩年公文數,發覺升上小一後公文數對佢尤其文字題理解方面無MUG幫助。如果講運算快我反而覺得史豐收還要好,因有一套運算口訣,不像公文數那樣..... ...

唉, 我個仔2年級時, 都以為數研好, 因為維持9x, 以為唔駛為數學傷腦筋, 但今年三年級, 個分數係7x, 連8x都無(全班最高分有9x), 而我知道有幾位在數研學數的同校同學, 期實d數唔係禁標青, 可能我個仔的數差, 但我可以講, 數研操得唔勁, 如果要中游的成績絕對無問題, 但如果要突出的分數就無可能, 同自己買補充做無分別, 仲要每月$600

我印象中學公文數而又可以超學年的好似成績係好d, 請問有無在數研或公文數學緊的其他高年級的同學可以分享呢

請問3年級還可以學甚麼數呢?(唔想學奧數或珠心算, 聽人說'學林數'同'數研'分別不大)

soin我都左好幾個月,好似唔掂(個人認為),好煩,請問有咩好介紹 for P2

我都想知學邊種數好?

原帖由 appleycma 於 10-1-27 14:05 發表
soin我都左好幾個月,好似唔掂(個人認為),好煩,請問有咩好介紹 for P2

原帖由 五歲仔 於 10-1-27 13:41 發表

唉, 我個仔2年級時, 都以為數研好, 因為維持9x, 以為唔駛為數學傷腦筋, 但今年三年級, 個分數係7x, 連8x都無(全班最高分有9x), 而我知道有幾位在數研學數的同校同學, 期實d數唔係禁標青, 可能我個仔的數差, 但我可 ...

DEAR

我仔仔在公文學由K3到小三, 剛轉了SOIN一個月. 我都正在想那個比較合適自己仔仔.

公文數- $500 上課半小時
我個人覺得公文操練計算速度真的很快而他也是由淺入深的, 但真的沒有文字題的,如有都是英文文字題但很少很少.

SOIN - $600 一小時
仔仔只上了一個月多一堂, SOIN像補習數學一樣, 貼近學校而文字題全面其實都幫助很大的. 他的確沒有操練計算速度, 但不知道妳們有沒有留意他的文字題其實都很全面都幫助很大的, 有思考 , 教你分析, 文字方面也教你倒來看(即是給你4+5=9 而是要你選擇文字題的答案) 其實從中已教緊你如何理解文字. 不過就一定沒有超越學年這回事.

為何我由公文轉SOIN, 因為仔仔不理解文字題, 故我想試下.
其實仔仔數學不太好在公文一直沒有超學年, 但慢慢打根基打下打下自信心有, 因操練快速的成果令他以為數學很叻..HEHE , 對我們來說沒有問題我們只希望他打好根基慢慢追上去. 後發現文字對他有很大問題( 他有讀寫障礙), 便開始SOIN希望幫到他.

學了一個月後, 我們都想什麼對仔仔有幫助 ? 要根基4則法速度 或 文字題好呢? 應該反轉是我們父母應能再輔助教他文字題或選擇可以操練到速度呢 ?

其實外面學的只是輔助沒有全面的. 我們不能依賴他, 有些小朋友本身叻的像我朋友仔仔,他只學公文數操數往前走而文字題剛不用擔心, 因她仔仔能理解高學習方面更好.

MIHO

回覆 5# homingm 的文章

原帖由 靜字派 於 10-1-27 15:49 發表
數研同公文數有乜分別?

數研一位老師對三位小朋友,每次上堂老師會給小朋友四份試卷,每份卷只完成堂課果PART,下半PART留待在家完成,每份卷除運算外,還有文字題...。遇到不明的地方,老師會教他如何去分析。

公文數每堂只是半小時,人數眾多,主張自學自習,十分鐘計百幾條數,多運算操練,文字題種類簡單而不多。

HI!MIHO.WAH,

你仔仔終於轉了SOIN啦?邊位老師跟呀?返星期幾呢?

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-27 15:48 發表

DEAR

我仔仔在公文學由K3到小三, 剛轉了SOIN一個月. 我都正在想那個比較合適自己仔仔.

公文數- $500 上課半小時
我個人覺得公文操練計算速度真的很快而他也是由淺入深的, 但真的沒有文字題的,如有都是英文文 ...

原帖由 homingm 於 10-1-27 23:22 發表
HI!MIHO.WAH,

你仔仔終於轉了SOIN啦?邊位老師跟呀?返星期幾呢?

DEAR HOMINGM

我仔仔是 ANDY SIR 教的, 只有星期日有位
現向ANDY SIR 申請希望平日, 但如果是ANDY SIR教則未有位, 其他老師便可以在平日. 但我同ANDY SIR都覺得  仔仔是要嚴謹一D老師才乖...所以 仍是等待.

公文剛昨天致電問我會否2月份返回....我未知道希過年後回覆她.

妳仔仔是小一OR 小二 ? 妳仔仔用完的卷仍要嗎 ? 如果妳不要可否給我 ?

MIHO

Excuse me, How about the " JEI " course ?

我都想知道??

原帖由 Antonymum 於 10-1-31 11:11 發表
Excuse me, How about the " JEI " course ?

你仔仔真是好有毅力, 有沒有試過鬧情緒不做數? 如何應付?
原帖由 hehe22 於 22-1-2010 21:03 發表
點解要轉? 我仔讀公文數幼稚園起讀到依家中三啦!
D人成日同我講話讀公文, 小學先有用, 中學要停啦!
好彩我無聽佢地話遮!

佢數學不嬲都不用我擔心, 依家讀緊英中, 上年中二數學攞全級第一, 今年中三第一學期數學測同 ...

‹ 上一主題|下一主題