用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲如廁問題
go

2歲如廁問題 [複製鏈接]

阿女剛上PN1一個星期,及有哭過,但我們在不用家長陪上堂的第一天已发現片沒有放好,校服上衣放到片內,已发信通知學校,
但今天阿女哭了,因阿"姐"忘了幫她如廁而濕了片,阿女得2歲,都是我們定時帶她去的,她只是一時時記得說要"V V",
現在是適應週,每天只上1至1.5小時已如此,怎辦呢??都是1老師+1阿"姐"照顧8個小朋友....

是不是我們太緊張呢?但我開始對學校沒信心了。

0    0    0    0

學校有沒有應承你喺你指定時間帶你個女去toilet? 因為一般學校都有自己嘅排洗時間表, 好難按個別學生時間表帶小朋友如厠. 就算一對一, 如果你女女沒有說vv, 老師都好難發覺佢有需要架. 或者, 你睇多幾日, 睇下女女會唔會跟到學校嘅時間表去toilet.

有時間帶去,
只是我在第二天陪同時,见到他們排隊去洗手間,並不是逐個放上W.C.,只是一部份同學就放上W.C,一些只洗手,我才上前告知"阿姐"阿女要去的那"阿姐"才協助,我在時尚且如此,不在時怎靠2歲人仔講呢,真担心.

原帖由 tantanmama 於 10-1-11 18:30 發表
學校有沒有應承你喺你指定時間帶你個女去toilet? 因為一般學校都有自己嘅排洗時間表, 好難按個別學生時間表帶小朋友如厠. 就算一對一, 如果你女女沒有說vv, 老師都好難發覺佢有需要架. 或者, 你睇多幾日, 睇下女女會 ...

我阿女係上n1前都係我定時比佢去廁所既, 當時都差唔多戒片, 一日可能濕一兩條, 但係上左n1之後就同佢著片返, 漸漸就變返要用片喇, 而家好少會坐廁所...

最近仲發現學校偷尿片, 我個女平時都唔洗成日換既, 但係學校竟然一日用3條片(3個鐘), 問老師又話佢地淨係換一次, 已經發生過好多次, 一星期有4日都係咁, 唉....

唔係下嘩!!尿片都偷??有冇打去學校了解吓?我小朋友返半日都只是換一塊片,你小朋友返半日or 全日?

原帖由 cyl299 於 10-1-14 10:27 發表
我阿女係上n1前都係我定時比佢去廁所既, 當時都差唔多戒片, 一日可能濕一兩條, 但係上左n1之後就同佢著片返, 漸漸就變返要用片喇, 而家好少會坐廁所...

最近仲發現學校偷尿片, 我個女平時都唔洗成日換既, 但係學校 ...

原帖由 cyl299 於 10-1-14 10:27 發表

最近仲發現學校偷尿片, 我個女平時都唔洗成日換既, 但係學校 ...

May I know which school your daughter is studying ?

原帖由 toys 於 10-1-14 15:41 發表
唔係下嘩!!尿片都偷??有冇打去學校了解吓?我小朋友返半日都只是換一塊片,你小朋友返半日or 全日?

最初係我媽咪留意到既, 咁我就留意下, 真係有偷, 我個女返半日, 每日最少用兩條, 有時3條片, 而且我仲係住得好近學校, 我個女到學校時尿片無濕架...

原帖由 QQ2008 於 10-1-14 16:36 發表

May I know which school your daughter is studying ?

我唔想係度講, 因為好多人都以為我個女間學校好好(其實d先生係唔錯既)....

醒目開學勳章

原帖由 cyl299 於 2010-1-14 21:33 發表

我唔想係度講, 因為好多人都以為我個女間學校好好(其實d先生係唔錯既)....

可唔可以PM話我知邊間啊?咁我下次搵學校時都可以諗多一下,THX

可唔可以知道係邊區啊??

我個女剛上了N1幾天,我第一天陪她上學的時候,我之前己經知道是不著片的,到了學校一齊去排洗,N1的學生,個個自己打開厠所板,除褲,去VV,抺patpat關厠所板,沖水,洗手,抺手,掉紙巾,我覺得很amazing,我個女返了幾天,都要自己做,相信很快便可以戒片了....

You are lucky, not many kindergartens do a good job about potty training.
原帖由 snowkit 於 10-1-15 10:54 發表
我個女剛上了N1幾天,我第一天陪她上學的時候,我之前己經知道是不著片的,到了學校一齊去排洗,N1的學生,個個自己打開厠所板,除褲,去VV,抺patpat關厠所板,沖水,洗手,抺手,掉紙巾,我覺得很amazing,我個女返了幾天,都要自 ...

Really amazing..
Just that my gal was on sick leave for these few days, may need to keep monitoring on next week.

原帖由 snowkit 於 10-1-15 10:54 發表
我個女剛上了N1幾天,我第一天陪她上學的時候,我之前己經知道是不著片的,到了學校一齊去排洗,N1的學生,個個自己打開厠所板,除褲,去VV,抺patpat關厠所板,沖水,洗手,抺手,掉紙巾,我覺得很amazing,我個女返了幾天,都要自 ...

如果係咁你真係問吓老師點解你個女三個鐘內要換了咁多塊片?可以婉轉d問是不是她"土" 仔不適等等,是不是學校d嬸嬸同小朋友換片?可能老師都唔知有 咁嘅情形。你有冇問吓其他家長有冇咁嘅情況?我的小朋友也未戒片,但我都只是帶兩塊片,但每次都只用了一塊。所以我估你也不用帶咁多塊。

原帖由 cyl299 於 10-1-14 19:01 發表

最初係我媽咪留意到既, 咁我就留意下, 真係有偷, 我個女返半日, 每日最少用兩條, 有時3條片, 而且我仲係住得好近學校, 我個女到學校時尿片無濕架...

間學校教得好好,可否講吓是邊間呀?pm都得。 Many thanks

原帖由 toys 於 10-1-15 16:49 發表
如果係咁你真係問吓老師點解你個女三個鐘內要換了咁多塊片?可以婉轉d問是不是她"土" 仔不適等等,是不是學校d嬸嬸同小朋友換片?可能老師都唔知有 咁嘅情形。你有冇問吓其他家長有冇咁嘅情況?我的小朋友也未戒片,但我都只是 ...

其實我已經問過, 老師話佢地淨係換一次片, 係阿嬸換既, 話唔覺有拎錯其他小朋友既片... 我而家就淨係留兩條係學校+書包一條, 希望唔會日日用晒啦!
‹ 上一主題|下一主題