用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 新界區有咩中學會照顧特殊學習障礙的小朋友 ...
go

[讀障] 新界區有咩中學會照顧特殊學習障礙的小朋友 [複製鏈接]

1. 佛教大光慈航中學
http://btkchc.edu.hk/

2.  佛教大光中學
     www.taikwong.edu.hk

3. 天主教鳴遠中學
    www.mingyuen.edu.hk/index2.html

4. 東華三院馬振玉紀念中學

www.cyma.edu.hk :;pppp:

5. 仁濟醫院董之英紀念中學

www.ychtcy.edu.hk

6. 中華傳道會劉永生中學

www.lws.edu.hk
   1    0    0    0

對我來說,初時唔知讀寫障礙,之後我在各人口中得知完來他們也有不可多得的技能, 十分佩服, 最緊要是家校合作,老師的鼓勵家長的支持....學校無私的關愛,令至我也對讀寫障礙/SEN的知識,興趣,各方面也想去硑究,去學,去問....求知欲也有影響........
現在一身的知識也是從老師,朋友,家長口中或親身體驗, 如果將來我BB出世,我也知道如何處理或教道他們.......
"縱有學習障礙,潛能仍可無限!"
"給孩子多點機會,讓孩子潛能發放".........................

覆#1Nicole_yuen :
1. 佛教大光慈航中學
呢間唔清楚

2.  佛教大光中學
呢間好早就開始照顧SEN學生

3. 天主教鳴遠中學
呢間位於將軍澳,亦係願意接納SEN學生而且老師們都好有心

4. 東華三院馬振玉紀念中學
呢間似群育學校仲有理宿舍俾學生留宿,學生普遍都係行為情緒問題較多

5. 仁濟醫院董之英紀念中學
呢間位於馬鞍山前身係職業先修學校,據稱係接納SEN,但係點做法就唔係太清楚

6. 中華傳道會劉永生中學
呢間唔認識

為何不考慮這所呢? 可留意一下:

鄺錫坤伉儷中學

這間學校校風怎樣呢?http://www.twghsksk.edu.hk

鄺鍚坤中學只是收錄較多能力稍遜的學生

佛教大光慈航中學好D wow ......佢地有个傑出老師, 話一就一, 真係可以同班小朋友打成一片....睇到這一幕也令我感動

大埔紅卍字會卍慈中學,,大埔富享村

原帖由 kittylaw 於 10-4-27 00:13 發表
大埔紅卍字會卍慈中學,,大埔富享村

大埔紅卍字會卍慈中學有幾好, 現在大光中學和慈航中學合併左之後, 其實我睇過大光慈航中學的校風和環境都幾得wow.......

我仲收到一些學校的小冊子....好多學校都有融合教育...但係....唉, 算了吧!我的朋友兒子在大光中學讀書, 需然有學習障礙,成績不算太理想,但係佢好開心,都算賺左.....但係我又冧....將來点算ar .....唉!!!!

Hi Nicole,
將來係點冇人知嘅!最重要係而家!(佛家有云:欲觀未來果,先觀現在因!)
  所以最重要係我地而家點樣協助佢地---比D自信心佢地由為重要!發掘他們的長處,再加以欣賞,他們自然就有自信,就算發掘唔到,他有心地善良或關心他人或肯幫助別人,也是長處啊!
我對小兒的期望只有一個,就係不要成為---為害社會的一員又或不要做寄生蟲!就算做不成什麼經理、嘜司嘜司,只要自食其力,肯面對社會,出去打工,唔好留係屋度做宅男就好了!
  我兒中一就係系大光中學讀,讀到而家合拼左成了大光慈航中學,老師的關愛比佢重拾自信,學校又有好多活動比D學生,幫助他們發掘長處及建立自信,他將升讀中六了,好快就要面對社會~~~
共勉之!
原帖由 Nicole_yuen 於 1-6-2010 08:36 AM 發表
我仲收到一些學校的小冊子....好多學校都有融合教育...但係....唉, 算了吧!我的朋友兒子在大光中學讀書, 需然有學習障礙,成績不算太理想,但係佢好開心,都算賺左.....但係我又冧....將來点算ar .....唉!!!! ...

我聽過大埔卍慈的TALK,老師表現很有耐心照顧每一位學生,學校有個類似師生伴成長的計劃,希望做到亦師亦友,聽來很感動
‹ 上一主題|下一主題