用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考咗 8 間, 都冇 offer, 都幾 down 吓, 你呢
樓主: dodo214
go

考咗 8 間, 都冇 offer, 都幾 down 吓, 你呢 [複製鏈接]

I understand that parents will be quite disappointed after a serial of interviews without positive feedback.
Never give up, I think the top students will release their offers soon and you still have chance to enter your preferred one.

原帖由 Chole 於 10-1-18 23:08 發表
之前未有學校收,個心梗係唔舒服,亞仔問ge時候,我就話:「仲諗緊,等媽咪揾間最啱你ge。」

後來有間普普通通ge學校收,話俾佢聽揀到la!  佢又問聖保羅、男拔收唔收!我估d同學仔傾偈講啩。我就話:「一個小朋友只會讀一間小學咋 ...

Don't give up, have 2nd Round ... After result of Central Allocation on 5.6.10 within in June, still having a chance..

原帖由 dodo214 於 10-1-11 16:27 發表
考咗 8 間, 都冇 offer, 都幾 down 吓, 你呢
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/070904/.png[/img]

我想知道有咩途徑可以了解一間學校?小學概覽入面,好多間都話自己係活動教學、採用跨學科專題研習,呢種學習方法需要小朋友主動參與和有創意,咁推論即係好多間都鍾意主動和有創意的小朋友?私小直資會舉辦簡介會,但係官津名校就唔多覺,咁點知邊間學校鍾意我個小朋友?

原帖由 yhk329 於 10-1-20 16:29 發表
得唔得到學校的offer,有時都睇下父母有無了解過學校的要求 ﹣有D鐘意活潑好動的,有D要有創意的,有D要主動學習的,有D要文靜受教的,有D要有語言才能的,有D要父母合作的,有d要家庭背景好的......

如果小朋友性格好動的,點會考到D ...
‹ 上一主題|下一主題