用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考咗 8 間, 都冇 offer, 都幾 down 吓, 你呢
樓主: dodo214
go

考咗 8 間, 都冇 offer, 都幾 down 吓, 你呢 [複製鏈接]

Dear Parents,

Equip your sweetie, don't give up and don't tell so much to your son or daughter.  Encouragement is always good!

I got the same experience last year, it's quite different after several months growing up.

Add Oil, parents!:)

真是好心 up 的, 日日都好似有舊大石 "銀" 住個心 ! 所以我好恭喜有 offer 的家長, 但我們這班就要等到 六月了

還有機會的, 遲些自然會有人放棄一些學位, 加油!

dodo214,

Hi,

我囝囝都是迦南, 我識好多小朋友都收到優才&宣道reject letter, 你囝囝有waiting list, 證明你囝囝好叻, 6月就再有機會呀! 現時你可以再寫信給有waiting list的學校以表誠意.

我剩係寫過去禮賢, 因為好 down 吓, 所以冇心機再寫,

不過, 我估我都會寫去宣道既

6月 - 真係久候喇

原帖由 LONG-LONG媽咪 於 10-1-13 00:39 發表
dodo214,

Hi,

我囝囝都是迦南, 我識好多小朋友都收到優才&宣道reject letter, 你囝囝有waiting list, 證明你囝囝好叻, 6月就再有機會呀! 現時你可以再寫信給有waiting list的學校以表誠意. ...
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

咁你仔仔有 offer 未呀

原帖由 LONG-LONG媽咪 於 10-1-13 00:39 發表
dodo214,

Hi,

我囝囝都是迦南, 我識好多小朋友都收到優才&宣道reject letter, 你囝囝有waiting list, 證明你囝囝好叻, 6月就再有機會呀! 現時你可以再寫信給有waiting list的學校以表誠意. ...
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

My friend's son has been rejected this year.
原帖由 movicta 於 10-1-12 11:59 發表
六月時試試德雅, 好似無聽過德雅reject

原帖由 dodo214 於 10-1-13 09:24 發表
咁你仔仔有 offer 未呀

我囝囝已註冊了TSL, 開始時我一心想大抽獎選跨區官小/津小及6月後扣門, 我見好多朋友都成功, 現在已放棄了抽獎.
我識有個小朋友考了12間直資/私校, 最後有一間私校offer及一間waiting list. 其實每間直資/私校小學都會選擇其喜愛類型的小朋友, 即使小朋友interview表現好但不是他們想要的類型就 reject.  
為小朋友可以入讀好小學, 任何機會都要把握啊!

回覆 4# dodo214 的文章

放鬆心情,再做事情.六月底再有音樂椅效應,上天自有安排.

咁你個仔咪仲叻, tsl 咁難考都考到, kung hei sai

原帖由 LONG-LONG媽咪 於 10-1-13 23:49 發表

我囝囝已註冊了TSL, 開始時我一心想大抽獎選跨區官小/津小及6月後扣門, 我見好多朋友都成功, 現在已放棄了抽獎.
我識有個小朋友考了12間直資/私校, 最後有一間私校offer及一間waiting list. 其實每間直資/私校小 ...

原帖由 dodo214 於 10-1-14 14:03 發表
咁你個仔咪仲叻, tsl 咁難考都考到, kung hei sai

我囝囝是活潑捣蛋型, 剛配合TSL interview 遊戲型式, 而SFA, YW, APS 要求紀律乖巧型就fail.
其實如果小朋友有細佬及細妹的話, 家長都會取向津小/官小, 我都有2007年出生的細仔, 所以6月後的學位又會大執位, 所以你不用失望, 直資/私校/津小/官小好校都有機會.

Add Oil to all parents !

I am quite sure that all kids can get a good school in June. You may find the good point of the school in June this year. If finally you cannot find it, you can change to another school in next year. Please remember we have 6 years in Primary school then secondary school. We all still have a long way to go.

Never give up and please don't show your unhappiness in front of your kids. They would be affacted by us !

Let's face it together !

GOOD LUCK ALL !!!

原帖由 LONG-LONG媽咪 於 10-1-14 22:33 發表

我囝囝是活潑捣蛋型, 剛配合TSL interview 遊戲型式, 而SFA, YW, APS 要求紀律乖巧型就fail.
其實如果小朋友有細佬及細妹的話, 家長都會取向津小/官小, 我都有2007年出生的細仔, 所以6月後的學位又會大執位, 所以 ...

我嗰個都係你嗰個類型, 但耐何唔識英文, so>>>>> 間間都唔掂,

but wait until June and see what happen la.

thanks all of the blessing.

原帖由 LONG-LONG媽咪 於 10-1-14 22:33 發表

其實如果小朋友有細佬及細妹的話, 家長都會取向津小/官小, 我都有2007年出生的細仔, 所以6月後的學位又會大執位, 所以 ...

連最後一間培正都衰埋 (不過都預左), 真係冇哂心機

回覆 31# LONG-LONG媽咪 的文章

Your son is very smart. How many works your son prepare for the interview? My girl is non-active, so I want to know
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

It is really a long long way to wait until JUNE !

醒目開學勳章

大家唔好咁灰,我個仔幼稚園讀St.Cat去年考了7間都沒有一間收,第二輛仲要派到第5志願,之後有兩間私小話有位,即刻去其中一間交學費留位,再不斷去津校叩門,當時的心情真係好傷心的,叩了十間官津校門得2間有得見,預左讀私校時,7月中其中一間津校話有位,問讀唔讀,雖然不是心儀那幾間,不過都唔錯就去留位,點知到了7月尾,心儀嗰間打電話比我話有位問仲讀唔讀.所以未到最後一刻大家都唔好放棄呀!!(聖家9月1日才通知我朋友有位)

原帖由 cherrychung 於 10-1-18 12:31 發表
大家唔好咁灰,我個仔幼稚園讀St.Cat去年考了7間都沒有一間收,第二輛仲要派到第5志願,之後有兩間私小話有位,即刻去其中一間交學費留位,再不斷去津校叩門,當時的心情真係好傷心的,叩了十間官津校門得2間有得見,預左讀 ...

口下 .... 讀 St.Cat. 都無人收?! 初時我都好驚 (出年考小一), 因為個仔好鬼曳同懶, 但都安慰自己個仔讀 St.Cat 應該好小小, 聽左你個case後我簡直驚到由個心震出黎 ....

醒目開學勳章

st.cat唔代表一切,我朋友個仔今年考小一,又係st.cat出身結果全部都waiting,我們的結論是st.cat和其他幼稚園是沒有分別的.
去年叩門初初以前st.cat見的機會好大,結果是根德間間有得見,而st.cat就唔係好多有得見(我和另一個同學都係咁)始終st.cat中文唔係太強,現在上到小一中文比較辛苦.
(可能是個別例子,亦可能是我仔太差才會有咁的結果)
(只是個人意見)

原帖由 2LittleMonkey 於 10-1-18 15:46 發表

口下 .... 讀 St.Cat. 都無人收?! 初時我都好驚 (出年考小一), 因為個仔好鬼曳同懶, 但都安慰自己個仔讀 St.Cat 應該好小小, 聽左你個case後我簡直驚到由個心震出黎 .... ...

各位媽咪,

我個仔都係考左幾間私校都rejected。 我想問下係咪到6月份都仲可以再apply  or only for those who are on waiting list have this opportunity.

另外, 如之前已miss左個apply, 但現在或6月份再apply, 是否又可以有機會呢 ? 請指教。

我現在都好驚, 但又不能表現到比我老公知, 因佢會覺得我好多餘, 唔應該給壓力個小朋友。  

我住沙田區,等派第一志願的機會真的很低。所以我都唔知點好。
‹ 上一主題|下一主題