用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS收生要求
樓主: kuromima
go

BPS收生要求 [複製鏈接]

我個女都有得interview,但有三百多名同學interview,可被取錄真的不容易。 Good luck to all of you.

lok2006

你地會唔會着校服?

原帖由 sleepingbeauty 於 10-3-19 10:21 發表
你地會唔會着校服?

我個女舊年穿小學校服去面試,今年已穿上了BPS校服!

原帖由 tangko 於 10-3-20 17:17 發表

我個女舊年穿小學校服去面試,今年已穿上了BPS校服!

請問面試內容為何?你女女小學時名次為何?

原帖由 heihei1998 於 10-3-20 18:03 發表

請問面試內容為何?你女女小學時名次為何?

面試內容不太難,與其他學校差不多。
10名內/312人

而家準備緊資料下年自行報 BPS,
懇請有經驗的家長指教。

請問有無規定一個獎項只收一張A4副本 ?

音樂節張分數紙寫到好似甲骨文,連同証書就變成兩張。

很多運動獎都無証書,只有相片和學校網頁消息,
如果唔訂裝就變成幾張副本。

要將所有東西都縮在一張A4紙就好醜,用放大鏡都睇晤清。

請問應該點做 ?

原帖由 violetching 於 10-1-21 20:38 發表
唔好訂裝,因佢地要逐張對,同埋out番多左的出黎,如果訂裝了,棧拆!  

回覆 46# 63128 的文章

自行報BPS 有佢地自已的表格及規限, 佢地限定呈交20張獎狀或証書, 包括成績表, 你要揀出最好20項, 慶幸我女女今年入讀BPS 中一....好期待16/8 中一適應班.

而且不接受後加資料獎項,今年我囡囡自行報名後於校際音樂節取得獎項,打電話問學校是否可接受後加資料,答案係"唔接受".

醒目開學勳章

今期的親子王, 有講關於官小升官中的聯繫位, 同埋有BPS 校長講D 收生要求

想看的, 上網CHECK 下

原帖由 LWsusanna 於 10-7-24 09:48 發表
自行報BPS 有佢地自已的表格及規限, 佢地限定呈交20張獎狀或証書, 包括成績表, 你要揀出最好20項, 慶幸我女女今年入讀BPS 中一....好期待16/8 中一適應班. ...

我知道要揀出最好20項,是否每一項只能揀出一張証書副本?
音樂節得獎的分紙寫到很難看得清楚,最好連同証書 (沒有評語和分數),一同呈上,這就變成一個項目兩張証書。

如果只接受一張 A4 紙,只能把兩張縮成一張 A4 紙。

硬要一張的話,揀那一張都不全面 !

運動獎更甚,要獎杯相,站在領獎台相,還是學校一些通告資料?

回覆 50# 63128 的文章

我本人覺得如果張証書只列名次 eg. 冠亞季等等 這証書已足夠, 但如果沒有名次, 但分紙有好評語, 你可遞交分紙..你可自行決定

另運動獎項, 你可將獎牌拍照連同領獎照片交上

原帖由 LWsusanna 於 10-7-26 10:11 發表
我本人覺得如果張証書只列名次 eg. 冠亞季等等 這証書已足夠, 但如果沒有名次, 但分紙有好評語, 你可遞交分紙..你可自行決定

另運動獎項, 你可將獎牌拍照連同領獎照片交上 ...

有一兩項活動很有代表性,但沒有正式的証書,只有一些零碎資料,需要加起來才能成為完整證明,擔心學校只接受一張副本,到時只有放棄這項很想呈報的活動。

原帖由 LWsusanna 於 10-7-26 10:11 發表

另運動獎項, 你可將獎牌拍照連同領獎照片交上 ...

簡單D講,我想知道是一張A4印曬一個項目的所有副本(e.g. 運動獎),
還是無論這一個項目有多少不同的証明(e.g.音樂節有証書和分紙共兩張),你只能揀其中一張做代表

這會影響我棟不同的項目。有沒有申請過的過來人可以幫忙解答。

醒目開學勳章

原帖由 63128 於 10-7-27 17:16 發表

簡單D講,我想知道是一張A4紙印曬一個項目的所有副本(e.g. 運動獎),
還是無論這一個項目有多少不同的証明(e.g.音樂節有証書和分紙共兩張),你只能揀其中一張做代表?

這會影響我棟不同的項目。有沒有申請過的過來人可以 ...

簡單D 講啦
如果一張了草到自己都看吾明的分紙
還要縮細到A4的一半(另一半係張CERT)
你估, 接受呢張A4紙的老師/主任, 還會吾會有心機去看呢張A4紙?

我自己, 果時就ATTACH 張分紙, 因為CERT 還未收到(時間吾MATCH)

OPEN DAY 時, 主任講左一句, 佢地做左甘多年, 乜野CERT, 邊間學校的成績, 佢地心裡有數, 吾好諗住吾FAIR, 因為有D 學校85-100 都係A, 有D 就90-100先有A, 佢話佢地自己內部會MAKE % 上落
‹ 上一主題|下一主題