用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2011入宣小來講講吧!
樓主: shwamy
go

2010-2011入宣小來講講吧! [複製鏈接]

Thanks a lot.

星期6, 買了書, 發覺有好多補充作業, 請問是否老師教完, 才做呢 ?

Total , 有41 本書+作業, 好似好多咁呀
教育王國以外之相冊連結已被刪除

補充作業是日常功課的一部分,其實唔算多,一般都是每科每週做一至两個练习,有时会安排在周末後才交。你可以看看課本附带的作業其實很简略,根本不足应付测考所需。

事实上,家长都可能会自行在坊间買補充練习作温习之用,但内容可能较简单亦未必配合学校的程度和課程,而学校選取的都是较贴近課程和学校程度,讓小朋友熟悉测考的模式。

但不用担心,低年班每天的功課量其實也不是很多,平均都是三至四样,一般都是抄词语(5-6组)和工作纸等,肯坐定定乖乖做,半小时至最多一個钟就咩都做完。

原帖由 金毛B媽 於 10-6-14 17:14 發表
星期6, 買了書, 發覺有好多補充作業, 請問是否老師教完, 才做呢 ?

Total , 有41 本書+作業, 好似好多咁呀mouth:" />

那41本書是全年分两個学期用的,有些更会延续到小二上学期初用的!!!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-14 17:14 發表

Total , 有41 本書+作業, 好似好多咁呀mouth:" />

大家好! 我都買左書, 想問吓英文係用?書, 我見只有英文作業

迎新日既樂器導師面試係點樣面試, 點樣決定小朋友適合學邊種樂器, 須唔須要準備?

Thanks!

原帖由 filleul 於 10-6-14 17:36 發表
那41本書是全年分两個学期用的,有些更会延续到小二上学期初用的!!!

"Anyone know when will the school allocate the students to different classes? As I don't want my twin sons to study in the same class."

There are quite a lot of twins.  Don't worry, they are allocated into different classes each year.

我都好想知樂器導師點樣決定小朋友適合邊種樂器, 駛唔駛而家介紹下D樂器比小朋友認識?

原帖由 ilym 於 10-6-14 17:49 發表
大家好! 我都買左書, 想問吓英文係用?書, 我見只有英文作業

迎新日既樂器導師面試係點樣面試, 點樣決定小朋友適合學邊種樂器, 須唔須要準備?

Thanks!

...

原帖由 double 於 10-6-15 00:14 發表
我都好想知樂器導師點樣決定小朋友適合邊種樂器, 駛唔駛而家介紹下D樂器比小朋友認識?

有所同感!

事實上我也不知道樂器面試是怎樣進行,因家長不會陪同小朋友面試,不過據我的小朋友講,導師先將有學過/學緊/沒有學過樂器的小朋友分組,亦會問他們喜歡什麽樂器,我估計導師會按小朋友的興趣,體型,特質等安排樂器。基本上,宣小的樂器訓練分管樂,弦樂和敲擊樂。

如果小朋友本身已經學緊某一種樂器(但鋼琴是不計的!),幷已有一段時間的訓練/或已達某一程度,可嘗試跟老師安排,能否繼續學這種樂器,你可以選擇跟從學校的導師,亦可繼續跟隨本身學開的琴行/私人導師。一般學校安排的小組訓練相對較坊間便宜,導師質素也有保證,不過都是家長的個人選擇。

但如果本身沒有學開任何樂器,我個人意見,就不用太刻意催迫或勉强小朋友開始學樂器,事實上,假如你真的不喜歡學校分配的樂器,你可以嘗試跟學校商量,能否轉另一種樂器,但學校是不鼓勵這樣做,除非有充分的理由。

我建議家長可趁暑假帶小朋友到琴行認識不同的樂器,從中瞭解他們的興趣,也可讓他們觸摸感受一下各種樂器的特質,至少他們對管樂,弦樂和敲擊樂有一些概念!

Thanks!

...

原帖由 filleul 於 10-6-15 10:19 發表
事實上我也不知道樂器面試是怎樣進行,因家長不會陪同小朋友面試,不過據我的小朋友講,導師先將有學過/學緊/沒有學過樂器的小朋友分組,亦會問他們喜歡什麽樂器,我估計導師會按小朋友的興趣,體型,特質等安排樂器。基本上,宣小的 ...

上次我帶阿仔去睇 Peter & the wolf , 佢睇完後, 話要學弦樂, 仲話要係中提琴, 好攪笑....唔知點解佢要揀中提琴 ( 我反而擔心佢細粒, handle 唔到中提琴 )

英文科是以“theme basis” 授課,例如用食物,颜色,数字,衣服作为教学单元,而不是按書去教,学校会按每一单元编制工作纸,同时亦有reader(故事書)配合每一单元,此外亦有phonics,grammar practice,comprehension,guided writing等,主要是以工作纸形式。

其实中英数三個主科很多时都是以工作纸形式作为家課和练习,所以在開学初,老师都会要求家长为小朋友预備folder储存工作纸,因测验考试都是围绕工作纸的範圍。

Thanks!

...

你的小朋友很有大志呢!!!我女女的同学是学中提琴,但初開始学时,是先拉小提琴,掌握好後才拉中提琴。

不用担心,相信音樂导师会为你的小朋友安排适合的樂器!!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-15 10:54 發表

上次我帶阿仔去睇 Peter & the wolf , 佢睇完後, 話要學弦樂, 仲話要係中提琴, 好攪笑....唔知點解佢要揀中提琴 ( 我反而擔心佢細粒, handle 唔到中提琴 )

原帖由 filleul 於 10-6-15 11:37 發表
你的小朋友很有大志呢!!!我女女的同学是学中提琴,但初開始学时,是先拉小提琴,掌握好後才拉中提琴。

不用担心,相信音樂导师会为你的小朋友安排适合的樂器!!

...

你過獎了, 不是有大志, 我估計他求其找一樣樂器

請問, 是否老師先叫小朋友學小提琴先, 才學中提琴 ?  可否幫我問一問你囡囡同學仔呢

她的同学本身是拣選学中提琴,但导师一開頭不是叫她即刻買中提琴来学,而是先学拉小提琴,掌握好技巧之後,再进而拉中提琴,sorry,好似講得好混亂,希望你明我講紧咩啦!!

学弦樂要掌握得好,真的要花时间练习和下苦功(不过学任何樂器也是一样!)在宣小弦樂團的竞争也很大,獲选拔入樂團的小朋友真的要很“劲”!!

其实正如校长所講,训练小朋友学樂器,除了培养他们对音樂的兴趣和修养外,同时也是训练他们的专注力和恒心,所以学校都鼓励小朋友学樂器要持之以恒,不要中途放弃!!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-15 13:37 發表

你過獎了, 不是有大志, 我估計他求其找一樣樂器

請問, 是否老師先叫小朋友學小提琴先, 才學中提琴 ?  可否幫我問一問你囡囡同學仔呢

TKTL:
我都想我對TWINS 不是同一班, 想問下你你結果有冇打去學校度提出要求, 還是等24/7 才講呢?

原帖由 TKTL 於 10-6-14 09:45 發表
Anyone know when will the school allocate the students to different classes? As I don't want my twin sons to study in the same class.

Shall I phone the school administration office or wait unit 24 J ...

另外想問下有冇人知道宣小有冇分班試呢?

原帖由 double 於 10-7-11 01:46 發表
另外想問下有冇人知道宣小有冇分班試呢?

無分班試

回覆 1# haloha818 的文章

They never put twins in the same class!

但聽講好似舊年用PHONICS 分班, 係咪呢?
原帖由 haloha818 於 10-7-11 08:30 發表

無分班試

咁係咪唔駛request 都得?
原帖由 nabi 於 10-7-11 12:12 發表
They never put twins in the same class!
‹ 上一主題|下一主題