用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2011入宣小來講講吧!
樓主: shwamy
go

2010-2011入宣小來講講吧! [複製鏈接]

原帖由 pionyoung 於 10-5-19 13:45 發表
Hi 蕉媽,

想問東港城係頭站, 咁仲會兜去邊? 返到學校幾多點? 同放學係咪都係頭站落車?

想問東港城係頭站, 咁仲會兜去邊? -- 我唔太清楚, 不過頭先有個媽咪答左

同放學係咪都係頭站落車?  -- no, 好唔公平, 都係尾站落, 司機話無得改, 我都投訴無門

GOODMAMA2003,

可否email給我, 我打去學校問, 他說要9月初才有校車路線通知. 我8要初要搬啦.

[email protected]

感激!

原帖由 goodmama2003 於 10-1-18 12:39 發表

hi, 我在這裡找到你的e-mail. 我己sent 給你, 請查收.

In fact, there is no bus route for all districts.  All the information I got is from the bus company only.
You could ask the school office to give you the phone number of the required route.  It is because different districts are operated by different buses.
However, when you phone the APS offfice, you have to show you will insistenly, otherwise they will only ask you to wait until the Parents' Conference.

請問宣小學科是用中文教, 定英文教呢, 例如 Maths , science,
教育王國以外之相冊連結已被刪除

醒目開學勳章

原帖由 金毛B媽 於 10-5-20 14:36 發表
請問宣小學科是用中文教, 定英文教呢, 例如 Maths , science,

只有英文及SCIENE用英語教授, 其他都是用中文教.

原帖由 3b 於 10-5-20 17:17 發表

只有英文及SCIENE用英語教授, 其他都是用中文教.

唔該晒
教育王國以外之相冊連結已被刪除

12/6辨理小一註冊事宜,記得帶支票簿同帶約$1000cash(買校服、書包等)

Hi haloha818,

請問辨理小一註冊事宜通常係上午定下午?

原帖由 haloha818 於 10-5-25 22:42 發表
12/6辨理小一註冊事宜,記得帶支票簿同帶約$1000cash(買校服、書包等)

Pionyoung:

以往都係上午,正常會9-12a.m.,大約攪一個鐘度,記得帶埋小朋友,因為可以試埋校服,當日約需用$7-8000,包括九月學費$2130、小一預備班$2300、買書over$2000(全年用)、買校服、買書包(可買可唔買),記得8/6前fax張回條返學校呀!

預備班是否每個小一生都可以有機會讀的呢?  在註冊信上提到預備班名額有限,先到先得,大家都在12/6註冊,是否要排頭位,才有機會報到預備班。

基本上你肯讀就有位,有錢唔搵咩?都係搵學校老師教啫,我唸唔需要排頭位,封信都要家長覆參唔參加預備班,學校已有記錄,12/6剩係交錢就得

預備班係咪一定要參加? 成個月咁長時間, 我一早已跟小朋友報名暑假活動,還有些平日學緊的課程! 仲有會去旅行!  點算呢? 如果唔學學校會唔會唔鍾意? 或者開學跟不上的呢? 有無人知道?

唔係一定要參加亦唔會開學跟唔上,小一有幾深吖,當然預備班係會教小一小小課程內容,其實都係俾小朋友習慣上小一o既生活,每日三個鐘,有中、英、數、運動、art等,小朋友都好開心架,又可以識到同學仔、老師、熟習環境,我覺得都抵玩呀!

原帖由 haloha818 於 10-5-26 10:11 發表
唔係一定要參加亦唔會開學跟唔上,小一有幾深吖,當然預備班係會教小一小小課程內容,其實都係俾小朋友習慣上小一o既生活,每日三個鐘,有中、英、數、運動、art等,小朋友都好開心架,又可以識到同學仔、老師、熟習環境,我覺得都抵 ...

唔該晒你!
當中如果要請假又得唔得呢? 可能有一至兩個星期要請!會唔會好過份?

咁不如唔好side錢啦,返得兩個禮拜,學校實問點解,費事俾學校一個唔好o既印象啦

醒目開學勳章

請問小一預備班由幾月幾日開始?至幾時完結?

6月12日幾點開始註册?

Thanks.

較早前封confirm信有寫架,12/6應該9-12啩,不過一定係朝早

see all of you on 12/6! A great challenge for kids and us....
Gods bless us!

請問宣道每個學期有冇排名次 ?
Thanks!

剩係排頭十名
‹ 上一主題|下一主題