用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2011入宣小來講講吧!
樓主: shwamy
go

2010-2011入宣小來講講吧! [複製鏈接]

各小提琴的家長,
阿仔轉到小提琴啦,可否告知要買甚麼型號和size的小提琴呢,因未有時間回校攞資料,唔該晒!

當年我在通利買了個平牌子, 約6百多元, 粵華都有其他平牌子選擇.  如果是初學, 可買個平D的起步, 因為個琴用兩三年就唔岩SIZE, 要換架喇.

至於SIZE, 要睇係小朋友幾高, 手&手指幾長喎......

原帖由 mamisharon 於 10-8-3 12:27 發表
各小提琴的家長,
阿仔轉到小提琴啦,可否告知要買甚麼型號和size的小提琴呢,因未有時間回校攞資料,唔該晒!

回覆 217# poonsline 的文章

Hi poonsline,

Not thanks! 大家互相幫助嘛, 我已e咗比你la, pls check!

OO記,

我嘗試開過音統處網頁比呀囝聽吓低音大提琴d聲音, 希望佢會喜歡, 但佢立即耍手兼擰頭,  我諗管樂會比較適合佢多d, d好嘢留比其他小朋友la,  Thanks!
fung fung ma

我個仔學 "圓號" 唔知難唔難學呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 OO記 於 10-8-3 03:34 發表
double bass 低音提琴:

剩係帶支弓週圍走幾爽!

個個見到件野咁大件唔多人學,競爭小.  容易出現乜后果你地話喇!

當然,個細路有冇興趣學或者肯唔肯學都重要. ...

低音大提琴又真係好大件喎, 同埋個音好沉, 不是個個小朋友都喜歡, 你問我, 如果我派左呢件, 都怕怕, 雖然冷門, 競爭小, 但都要學得好, 先會有競爭力 ( 個人意見 )

原帖由 poonsline 於 10-8-3 13:22 發表
當年我在通利買了個平牌子, 約6百多元, 粵華都有其他平牌子選擇.  如果是初學, 可買個平D的起步, 因為個琴用兩三年就唔岩SIZE, 要換架喇.

至於SIZE, 要睇係小朋友幾高, 手&手指幾長喎......

...

Thank you very much, Poonsline!

金毛B媽,

講得好呀! 我同你嘅諗法一樣, 好開心呀, 你個仔學 "圓號" 應該唔會太難, 因為小朋友學嘢好快, 唔使擔心!
fungfungma

原帖由 queen.mouse 於 10-8-3 23:07 發表
金毛B媽,

講得好呀! 我同你嘅諗法一樣, 好開心呀, 你個仔學 "圓號" 應該唔會太難, 因為小朋友學嘢好快, 唔使擔心!
fungfungma

你個囝有無返預備班呀, 讀邊班呢

金毛B媽

Yes, 1B 多多指教!

小女說昨天音樂老師駡1B班同學是"笨蛋",I cannot believe.  希望她聽錯吧!

原帖由 shwamy 於 10-8-4 11:26 發表
小女說昨天音樂老師駡1B班同學是"笨蛋",I cannot believe.  希望她聽錯吧!

唔係呀, 我阿仔講, 佢地上音樂堂, 好開心喎, 仲係屋企唱俾我聽

不過我仔是 1C

原帖由 queen.mouse 於 10-8-3 13:57 發表
OO記,

我嘗試開過音統處網頁比呀囝聽吓低音大提琴d聲音, 希望佢會喜歡, 但佢立即耍手兼擰頭,  我諗管樂會比較適合佢多d, d好嘢留比其他小朋友la,  Thanks!
fung fung ma ...

你開多幾首solo o既佢嘆麻!

D BASS 潛到入海(枱)底個FEEL 都唔錯.

BASS 都有BASS 好聽同可愛之處.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

原帖由 shwamy 於 10-8-4 11:26 發表

我女都讀B班,冇聽佢提過播.  睇落她幾HAPPY 吖!
我是藍的
錯錯錯
我是男的

原帖由 OO記 於 10-8-4 15:38 發表

你開多幾首solo o既佢嘆麻!

D BASS 潛到入海(枱)底個FEEL 都唔錯.

BASS 都有BASS 好聽同可愛之處.

OO記

你應該轉呢種樂器 ma, 第時插班, 更得心應手啦
‹ 上一主題|下一主題