用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2011入宣小來講講吧!
樓主: shwamy
go

2010-2011入宣小來講講吧! [複製鏈接]

原帖由 hopethebest 於 10-7-28 12:35 發表

可以嫁?!我叫傻妹都出去跑吓先。

係呢, 咁點解話, 唔可以出去呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 金毛B媽 於 10-7-28 16:01 發表

佢話其他班可以出。 你囝囝係1B班嗎?

原帖由 skching 於 10-7-28 15:20 發表
學校編的樂器,大家滿意嗎,我問個女老師怎樣評估佢,佢話咩都無做過,只係問佢學緊咩樂器,我女答鋼琴,其他就無做過任何嘢.
我問老師可否改,老師說樂隊需要不同的樂器組成,老師評估過唔需要再改了.... ...

咁你分配了什麼樂器?滿意嗎?

fungfungma,
原來你係朗風媽媽, 你知唔知我係邊個呢
你個仔最後係咪都係學低音大提琴, 定係可以改到其他樂器?

原帖由 queen.mouse 於 10-7-27 23:33 發表
hello! 大家好, 呀囝都係宣幼3b同學仔, 佢叫朗風, 而家上緊暑期班(1B), 希望9月份大家又可以做噃同班同學仔la, 請多多指教!
fungfungma

我個女編左小提琴, 阿仔就編左中音號. 我唔係幾識中音號, 唔知阿仔鍾唔鍾意. 佢之前都話想學小提琴, 但佢個鋼琴老師就覺得佢比較適合管樂和敲擊樂, 所以都好芧盾. 你個女會學乜野樂器呢?
原帖由 skching 於 10-7-28 15:20 發表
學校編的樂器,大家滿意嗎,我問個女老師怎樣評估佢,佢話咩都無做過,只係問佢學緊咩樂器,我女答鋼琴,其他就無做過任何嘢.
我問老師可否改,老師說樂隊需要不同的樂器組成,老師評估過唔需要再改了.... ...

會唔會系小朋友聽錯咗,小息系可以出班房,都要去廁所啩!但就唔可以去其他樓層和唔可以其他班房。

小朋友雖然可以到課室門外的走廊玩,但就最好叫小朋友唔好系度跑同追逐,因好容易會發生碰撞,尤其低年班嘅小朋友仲系好“活潑好動”,有時玩到忘形,就好容易發生意外,聽我的小朋友講,學校之前都試過call救護車,因有小朋友在小息時因發生碰撞而受傷,好似搞到要縫針,其實老師都經常勸諭學生不可以在小息時追逐奔跑。

到正式上課時,小朋友在小息時可以到禮堂玩,但會按年級分批,每級只能在每星期某一至兩天到禮堂玩,减少有太多學生同一時間在禮堂玩。

原帖由 金毛B媽 於 10-7-28 16:01 發表

回覆 1# double 的文章

我個女編左學中提琴,其實我係想個女學小提琴,佢個鋼琴老師問我點解唔學小提琴,因為當時揀左願意學中提琴,唔知道依家打返學校改不願意,仍後改小提琴得唔得哩.....

原帖由 hopethebest 於 10-7-28 16:34 發表

佢話其他班可以出。 你囝囝係1B班嗎?

我仔是 1C 班

double,
我知你係譚太對嗎? 呀囝而家等緊消息, 待有好消息再向你們公報。
fung fung ma

原帖由 queen.mouse 於 10-7-29 16:40 發表
double,
我知你係譚太對嗎? 呀囝而家等緊消息, 待有好消息再向你們公報。

希望朗風得嘗所願, 早日收到好消息。

My son is a late comer, just received the call this morning and registered in the same day... But I found we missed a lot of events... we didn't attend the parents day and I can't find any information about the preparation class to be held on 27-8-2010...  And can't attend the summer class... Hope my son can catch up with APS...  Can someone PM me the information about the parents day???

原帖由 hopethebest 於 10-7-29 19:36 發表

希望朗風得嘗所願, 早日收到好消息。

原來大家都為緊學樂器的事煩惱緊......
原帖由 skching 於 10-7-29 12:20 發表
我個女編左學中提琴,其實我係想個女學小提琴,佢個鋼琴老師問我點解唔學小提琴,因為當時揀左願意學中提琴,唔知道依家打返學校改不願意,仍後改小提琴得唔得哩..... ...

對啊! 希望你有好消息啦!
原帖由 queen.mouse 於 10-7-29 16:40 發表
double,

歡迎你先! 你講的parents day係咪24/7 的迎新日, 當日主要小朋友揀了學邊種樂器, 影了相. 而家長則在禮堂聽校長, 副校長, 訓導主任 及老師介紹學校的理念, 教學方式, 樂器介紹, 課外活動等資料. 學校發了一個新生通告(第二號), 你有沒有收到?

27/8 的小一適應日, 時間為8-12, 需著整齊校服. 家長會同時出席在禮堂的英語拼音工作坊.

另外九月份有兩次家長會, 分別是11/9(六), 30/9 (四好似係夜晚). 還有, 8/10 (初小旅行), 15/10 (夜晚家長講座)

大約係咁啦, 其他家長有冇補充?
原帖由 sfplam 於 10-7-29 20:03 發表
My son is a late comer, just received the call this morning and registered in the same day... But I found we missed a lot of events... we didn't attend the parents day and I can't find any information ...

Hi double,

Wow, million thanks for your detail and kind information.  It help a lot.  Yes, I mean the 24/7 new comers' day.  My son is arranged to visit the music teacher this Saturday, do we choose the musical instrument or they choose for us??  The photo will be taken later.  I don't have the 2nd notice ar and I will ask the office to give me this Saturday.
原帖由 double 於 10-7-29 22:58 發表
歡迎你先! 你講的parents day係咪24/7 的迎新日, 當日主要小朋友揀了學邊種樂器, 影了相. 而家長則在禮堂聽校長, 副校長, 訓導主任 及老師介紹學校的理念, 教學方式, 樂器介紹, 課外活動等資料. 學校發了一個新生通 ...

原帖由 poonsline 於 10-7-28 10:20 發表
我仔是備取生, 迎新日前一日先收到電話, 唔知係咪office 既小姐比漏咗呢?! (只有一張插班生通告, 他不算是插班生呃!?) 沒有 "小一新生通告第一號", 可否email給我 [email protected]
...

email 了兩個pdf files 給你
我是藍的
錯錯錯
我是男的

double,

你抽到支好簽,如俾我就唔換!
我是藍的
錯錯錯
我是男的

真係好詳細啊..
原帖由 double 於 10-7-29 22:58 發表
歡迎你先! 你講的parents day係咪24/7 的迎新日, 當日主要小朋友揀了學邊種樂器, 影了相. 而家長則在禮堂聽校長, 副校長, 訓導主任 及老師介紹學校的理念, 教學方式, 樂器介紹, 課外活動等資料. 學校發了一個新生通 ...

Hi OO記,

Can you email them to me as well???  I PM my email address to you la...

Million thanks!!!

原帖由 OO記 於 10-7-30 01:04 發表

email 了兩個pdf files 給你

double

你個囡昨日無返學既 ?
‹ 上一主題|下一主題