用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 N1面試會考乜?
樓主: vhchoi
go

N1面試會考乜? [複製鏈接]

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 15:11 發表

係呢, 你唔鐘意青衣campus 邊方面呢?細定係其他?

唔鍾意佢好細又暗又無outdoor, 陽光對小朋友係好重要. 而且覺得佢d老師好"行", 我唔知係咪平日上堂係咪another face, 咁啱我去open day比我咁既感覺. 凱帆d老師感覺最好, 好留意小朋友.

原帖由 elmolly 於 10-2-4 23:10 發表

你仔仔都好叻喎, 睇住佢地大真係好神奇.

佢見親屋企人以外既人都唔睬架, 起屋企都唔知幾多野講.

係呀, 仲好似大得好快tim.

原帖由 elmolly 於 10-2-4 14:39 發表

e, 真係啱喎, 我之前住深井架, 凱帆同海逸兩間LH都收, 不過後來搬左出黎, 淨係留左位起海逸, 不過我鍾意凱帆多d. 青衣我去完open day好唔鍾意, 所以就算係最近都無報.

係呢, 你咁講咁唔知我再打去LH問下會唔會有 ...

你可能唔記得啦!係bk幼兒園某個thread,我同你chat左幾輪,你個時login張相係你skin head+sunglasses老公抱住霖霖, 所以特別印象深刻,你個時已經講左心儀邊間啦!但我無報,因為太遠啦!講開,今日見家長,問阿女邊個係霖霖,你個女好似你老公

LH都係project approach, 仲要好多parent support添!不過,剛剛看過net friend(個女讀LH)封email,她說到assessment report同埋見家長,真係好似你所講,shape到小朋友個character,仲有唔同老師分別有評語!好好!

我唔會考慮pm啦!我想阿女的logic先發展!

原帖由 bobo1314 於 10-2-6 18:47 發表

你可能唔記得啦!係bk幼兒園某個thread,我同你chat左幾輪,你個時login張相係你skin head+sunglasses老公抱住霖霖, 所以特別印象深刻,你個時已經講左心儀邊間啦!但我無報,因為太遠啦!講開,今日見家長,問阿女邊個係霖霖,你個女 ...

哦, 原來係咁, 我真係唔記得啦, 你咁好記性既, 我要記住唔好亂講野先

係呀, 我最想係搵到一間學校可以shape到小朋友既性格, 呢樣野我覺得緊要過識多幾個字, 不過見到張成績表d"A"又好開心, 所以仲未諗掂打唔打比學之園好.

我都唔係好記得Michelle個樣, 上次淨係見到一面, 等我再問下阿女先, 老師話呢個八妹應該全班都識晒喎

我k1都唔會轉pm住, 今日同老師傾過, 可能k2時試下, 不過多數唔會有位.

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 13:16 發表

你住葵涌近邊樹?我以前都係住葵涌(石蔭個頭住).
其實我好遲先開始搵n班,因為仔好遲先講野,(約20個月),所以我最初target係俾佢足兩歲就插班,等佢學下講野.所以同佢報左海濱慧中,3月開學...
點知佢突然開始講野,好快由詞語到句子到而家兩 ...

我就住係和宜合道囉!以前就住係海濱!海濱迦南都好,但係如果你想將來考小一(直資/私小)有優勢,揀間深d好!

原帖由 elmolly 於 10-2-7 00:19 發表

哦, 原來係咁, 我真係唔記得啦, 你咁好記性既, 我要記住唔好亂講野先

係呀, 我最想係搵到一間學校可以shape到小朋友既性格, 呢樣野我覺得緊要過識多幾個字, 不過見到張成績表d"A"又好開心, 所以仲未諗掂 ...

霖霖全部"A", 你甘開心?我個女都唔係全部A,都有好多要改善!不過,上次你未問AA班有無細仔,我問左馮老師, 話九月到依傢都無人走,無新同學加入,最細係8月!

我唔知有無plan 錯!好多小一都係主要用中文問,(陳守仁就英文!),好似DBG都係用英文?雜誌報導考小一傢長,都話廣東話要流例,英文/PTH聼得懂,就ok!
班主任都話mchelle發音唔凖,太心急,說話唔太通順,要改善!所以,未來幾年應主力中文+ 英文!

原帖由 bobo1314 於 10-2-7 13:14 發表

我就住係和宜合道囉!以前就住係海濱!海濱迦南都好,但係如果你想將來考小一(直資/私小)有優勢,揀間深d好!

e, 係咪長實果到? 我前年差d搬左去住架

原帖由 bobo1314 於 10-2-7 13:22 發表

霖霖全部"A", 你甘開心?我個女都唔係全部A,都有好多要改善!不過,上次你未問AA班有無細仔,我問左馮老師, 話九月到依傢都無人走,無新同學加入,最細係8月!

我唔知有無plan 錯!好多小一都係主要用中文問,(陳守仁就英文!),好似DBG都 ...

梗係唔會全部都A啦, 不過比起佢起屋企既表現就有d喜出望外咁囉.

我有朋友都報左今年pn, 可能遲d幫佢問下老師有乜要注意啦, 照你咁講, 好在佢個都係8月b. 其實睇返尋日d野都有d驚喜, 都唔知幾時學校有埋架巴士同佢地講交通安全? 我個女完全無提過. 希望上到k1都係咁就好喇, 好驚佢攪唔掂d功課

原帖由 bobo1314 於 10-2-7 13:14 發表

唔, 所以我而家都專搵程度深既學校比仔仔.
聽完你同elmolly咁講, 我愈來愈想仔仔考到學之園tim~~

原帖由 elmolly 於 10-2-7 13:43 發表

e, 係咪長實果到? 我前年差d搬左去住架

係咪對住間中學??

就係個度囉!買樓花!穩笨!唔好講層樓啦, 我都找地方搬啦!

霖霖媽!你好似都成日搬屋,希望你今年搬中西區啦!

原帖由 bobo1314 於 10-2-8 10:52 發表

oic, 但個度個大門口好有氣派呢~~
諗住搬去邊呀, 青衣都幾好住WOR.

原帖由 mianyang_99 於 10-2-8 09:40 發表

唔, 所以我而家都專搵程度深既學校比仔仔.
聽完你同elmolly咁講, 我愈來愈想仔仔考到學之園tim~~

LH程度應該無KM咁深. 我都想搵間唔淺又shape到character既, 不過似乎無乜可能. 好睇你想你仔仔點, 同埋佢同邊間學校有緣啦. 記住只有合唔合適既學校, 無一間學校係prefect既.

原帖由 mianyang_99 於 10-2-8 09:48 發表

係咪對住間中學??

我兩年前睇過, 唔記得係咪對住間中學, 總次係XX軒

原帖由 bobo1314 於 10-2-8 10:52 發表

唔係呀, 我果陣睇過9XX尺果d, 都幾好架, 不過後尾深井個業主又話租返比我地先無搬.

不過我地真係成日搬, 除左新界,所有地區都熟. 中西區無可能住得起喇, 有錢我就會搬去灣仔, 貪佢有3大女校! SXX都係起銅鑼灣

咁你諗住搬去邊樹呀? 搬近d學校?

我都好想住灝景灣(我家姐住個度),但太貴!住唔起!

我老公好想做‘港島人“,但發夢都無甘早!

我前日看報紙,有人搬到41網為大抽獎,万六租九龍堂!都算平,我個度900尺都要租13000。。。。但可能得個五百尺,我家連工人共五個,無三間房都唔使考慮!

見k1都塵埃落定,都開始看看小一個遊戲點玩!都幾多直資/私小選擇, 有d學費都唔算貴!

原帖由 bobo1314 於 10-2-9 10:15 發表

我前日看報紙,有人搬到41網為大抽獎,万六租九龍堂!都算平,我個度900尺都要租13000。。。。但可能得個五百尺,我家連工人共五個,無三間房 ...

Heehee, 我就係住灝景灣........隔離個兩棟居屋
如果月租13000, 點解唔買呀?我個度3房, 月供都要10000.

住港島, 水電煤都貴過人, 唔係一般打工仔afford到呢.

原帖由 elmolly 於 10-2-8 11:36 發表

唔係呀, 我果陣睇過9XX尺果d, 都幾好架, 不過後尾深井個業主又話租返比我地先無搬.

不過我地真係成日搬, 除左新界,所有地區都熟. 中西區無可能住得起喇, 有錢我就會搬去灣仔, 貪佢有3大女校! SXX都係起銅鑼灣:wah ...

嘻嘻, 我住呢住去都係葵青區, 呢區衣食住行都幾平.

請問有冇家長知道青衣坐校車返學要幾耐 ?
我都好想阿囡考到.

原帖由 bobo1314 於 10-2-9 10:15 發表

我前日看報紙,有人搬到41網為大抽獎,万六租九龍堂!都算平,我個度900尺都要租13000。。。。但可能得個五百尺,我家連工人共五個,無三間房 ...

果陣我都搵過灝景灣(租), 即頭無盤. 我而家住34網, 淨係諗住近返學, 反正我租, 未有耐到小學. 同你住果到差唔多錢, 都有700尺3房, 係舊d囉. 你又係同婆婆一齊住?

小學, 考直資唔關地址事, 係抽獎姐. 你教小學定中學架?
‹ 上一主題|下一主題