用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 N1面試會考乜?
go

N1面試會考乜? [複製鏈接]

1    0    0    0

上年内容:

幾個小朋友+家長入去課室,去張檯自由選擇玩具/圖書玩, 跟住有個net走黎問家長,家裏主要溝通語言!跟住,storytime,net講故事,看小朋友專注力同反應!跟住播歌仔,跟住跳舞,之後,去穿山洞(用大積木砌成),最后,取小禮物!

heard from parents last year..... same format for am/pm session!

原帖由 bobo1314 於 10-1-11 13:25 發表
上年内容:

幾個小朋友+家長入去課室,去張檯自由選擇玩具/圖書玩, 跟住有個net走黎問家長,家裏主要溝通語言!跟住,storytime,net講故事,看小朋友專注力同反應!跟住播歌仔,跟住跳舞,之後,去穿山洞(用大積木砌成),最后,取小禮物! ...

請問是否必須每一環節都要做完先至會取錄?

原帖由 mianyang_99 於 10-2-1 12:21 發表

請問是否必須每一環節都要做完先至會取錄?

唔係喔!聼依傢讀緊家長講,part part 都無乜反應都結果收左!看彩數啦!我個女聼故事都想走開,眼耳口鼻仲特登指錯!都收左!可能老師覺得阿女有動機學習卦?事緣,講緊故事期間,阿女無啦啦指住壁佈板,好大聲講:“apple" ....其她,阿女都係無乜反應,肯" 過橋“, 但無同老師講“thank you", " goodbye "

平常心啦!但如果收左,KM pre-nursery真的不錯,學到好多嘢!好好!

原帖由 bobo1314 於 10-2-2 11:47 發表

唔係喔!聼依傢讀緊家長講,part part 都無乜反應都結果收左!看彩數啦!我個女聼故事都想走開,眼耳口鼻仲特登指錯!都收左!可能老師覺得阿女有動機學習卦?事緣,講緊故事期間,阿女無啦啦指住壁佈板,好大聲講:“apple" ....其她,阿女 ...

多謝咁詳細o既回覆, 請問你囡囡幾月同埋佢k1能否繼續係keen mind度讀?

Hi, could u advise how many parent can be allowed to attend the interview with the kid? Thanks.

原帖由 mianyang_99 於 10-2-2 16:38 發表

多謝咁詳細o既回覆, 請問你囡囡幾月同埋佢k1能否繼續係keen mind度讀?

唔使客氣!我上年都係要靠好多KM 有心家長比料呀!
我個女係8月尾,剛剛過左兩嵗生日第二日就番KM!好多學校係8月中番學,所以我個女想讀個d學校就一定係waiting (e.g. 學之園)

初初都好擔心KM唔收番上K1, 所以報左好多間做后備!見手冊寫1月係評估周,我仲以為以評估周去決定收唔收番!所以,11月有一間有offer ,我都第一時間交留位費!但點知11月尾就收到”k1留位通知“,原來,唔係靠評估周去決定收唔收!係看看平時班主任對你個小朋友的感覺!后來,從其她家長得知,真係唔係全部收番,平均一班有4-5個out , 有一班仲total有9個out左!!

雖然我個女都有間offer,其中都有一間一條龍,但我會比阿女讀番KM!我平時都係同阿女講中文多,但靠每日20多鈡英文堂,阿女可以看住reader讀 :we need the cloud, we need the rainbow, we need the moon....!又學識認到10幾個中文字! 我好滿意!仲有,無乜雜費!如果唔追求名牌,KM真係好抵讀!

祝你小朋友成功讀到KM!

原帖由 wcecilia926 於 10-2-3 10:06 發表
Hi, could u advise how many parent can be allowed to attend the interview with the kid? Thanks.

only  1 parent was allowed to accompany the kid during interview. Last year, I went with my husband, but he had to wait outside! So, see whom your kid likes to stay with, and that's the one should  go to the interview room!

原帖由 bobo1314 於 10-2-3 12:53 發表

我個女係8月尾,剛剛過左兩嵗生日第二日就番KM!好多學校係8月中番學,所以我個女想讀個d學校就一定係waiting (e.g. 學之園)

初初都好擔心KM唔收番上K1, 所以報左好多間做 ...

嘩, 真係又要再一次多謝你咁詳細同清楚o既回覆.

咁你舊年既首選係咪學之園呀?其實我都係, 因為我住青衣, 學之園就係隔離街, 但因為唔之收唔收, 所以要搵d好學校做back up. 不過劍嗚會係third choice , 因為始終遠左少少 同埋升k會被out又係一個問題.
我仔仔係1月大仔, 你囡囡8月份都考到劍鳴, 真係好叻呢.

原帖由 bobo1314 於 10-2-3 12:53 發表

初初都好擔心KM唔收番上K1, 所以報左好多間做 ...

咁啱既Michele媽, 我地舊年都係學之園同KM二揀一, 最後KM校車既車程短好多就揀左KM, 不過我有d頂唔住d家長workload, 所以有d後悔...

原帖由 mianyang_99 於 10-2-3 13:31 發表

嘩, 真係又要再一次多謝你咁詳細同清楚o既回覆.

咁你舊年既首選係咪學之園呀?其實我都係, 因為我住青衣, 學之園就係隔離街, 但因為唔之收唔收, 所以要搵d好學校做back up. 不過劍嗚會係third choice , 因為始終遠 ...

我都係住係kwai chung,本來都無想到要去到甘遠讀N1,所以初時都係報青衣啓思,海濱迦南,綠楊,這幾間我都交了660留位費!因爲唔知阿女in成點,所以第一間收就留左位先,但后來有更好的offer, 又再留位, 如是者,都用左成二千!

但讀綠楊都要3000多,點解唔試下出九龍塘讀呢? 唔慣先轉啦!橫點我都會比阿女讀九龍K1, 所以就報埋KM!

但出乎意料之外,由我家坐校巴都只不過20分車程,分分鈡仲快過係本區讀,好perfect !

學之園都好,但青衣個campus好細,(雖然KM都細!),但最大個point係只收8月11日前出世的小朋友,校長仲話上年只係收左兩個waiting 小朋友, 所以想讀都唔到你讀!

我有個net friend,小朋友讀學之園N1,(海逸),都交流下學習内容,同KM好似,仲多佐phonics添!

你個大仔,應該好多都收!到時LH, KM都收,你可以問下KM校車,車去車返要幾耐, 再衡量下邊間好!聼聞LH再開第四分校, 好似越做越好!個勢好勁!

原帖由 elmolly 於 10-2-4 00:18 發表

咁啱既Michele媽, 我地舊年都係學之園同KM二揀一, 最後KM校車既車程短好多就揀左KM, 不過我有d頂唔住d家長workload, 所以有d後悔...

霖霖媽:唔好后悔啦!你唔覺KM教到小朋友好多嘢咩?

我無二選一,正如上面講過,LH都唔比offer我!不過,in N1時校長講過,如果N1 waiting 家長有心再報K1, 打過電話,唔使再交表,可以安排K1面試,會收番讀K1 (話有誠意喔!),我有被安排面試,但后來KM收番,就give up!

我唔太覺KM好多workload (so far....to be confirmed),係做個份“梨“project有d反感!會唔會你做埋家長義工會困身呀?初初我都想做,但你知我做邊行,好難平日請假!

你決定上午/下午未呀?希望下年我地幾個小朋友可以同班!但我知你的dream school係SXX, 好似未in, 都祝霖霖成功讀到SXX!

原帖由 bobo1314 於 10-2-4 11:50 發表

我都係住係kwai chung,本來都無想到要去到甘遠讀N1,所以初時都係報青衣啓思,海濱迦南,綠楊,這幾間我都交了660留位費!因爲唔知阿女in成點,所以第一間收就留左位先,但后來有更好的offer, 又再留位, 如是者,都用左成二千!

但 ...

你住葵涌近邊樹?我以前都係住葵涌(石蔭個頭住).
其實我好遲先開始搵n班,因為仔好遲先講野,(約20個月),所以我最初target係俾佢足兩歲就插班,等佢學下講野.所以同佢報左海濱慧中,3月開學...
點知佢突然開始講野,好快由詞語到句子到而家兩三句一齊講,因為佢識講野表達,所以又知佢原來學野都幾快,而且記性都好ok,咁先至開始同佢搵d”谷”同”深”既學校.因為遲左,所以choice唔多,只報了5間,in了2間,1間收左(海濱迦南),1間(宏福國際部)未知,另外3間全部3月INTERVIEW.希望如你所說,大仔好多都收啦. 

原帖由 bobo1314 於 10-2-4 12:00 發表

霖霖媽:唔好后悔啦!你唔覺KM教到小朋友好多嘢咩?

我無二選一,正如上面講過,LH都唔比offer我!不過,in N1時校長講過,如果N1 waiting 家長有心再報K1, 打過電話,唔使再交表,可以安排K1面試,會收番讀K1 (話有誠意喔!),我有被安排面 ...

e, 真係啱喎, 我之前住深井架, 凱帆同海逸兩間LH都收, 不過後來搬左出黎, 淨係留左位起海逸, 不過我鍾意凱帆多d. 青衣我去完open day好唔鍾意, 所以就算係最近都無報.

係呢, 你咁講咁唔知我再打去LH問下會唔會有機會呢? KM唔係唔好, 不過我prefer一d可以shape到小朋友性格多少少既學校. 我好唔鍾意果份梨既project, 講真, project approach唔係唔好, 不過起兩歲呢個階段, 真係無咁既必要, 結果係side時間去做之餘我仲少左好多親子時間. 仲有1月果份評估都係好反感, 家長義工又無乜野, 因為都係去玩姐.

haha, 你又知我最心儀呢間既(我諗全香港80%有女既都心儀呢間), 你有無報呀? 算啦, 我已經收左n咁多封reject letter, 我個女都唔講野, 去到SXX都係咁架喇, 預左會再多一封reject信

係呢, 你會唔會出年轉pm?

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 13:16 發表

你住葵涌近邊樹?我以前都係住葵涌(石蔭個頭住).
其實我好遲先開始搵n班,因為仔好遲先講野,(約20個月),所以我最初target係俾佢足兩歲就插班,等佢學下講野.所以同佢報左海濱慧中,3月開學...
點知佢突然開始講野,好快由詞語到句子到而家兩 ...

多口搭句嘴, 考N1易好多, 到考K1既時間, 就一定要肯講野, 我個都係大女, 仲有d0703既朋友仔, 因為唔講野, 考K1大家一齊食白果

原帖由 elmolly 於 10-2-4 14:55 發表

多口搭句嘴, 考N1易好多, 到考K1既時間, 就一定要肯講野, 我個都係大女, 仲有d0703既朋友仔, 因為唔講野, 考K1大家一齊食白果

oh, 你囡囡係屋企講唔講野?返左學應該講多d呀喎!
我個0801仔雖然遲起步, 但而講野真係好多, 而且唔係普通層次,好似個日佢見到枱上有兩對筷子, 係同款但唔同顏色(筷子頂), 我故意問佢係咪一樣, 佢竟然答我:唔一樣, 顏色唔同". 不過最近知道km interview會問eye, ear, nose等. 咁又日日問佢"where is your nose?", 佢就笑住答"走左lu".無理正經:;pppp:

原帖由 elmolly 於 10-2-4 14:39 發表

e, 真係啱喎, 我之前住深井架, 凱帆同海逸兩間LH都收, 不過後來搬左出黎, 淨係留左位起海逸, 不過我鍾意凱帆多d. 青衣我去完open day好唔鍾意, 所以就算係最近都無報.

係呢, 你咁講咁唔知我再打去LH問下會唔會有 ...

係呢, 你唔鐘意青衣campus 邊方面呢?細定係其他?

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 15:09 發表

oh, 你囡囡係屋企講唔講野?返左學應該講多d呀喎!
我個0801仔雖然遲起步, 但而講野真係好多, 而且唔係普通層次,好似個日佢見到枱上有兩對筷子, 係同款但唔同顏色(筷子頂), 我故意問佢係咪一樣, 佢竟然答我:唔一樣,  ...

你仔仔都好叻喎, 睇住佢地大真係好神奇.

佢見親屋企人以外既人都唔睬架, 起屋企都唔知幾多野講.
‹ 上一主題|下一主題