用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞仔小息竟然咁樣過...
go

亞仔小息竟然咁樣過... [複製鏈接]

小兒所就讀的小學有兩個小息,第一個小息,低年級在操場,高年級可自選留在課室 / 到圖書館&電腦室,第二個小息,高低年級便對調位置,

而校方內部有指引,在氣溫15度以下,會安排學生留在室內小息,這樣本來讓我很放心,但直到到最近小兒多次在回家後訴說在操場小息感十分寒冷,但老師反映後未有受理,為此我已給他穿上冷背心加冷衫加校褸,但當天氣太冷而他仍要到操場小息,因冷得受不了,便只好躲進洗手間坐在廁板上休息和進食...

當時的氣溫在15度以下,天聞臺已發出寒冷警告,不明白為何校方仍安排學生到操場小息?便透過家教會向學校查詢和反映,

所得的回覆如下:
縱使氣溫低於15度,但如果校方"認為"不寒冷,學生仍需到操場小息,如家長認為貴子弟不宜到操場小息,可以電話通知校方,
校方會安排該學生留教員室休息...  

我已問過跟小兒同站上落校車的其他同校學生都同樣在操場小息時感到寒冷,所以即時便向校長如實反映了,她竟說我可通知那些家長,如有同樣需要可致電到校,校方同樣都會作出如此安排...

校方因校舍位於海旁,老師曾訴說在小息當值時被風吹至頭痛,校方更需要向政府申請撥款,於那操場安裝窗戶抵擋風雨,但由於該處風勢太大,而承辦商按估計而選用的物料根本未能承受該處的風力,故校方需再向政府多申請更多撥款,但未知何時獲批...

既然校方清楚該雨天操場四季都會受到猛風吹襲,在等待撥款的期間,為何不作任何措施去保障師學的健康呢?對校方的回應十分失望

0    0    0    0

so sad!

My son also studies P1 this year and we really consider to quit the school, but now just pending.

which school???

原帖由 uri_lau 於 10-1-9 20:10 發表
小兒所就讀的小學有兩個小息,第一個小息,低年級在操場,高年級可自選留在課室 / 到圖書http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=81&cb=11224466&n=a136fd06館&電腦室,第二個小息,高低年 ...

邊間學校?????

Which School ?

At least tell us in which zone. HK or Kowloon side ?

原帖由 hoyuyu 於 10-1-11 09:23 發表

邊間學校?????

原帖由 hy2910 於 10-1-10 22:24 發表
so sad!

My son also studies P1 this year and we really consider to quit the school, but now just pending.

蜜月期咁快就過。

簽名被屏蔽

Yes, agreed!

原帖由 reneeleung 於 10-1-12 01:01 發表
很明白你愛子之心, 但老實說 15度並不是好冷. 請不要讓孩子在温室長大.

看看外國的小朋友, 再看看香港的小朋友, 有時我覺得自己真的比得太多衫給小朋友了.

...

有少少心痛.
可以教小朋友做些活動熱身嗎?當然不是劇烈運動, 因小息的時間不多.
天氣冷, 不是去避, 而係去面,對去克服
以上祗是個人的無知見解.

我覺得如果真的要凍到去洗手間小食又真係几可怜的

針不拮到人唔知痛, 我好明白你的心情
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

小朋友將洗手間變為避寒中心,哈,其實都幾聰明。

嘜小息唔係俾小朋友走下玩下咩,咁小朋友如果有走動十五度或以下又不是真的很凍。我諗就算十五度以下你都會帶個小朋友去街卦!所以我又唔覺得學校有問題,小朋友的體能是練回來的,一直都在溫室長大,小朋友就無法面對困難。我都有個仔今日十度我都有俾佢去游水,雖然係暖水但都好凍,但我見他又游得好開心,我都有諗過叫佢今日唔好游,但最係都係唔好理佢結果佢都無問題,其實小朋友真係唔係好識分辛唔辛苦,只要大人唔好成日係小朋友面前話慘話辛苦,咁小朋友見個個都係咁,佢就無野!放手吧媽媽,你不可能保護你的小朋友一世,推薦你看黃明樂的港孩!

其實學校都唔係完全唔體諒學生, 「如家長認為貴子弟不宜到操場小息,可以電話通知校方,校方會安排該學生留教員室休息...」

你有需要可以向學校提出這安排, 其實唔係咁大件事.

小兒在校小息時都凍架, 而且是穿短褲添.  所以我會買了個熱水壺給他, 帶熱小小的水回校, 再加一隻暖蛋.  凍就穿多一件Morley羊毛底衫加頸巾.  通常15度會穿5件衫啦.  放心d, 會開心d架.

簽名被屏蔽

樓主, 呢2日咁凍, 仔仔點過呢?? 俾唔俾著羽絨??

仔仔身體較弱實在令媽咪擔心, 好難想像佢係洗手間點過. 每個人既情況唔同, 我唔講比較亦明白妳愛子之切.

或者到天暖時加強運動, 強健身體, 我仔仔上年暑假先開始游水, 一直以黎既鼻敏感奇蹟地好晒, 前日仲游夜晚7點半戶外池, 只係上水時話勁凍, 真係有效呢.

簽名被屏蔽

原帖由 whywhywhywhy 於 10-1-13 00:00 發表
嘜小息唔係俾小朋友走下玩下咩,咁小朋友如果有走動十五度或以下又不是真的很凍。我諗就算十五度以下你都會帶個小朋友去街卦!所以我又唔覺得學校有問題,小朋友的體能是練回來的,一直都在溫室長大,小朋友就無法面對困難。我 ...

請問妳講那本 "黃明樂的港孩" 是那間出版社及那間書局可買到.

I bought it from Commerical Press last week with 10% discount - a very interesting book!

I really don't want to be a 港妈!
原帖由 Gar 於 10-1-19 12:47 發表

請問妳講那本 "黃明樂的港孩" 是那間出版社及那間書局可買到.
:-D :-D :-D :-D

原帖由 502 於 10-1-19 13:38 發表
I bought it from Commerical Press last week with 10% discount - a very interesting book!

I really don't want to be a 港妈!

Thanks a lot
‹ 上一主題|下一主題