用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 mybb 於 10-6-18 14:47 發表
BebeeYY, 睇左數日親子, 終於俾我揾到同係叩到牛基門的朋友啦, 我個仔都一樣, 呢排咁辛苦, 總算有小小成績.

請問各位, 有冇人知呢間好唔好? 如果講校舍, 就真係好old.  , 見果日阿仔問點解間學校咁old, 我即刻殊佢! ...

咦, 你派左柏德? 定叩到柏德? 或打算叩柏德?

我係派左柏德, 暫時冇其它學校收. 你可以向上睇, 有人對此校有D資料提供. 由于兩間學校網頁都冇提供一D我想要的資料, 所以我都唔識比較柏德同牛基. (牛基我放第四入唔到, 柏德第五入左, 不過唔代表牛基比柏德好) 等你睇完上面的comment再同你討論下, 話唔定第日做同學.

原帖由 mybb 於 10-6-18 15:27 發表
MorriDad,
我只係in, 冇話收, 但有朋友就收咗, 所以幫佢同自己問問.
請問柏德校舍如何? 是否沒牛基咁old? 咁牛基你又有什麼意見?
我一路向上睇, 但好似關於呢兩間學校的資料好少,冇多少comment.
thanks ...

校舍是比牛基新的, 要知道牛基是60年代作品呢.

除左幾大名校, 其它學校都資料不多, 大家都沒辦法. 46網校的資料更少, 除九龍灣聖約翰外.

牛基估計不會差的, 當然你不能期望他像其它地區名校一樣 (是不是說了等不沒說  ) . 柏德都是我們有幾個派到了, 上面才有幾位仁姐提供資料給我們. 聽落又好像比想像中好.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-19 15:44 發表
我in3點, 你呢?

呢間學校昇中派位如何?  有無人知呀?

八卦問下, 你信封面number幾號 ? 我係1000x, 第一時段in 2:00p, (之前話2:00p~5:00p的, 如果半小時一個時段, 我想計下大約多少人)

另外, 你覺得聖安當比牛基好嗎? 牛基收左仲 in 聖安當 ?

原帖由 enson.ma 於 10-6-19 16:05 發表
叩天主教柏德門收左我個仔

咦, 有機做同學仔.  

聖約翰好神袐架, 選校時我打電話去問有冇任何參觀, 簡介會等, 都係.........冇.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-20 14:52 發表
我的no.是10021

除了四大天王學校, 其實我都吾知邊間好邊間吾好, 聖安當應該是二線學校吧, 這間曾經都好出名, 兩間是否同級呢??  如果是一樣level, 那聖安當校舍比牛基好很多...也想給阿女讀一間環境比較好的~

...

是的, 所以資料來自網上, 真的是我知(的)你(都)知. 我從來冇諗聖安當, 所以冇進一步資料. 但好像以前出名的聖安當是私校來的, 後來改了津校, 校址就是現在那個. 或者, 你可問問幼稚園老師的意見.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-20 14:56 發表
聖若翰話有兩輪收生公報, 係咪即係分兩次in呢?

因為佢都算遲, 我估係第一輪如果有人冇注册, 就第二輪通知人.

原帖由 enson.ma 於 10-6-20 16:46 發表
我識有個讀聖x翰升中派去順x天主教, 有個派去慕x.

喂, 你.........

任何學校都有人派去band1有人去band3的, 你又咁橋識二個咁人, 不如你幫幫忙問下佢地每個band比例大約是多少.

等你消息.
‹ 上一主題|下一主題