用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一問--體藝中學及匯知中學, 家長可否幫忙解答疑問? ...
go

升中一問--體藝中學及匯知中學, 家長可否幫忙解答疑問? [複製鏈接]

匯知中學:

我兒子的成績不是很好,特別是在英文科方面。我想知道是否有家長的子女就讀此校, 無論是好是壞, 可否給予一些意見?因為有關它在網絡上的意見或回應非常少。

體藝中學:

我知道以前這是一間不錯的學校, 仲好難入, 但依家我聽講呢間學校學術和體育近呢幾年差了很多,學生仲成日打架, 想知道真實情況? 我仲想問是否全英語教學?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

體藝中學:

我知道以前這是一間不錯的學校, 仲好難入, 但依家我聽講呢間學校學術和體育近呢幾年差了很多,學生仲成日打架, 想知道真實情況? 我仲想問是否全英語教學?

2010/11學年擬開設科目
中一
以中文為教學語言 : 中文、中國歷史、普通話
以英文為教學語言 : 英文、數學、綜合科學、歷史、地理、通識教育、體育、視覺藝術、資訊與通訊科技、家政、設計與科技、音樂

THANK!但係唔知你清唔清楚校風方面又係點既呢?

原帖由 ZZdaphne 於 10-1-8 00:45 發表
體藝中學:

中一
以中文為教學語 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 doris3321 於 10-1-8 00:59 發表
THANK!但係唔知你清唔清楚校風方面又係點既呢?

唔算好好,但都唔算太差,
我又無聽過成日打架,
基本上佢都係收band 1 生。

我朋友個仔讀緊中四,都算ok,唔係太多功課,但如果欠交功課就追得好緊,我個仔都响22/1/10面咗試,都好大機會收,我自己去過學校幾次(放學時間),校風都ok.

體藝

Rachelbbb,

你時幾入表呀, deadline都未過已經開始面試?

你小朋友揀PE or VA?
我仔揀左PE, 請問面試會唔會即時測試有PE or VA的能力呢
同埋你從邊方面可以估到取錄的機會呀!

原帖由 Rachelbbb 於 10-1-25 14:35 發表
我朋友個仔讀緊中四,都算ok,唔係太多功課,但如果欠交功課就追得好緊,我個仔都响22/1/10面咗試,都好大機會收,我自己去過學校幾次(放學時間),校風都ok.

我剛剛問過阿仔,佢話兩年前有一位學生,經常搞事。最後,佢被學校趕走。現在已無打交事件。某些壞份子已唔敢再搞事。

阿女話無人打架!但係有人食煙,我想間間学校都有。男生比較難入,因為好多人考,收生就男女一半,除非體育已有傑出表現,band 2 係無乜機会。點講成績係一最緊要。
如果係band 1,又熱愛運動/美術一定會讀得好開心!
原帖由 ZZdaphne 於 10-1-8 00:45 發表
體藝中學:

中一
以中文為教學語 ...
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

原帖由 Rachelbbb 於 10-1-25 02:35 PM 發表

你指係匯知or體藝?
‹ 上一主題|下一主題